In onze online gids duurzamer030 vind je sinds kort een rubriek met duurzaam vrijwilligerswerk.
In het kader van duurzaam vrijwilligerswerk gaan we langs bij Buurtbuik, een organisatie die voedsel redt van verspilling. Vrijwilligers halen eten op bij horeca, supermarkten en groenteboeren en koken er gezamenlijk een gratis en gezonde maaltijd van voor de hele buurt. Zo ook in diverse wijken in Utrecht.
Bij aankomst in Buurthuis Rosa, aan de Malakkastraat in de Utrechtse wijk Lombok, loop ik meteen door naar de keuken. Daar heb ik afgesproken met locatiecoördinator Guido en zijn team om de Buurtbuiksfeer te proeven. Enkele vrijwilligers zijn net terug uit de Kanaalstraat, waar ze bij lokale winkeliers voedsel hebben opgehaald dat anders in de afvalbak zou belanden. Dit voedsel, dat niet meer verkoopbaar is in de winkel, is gered van verspilling. Elke woensdagmiddag bereiden vrijwilligers van Buurtbuik van deze producten een heerlijke driegangenmaaltijd.
Wat is Buurtbuik?
Buurtbuik is een organisatie die op verschillende locaties in Nederland, waaronder vijf in Utrecht, gezonde en gratis maaltijden bereidt met ‘gered’ voedsel. Dit overgebleven voedsel wordt gedoneerd door lokale supermarkten, winkeliers en horecazaken. Vrijwilligers koken van deze producten een lekkere maaltijd en serveren dit in een buurtcentrum. Iedereen is welkom om mee te eten. Buurtbuik verbindt duurzame idealen met sociale bevlogenheid, en zorgt daarmee niet alleen voor lekker eten, maar ook voor gemeenschapszin. Gezelligheid staat hierbij voorop!
Brainstormen
Op de tafel ligt een assortiment groente en fruit: ik zie een krat sperziebonen, bakken aardbeien, uien, een handvol champignons, nectarines en tomaatjes. En tassen vol met brood. Allemaal producten die gered zijn uit de prullenbak. Elke week is het weer een uitdaging om gerechten te bedenken bij de opgehaalde producten. Enthousiast opperen de vrijwilligers verschillende recepten en Guido noteert op het witte bord wat er die middag geserveerd wordt in het Buurtbuik-restaurant. Het ziet er veelbelovend uit, ik krijg al trek. In de supermarkt worden nog wat basisingrediënten gehaald en de voedselhelden gaan van start.
Voorgerecht: Fassolakia (Griekse sperziebonenstoof in tomatensaus)
Hoofdgerecht: Gele groentecurry met brood en rauwkost op een bedje van avocadocrème
Toetje: Yoghurt met fruitsalade getopt met sprinkles en chocoladesaus
Sperziebonen doppen en een te hete curry redden
De taakverdeling verloopt soepel; iedereen weet precies wat er moet gebeuren en gaat direct aan de slag. Op het ritme van jaren-80 beats worden de groenten gewassen, boontjes gedopt, uien fijngesneden en tafels gedekt. Vrijwilliger Wouter is vandaag chef curry. Hij proeft en zijn gezicht betrekt: “Whoa, deze curry is wel heel pittig!” Hij spuwt nog net geen vuur. Wouter weet uit ervaring dat de meeste buurtbewoners geen fan zijn van te scherpe smaken. Een reddingsoperatie volgt: met suiker en citroensap tempert hij het gerecht. En met succes!
Het diner
Langzaam druppelen de eerste buurtbewoners binnen en nemen plaats aan de tafels in de eetzaal. De meesten zijn vaste gasten en bekenden van elkaar. Vrijwilligers maken een praatje met de aanwezigen, en rond 18.00 uur wordt het voorgerecht geserveerd. Deze woensdagavond zijn er, inclusief de vrijwilligers, ongeveer 25 mensen aanwezig. Na elke gang worden de borden opgehaald, afgewassen en maakt het volgende gerecht zijn opwachting.
De bezoekers genieten zichtbaar van zowel het eten als elkaars gezelschap. Bij het toetje gaat een vrijwilliger rond met een bak vol gekleurde sprinkles; daarmee wordt het dessert een vrolijk feestje. Het enthousiasme werkt aanstekelijk, een combinatie van energieke vrijwilligers en buurtbewoners die gezamenlijk genieten van een lekkere maaltijd. Buurtbuik is een waardevol initiatief voor de buurtgemeenschap en tegen voedselverspilling, en smaakt zeker naar meer.
Verder lezen
Voedselverspilling
Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon gemiddeld 33 kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Zonde voor het milieu en voor je portemonnee! Hoe voorkom je voedselverspilling in je eigen huishouden?
Hier volgen wat handige links met tips.
🔴 https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/voedselverspilling
🔴 https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/minder-verspillen.aspx
🔴 https://samentegenvoedselverspilling.nl/thuis
Duurzaam vrijwilligerswerk
Ook vrijwilliger worden bij een duurzame organisatie? Duurzamer030 heeft een overzicht met mogelijkheden voor je gemaakt.
Reportage: Sandra Röling
Foto’s: Sandra Röling