• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Milieucentrum Utrecht

Voor een duurzame en groene stad

  • Vergaderzaal huren
  • Contact
  • facebook
  • twitter
  • instagram
  • linkedin
  • Zoeken
  • Vergaderzaal huren
  • Contact
  • facebook
  • twitter
  • instagram
  • linkedin
  • Zoeken
  • Home
  • Wat wij doen
    • BuurtNatuur030
    • Het Wilde Stadscafé
    • Meet Je Stad Utrecht
    • Tuincoaches
  • Doe mee
    • Doe mee!
    • Verklein je voetafdruk
    • Toolkit partners & pers
  • Actueel
    • Nieuws
    • Agenda
  • Over Ons
    • Vergaderzaal huren
    • Vacatures
    • Partners
    • Jaarverslagen en jaarplannen
    • Onze geschiedenis
    • Teams
    • ANBI
    • Donaties en schenkingen
    • Contact
  • Vergaderzaal huren
  • Contact
  • Duurzamer030 >
  • facebook
  • twitter
  • Home
  • Wat wij doen
    • BuurtNatuur030
    • Het Wilde Stadscafé
    • Meet Je Stad Utrecht
    • Tuincoaches
  • Doe mee
    • Doe mee!
    • Verklein je voetafdruk
    • Toolkit partners & pers
  • Actueel
    • Nieuws
    • Agenda
  • Over Ons
    • Vergaderzaal huren
    • Vacatures
    • Partners
    • Jaarverslagen en jaarplannen
    • Onze geschiedenis
    • Teams
    • ANBI
    • Donaties en schenkingen
    • Contact
  • Vergaderzaal huren
  • Contact
  • Duurzamer030 >
  • facebook
  • twitter

Reportage: een gratis driegangenmaaltijd van gered voedsel

In het kader van duurzaam vrijwilligerswerk gaan we langs bij Buurtbuik, een organisatie die voedsel redt van verspilling.

24 september 2024 • Laatste wijziging: 24 september 2024

In onze online gids duurzamer030 vind je sinds kort een rubriek met duurzaam vrijwilligerswerk.

In het kader van duurzaam vrijwilligerswerk gaan we langs bij Buurtbuik, een organisatie die voedsel redt van verspilling. Vrijwilligers halen eten op bij horeca, supermarkten en groenteboeren en koken er gezamenlijk een gratis en gezonde maaltijd van voor de hele buurt. Zo ook in diverse wijken in Utrecht.

Bij aankomst in Buurthuis Rosa, aan de Malakkastraat in de Utrechtse wijk Lombok, loop ik meteen door naar de keuken. Daar heb ik afgesproken met locatiecoördinator Guido en zijn team om de Buurtbuiksfeer te proeven. Enkele vrijwilligers zijn net terug uit de Kanaalstraat, waar ze bij lokale winkeliers voedsel hebben opgehaald dat anders in de afvalbak zou belanden. Dit voedsel, dat niet meer verkoopbaar is in de winkel, is gered van verspilling. Elke woensdagmiddag bereiden vrijwilligers van Buurtbuik van deze producten een heerlijke driegangenmaaltijd.

Brainstormen
De eerste bezoeker zit al klaar
Het voorgerecht wordt opgeschept


Wat is Buurtbuik?

Buurtbuik is een organisatie die op verschillende locaties in Nederland, waaronder vijf in Utrecht, gezonde en gratis maaltijden bereidt met ‘gered’ voedsel. Dit overgebleven voedsel wordt gedoneerd door lokale supermarkten, winkeliers en horecazaken. Vrijwilligers koken van deze producten een lekkere maaltijd en serveren dit in een buurtcentrum. Iedereen is welkom om mee te eten. Buurtbuik verbindt duurzame idealen met sociale bevlogenheid, en zorgt daarmee niet alleen voor lekker eten, maar ook voor gemeenschapszin. Gezelligheid staat hierbij voorop!

Brainstormen

Op de tafel ligt een assortiment groente en fruit: ik zie een krat sperziebonen, bakken aardbeien, uien, een handvol champignons, nectarines en tomaatjes. En tassen vol met brood. Allemaal producten die gered zijn uit de prullenbak. Elke week is het weer een uitdaging om gerechten te bedenken bij de opgehaalde producten. Enthousiast opperen de vrijwilligers verschillende recepten en Guido noteert op het witte bord wat er die middag geserveerd wordt in het Buurtbuik-restaurant. Het ziet er veelbelovend uit, ik krijg al trek. In de supermarkt worden nog wat basisingrediënten gehaald en de voedselhelden gaan van start.

Roeren!
Hete gele curry
Het hoofdgerecht is klaar


Voorgerecht: Fassolakia (Griekse sperziebonenstoof in tomatensaus)
Hoofdgerecht: Gele groentecurry met brood en rauwkost op een bedje van avocadocrème
Toetje: Yoghurt met fruitsalade getopt met sprinkles en chocoladesaus

Sperziebonen doppen en een te hete curry redden

De taakverdeling verloopt soepel; iedereen weet precies wat er moet gebeuren en gaat direct aan de slag. Op het ritme van jaren-80 beats worden de groenten gewassen, boontjes gedopt, uien fijngesneden en tafels gedekt. Vrijwilliger Wouter is vandaag chef curry. Hij proeft en zijn gezicht betrekt: “Whoa, deze curry is wel heel pittig!” Hij spuwt nog net geen vuur. Wouter weet uit ervaring dat de meeste buurtbewoners geen fan zijn van te scherpe smaken. Een reddingsoperatie volgt: met suiker en citroensap tempert hij het gerecht. En met succes!

Niet-meer-zo-hete curry
Fruit snijden
Toetje met sprinkles


Het diner

Langzaam druppelen de eerste buurtbewoners binnen en nemen plaats aan de tafels in de eetzaal. De meesten zijn vaste gasten en bekenden van elkaar. Vrijwilligers maken een praatje met de aanwezigen, en rond 18.00 uur wordt het voorgerecht geserveerd. Deze woensdagavond zijn er, inclusief de vrijwilligers, ongeveer 25 mensen aanwezig. Na elke gang worden de borden opgehaald, afgewassen en maakt het volgende gerecht zijn opwachting.

De bezoekers genieten zichtbaar van zowel het eten als elkaars gezelschap. Bij het toetje gaat een vrijwilliger rond met een bak vol gekleurde sprinkles; daarmee wordt het dessert een vrolijk feestje. Het enthousiasme werkt aanstekelijk, een combinatie van energieke vrijwilligers en buurtbewoners die gezamenlijk genieten van een lekkere maaltijd. Buurtbuik is een waardevol initiatief voor de buurtgemeenschap en tegen voedselverspilling, en smaakt zeker naar meer.

Verder lezen

  • Bekijk Buurtbuik op Duurzamer030
  • Lees meer over Buurtbuik in Utrecht-West

Voedselverspilling
Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon gemiddeld 33 kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Zonde voor het milieu en voor je portemonnee! Hoe voorkom je voedselverspilling in je eigen huishouden?
Hier volgen wat handige links met tips.
🔴 https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/voedselverspilling
🔴 https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/minder-verspillen.aspx
🔴 https://samentegenvoedselverspilling.nl/thuis

Duurzaam vrijwilligerswerk
Ook vrijwilliger worden bij een duurzame organisatie? Duurzamer030 heeft een overzicht met mogelijkheden voor je gemaakt.

Reportage: Sandra Röling
Foto’s: Sandra Röling

FacebookTwitterShare

Categorie: NieuwsTag: duurzamer030, opbezoekbij

Vorig bericht: « Kom naar het Wilde Stadscafé: Amelisweerd, wat is het ons waard?
Volgend bericht: Solderen voor je stad Solderen bij Meet Je Stad Utrecht»

Footer

Meld je aan voor de Nieuwsbrief:

Mailing
   
Lees hier de oude nieuwsbrieven Algemeen >
Lees hier de oude nieuwsbrieven Meet je Stad >

Milieucentrum Utrecht
Oudegracht 60
3511 AS Utrecht
030-2367240
info@mcu.nl
NL 27 TRIO 0320 2347 70 t.n.v. St Milieucentrum Utrecht

Kijk op onze contactpagina voor de openingstijden. Reserveren voor een vergadering kan via de pagina zaalverhuur of via e-mail naar info@mcu.nl.

Privacyverklaring     ANBI informatie

Copyright © 2025 · Milieucentrum Utrecht

Cookie toestemming beheren
Om u de beste ervaring op onze website te bieden, maken wij gebruik van cookies. Wilt u cookies accepteren voor een optimale ervaring? U kunt uw cookie-instellingen op elk moment wijzigen.
Functional Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren bekijken
{title} {title} {title}