Bij Amelisweerd denk je waarschijnlijk gelijk aan de dreigende snelwegverbreding. Maar volgens Floris Brekelmans, stadsecoloog bij de gemeente Utrecht en Martin Vastenhout, coördinator landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, staat er nog meer op het spel. De stad groeit en verandert. Over tien jaar telt Utrecht waarschijnlijk 100.000 bewoners méér dan nu. Méér mensen dus ook die gebruik willen maken van groen. Om te zwemmen, te kanoën en te wandelen. Om oog in oog te staan met een ree of om een ijsvogel voorbij te zien flitsen.
Wat is dit bos pal bij Utrecht ons eigenlijk waard? Welke keuzes moeten we maken om Amelisweerd te versterken, voor nu en voor de toekomst? En welke regie voeren we daarover als stad, gezien alle landelijke keuzes in natuur- en landbouw beleid? Denk mee over de toekomst van bos, natuurervaring, landbouw en recreatie zo dichtbij de stad.
Nieuwsgierig naar het verhaal van Floris en Martin? Kom dinsdag 15 oktober van 20:00 tot 21:30 uur naar de bibliotheek aan de Neude. Meld je hier aan op de website van de bibliotheek. De toegang is gratis.
Over de sprekers
Floris Brekelmans werkt sinds 2018 als stadsecoloog voor de gemeente Utrecht en woont in Bunnik. Amelisweerd ligt precies tussen zijn woonplaats en werkplek in Utrecht. Ook daarom voelt hij een sterke verbondenheid met het gebied. Floris groeide op in de regio Eindhoven en studeerde biologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Martin Vastenhout werkt sinds 2018 als coördinator voor de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen voor de gemeente Utrecht. De landgoederen zijn met meer dan een 1,5 miljoen bezoekers per jaar het drukst bezochte recreatiegebied van de gemeente Utrecht. Daarnaast wonen en werken er mensen op de landgoederen. Als coördinator zet hij zich in om alle belangen zo goed mogelijk af te stemmen.
Het Wilde Stadscafé wordt georganiseerd door Utrecht Natuurlijk, Milieucentrum Utrecht en GroenmoetjeDoen! en in samenwerking met Bibliotheek Utrecht.