
Het is ongeveer tien minuten lopen vanaf het centrum, concludeer ik als ik aankom bij restaurant VanPlanten aan de rand van de Vleutenseweg. Op het raam staat groot ’take away’; vanwege de coronamaatregelen is het restaurant momenteel alleen open voor afhaal. Binnen tref ik chef en manager Roos. “Welkom!”, zegt ze en schenkt een glas tonic voor me in. Naast haar op de bar prijkt een vitrine met kleurrijke taarten.
Anderhalf jaar geleden vestigde VanPlanten zich hier, een stukje van het centrum verwijderd. Toch weten de gasten het restaurant goed te vinden. VanPlanten is gelinkt aan kringloopwinkel Wawollie en steunt goede doelen die zich inzetten voor dierenwelzijn, natuur en milieu. Roos: “We zijn onderdeel van een stichting, dus we zijn een restaurant zonder winstoogmerk. Alhoewel, misschien juist wél: alle winst gaat naar goede doelen.”

Veganistisch en duurzaam
VanPlanten is een volledig veganistisch restaurant. Daarnaast gebruikt het biologische seizoensproducten. “De groentenleverancier zit hier om de hoek”, wijst Roos. “Vegan is duurzaam, want je slaat een stap over. Wij koken van planten, voor mensen. In plaats van dat je dieren veel planten voert en die dieren vervolgens opeet.”
Ik moet zeggen: het eten ziet er heerlijk en goed verzorgd uit. (Tip: bekijk ook even de Instagram-pagina van VanPlanten). Bij je maaltijd kun je een lekker kruidige frisdrank, een eigen VanPlanten-biertje of een vegan speciaalbiertje van de Utrechtse brouwerij Oproer kiezen.

Ook het interieur is uitnodigend. Het is jammer dat we nog even niet aan tafel mogen vanwege de coronacrisis. “Alle spullen die je hier ziet komen ook van de kringloop, behalve de kunst. Die wisselt; er zijn kunstenaars die hier een plekje vinden en gasten die het kunnen kopen.”
“We willen zo graag weer open!”
Tussen ‘de lockdowns’ zat het hier vol, vertelt Roos. Afgelopen zomer waren alle tafeltjes bezet en hebben gasten én personeel volop genoten. Roos: “Ik mis de gasten. We willen zo graag weer open!”

In de tussentijd is afhalen mogelijk. Bezorgen doet VanPlanten niet. “Afhalen is nog duurzamer ook. En de klanten komen gerust van ver: vandaag nog iemand uit Hilversum. We verpakken de maaltijden goed voor je, en als je echt lang onderweg bent: thuis opwarmen kan ook.”
Wat er op het menu staat? Dat wisselt. Op het moment bijvoorbeeld nutroast met cranberrysaus en pasteitjes met pastinaakcreme, walnoten-knoflookkruim en groentechips. De chef glimlacht: “Wat ik zo leuk vind, is dat er veel vaste klanten zijn die niet veganist zijn. Het is niet meer zo zwart-wit. Veganistisch eten is leuk, verrassend en lekker. We moeten echt meer vegan restaurants in Utrecht hebben.”
Gingercello

Mijn oog valt op de canvas tassen die naast ons liggen. Roos: “Je kunt ook je eten hier afhalen en dan zo’n canvas tas meenemen. Die verkopen we. We zitten vol ideeën om meer te gaan verkopen dan alleen eten, zoals zelfgemaakte limoncello en gingercello.” Euh… gingercello? Roos zet me een glaasje voor. “Proef eens.” Ik neem een slokje. Lekker! En door de kruiden en alcohol worden mijn winterhanden eindelijk warm.
Dan wordt het tijd om te gaan. Jammer, want ik had hier graag nog even binnen gezeten: om te eten, samen met anderen. Helaas moeten we daar nog even op wachten. Chef Roos wil de keuken alweer in duiken: “Ik ga nog even een salade maken!” Ik stap met opgewarmde handen en een beetje honger de deur uit, met als voornemen om thuis het menu nog eens goed te bekijken.

Kom langs, bestel, haal af
Momenteel is restaurant VanPlanten geopend voor afhaal op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 17:00 en 20:00 uur. De moeite waard om even een stukje langs de Vleutenseweg te lopen of fietsen! Kijk op de website voor het menu en bestelmogelijkheden.
Adres: Surinamestraat 5
Website: https://restaurantvanplanten.nl/
Tekst: Mirjam
Foto’s: VanPlanten
Meer duurzame initiatieven in Utrecht? Kijk op Milieuwijzer Utrecht.