Wordt het deze zomer weer zo warm in de stad? Het probleem van steeds hetere zomers lijkt harder toe te slaan in steden dan daarbuiten. Het stedelijk hitte-eilandeffect kan, vooral ’s nachts, temperaturen flink doen oplopen. Wil je weten hoe dat werkt en wat je eraan kunt doen? Je bent welkom op het webinar ‘Hitte in de stad Utrecht’ op 8 februari van 19.30 uur tot 21.00 uur. Aanmelden kan via dit formulier. Of stuur een mail naar projecten@mcu.nl. We sturen je vlak van tevoren een ZOOM-link toe.
Lisette Klok, onderzoeker Klimaatbestendige stad, houdt een presentatie over hittestress en de gevolgen voor de gezondheid van de stadsbewoner. Daarna wisselen we ideeën uit over hoe we als bewoners kunnen bijdragen aan verkoelende oplossingen. Dit webinar is een coproductie van de Meet Je Stad Utrecht community van Milieucentrum Utrecht (MCU) en de provinciale Natuur- en Milieufederatie (NMU) die een netwerk van Klimaatambassadeurs ondersteunt.
Aanleiding: Klimaatadaptatiebeleid
Dit voorjaar presenteert de gemeente Utrecht haar klimaatadaptatiebeleid. Net als andere gemeenten bereidt de stad zich daarmee voor op klimaatverandering in de stad. Het tegengaan van hittestress, is onderdeel daarvan. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht aan het inrichten van koelteplekken op loopafstand voor elke stadsbewoner. In het kader van dit beleid zal in het voorjaar ook een inspraakronde worden georganiseerd. We willen daarom nu al een stuk wijzer worden over klimaatvraagstukken in de stad.
Meet Je Stad
In het project ‘Meet je stad Utrecht’ kun je zelf temperatuur en luchtvochtigheid meten met een zelfgebouwd meetkastje. Door tientallen burgermeetpunten in de stad te creëren kan meer inzicht ontstaan over hotspots en plekken waar het juist koeler blijft. Samen met onderzoeker Klok bekijken we 8 februari de mogelijkheid om in de zomer van 2021 een onderzoekje te starten dat bijdraagt aan bewustwording over hittestress in de stad. Ben je geïnteresseerd in Meet Je Stad Utrecht en wil je meedoen, dan is dit het moment om kennis te maken!
Klimaatambassadeurs
De Natuur- en Milieufederatie leidt een netwerk van klimaatambassadeurs op. De Klimaatambassadeurs gaan aan de slag om in hun gemeente ook anderen enthousiast te maken hiermee aan de slag te gaan. Bewoners kunnen met vragen terecht bij de ambassadeur, die ze advies geeft en met ze meedenkt. Ambassadeurs kunnen ook zelf activiteiten organiseren, bijvoorbeeld informatiemomenten of het opzetten van collectieve inkoopacties. De NMU ondersteunt hun hierbij.
Aanmelden
Wil je wijzer worden over hittestress in de stedelijke omgeving en wat je kunt doen? Volg dan dit informatieve webinar op maandag 8 februari! We starten om 19.30 uur en ronden uiterlijk 21.00 uur af.
Je kan je hier aanmelden voor het webinar ‘Hitte in de stad Utrecht’. Of stuur een mail naar projecten@mcu.nl.
Wanneer: maandag 8 februari
Tijdstip: van 19.30 uur tot 21.00 uur
Online, via ZOOM, link volgt later.