Het is een mooie middag wanneer ik naar Life’s a Peach ga. Buiten genieten mensen in het zonnetje van koffie met gebak. Binnen word ik begroet met een vrolijke glimlach en ontvang ik een bloem omdat het Woman’s Day is. Life’s a Peach is de focacceria van Vanessa en zit al bijna 3 jaar in de Hardebollenstraat. Het is de eerste focacceria van Nederland.
Lokaal en plantaardig
Life’s a Peach verkoopt lekkers zoals focaccia’s en gebakjes. Alles is vegan, want duurzaamheid is belangrijk voor Vanessa. Ze vertelt dat mensen het niet verwachten dat de gebakjes vegan zijn. Ongeveer 80% van alle ingrediënten die Life’s a Peach gebruikt is lokaal. Zo komen ingrediënten als noten, groenten en paddenstoelen van de biologische markt die elke vrijdag op het Vredenburg staat en de bloem uit IJsselstein.
Tegen afvalverspilling
Ook wordt er op gelet dat er weinig wordt weggegooid. Per dag maakt Vanessa een schatting hoeveel eten er nodig is. Dat wordt steeds makkelijker vertelt ze. Maar als ze toch te veel heeft, dan kan ze het met korting aan de laatste klanten verkopen of via Too Good To Go. Verder zijn alle verpakkingen die worden gebruikt biodegradable (biologisch afbreekbaar). Zo zijn de rietjes gemaakt van avocadopitten!
En met design
Behalve eten verkoopt Life’s a Peach ook kunst. Vanessa is afgestudeerd in Interior Design en de meubels die in Life’s a Peach staan zijn gemaakt door Vanessa en haar vriend. Als ik vraag naar de combinatie tussen eten en design in de winkel antwoordt ze: “Ik merkte toen ik wilde beginnen met Life’s a Peach dat ik eigenlijk dat [design] niet wilde opgeven. Ik vond het te leuk, dus waarom kan ik ze niet allebei combineren?”
Daarmee werd Life’s a Peach ook een showroom, waar nu kunst hangt van lokale kunstenaars. Vanessa: “Ik wil andere kleinschalige kunstenaars en makers uit Utrecht ook de kans geven om te exposeren.”
De kunst hoeft niet per se duurzaam te zijn, maar het liefst wil Vanessa wel dat het richting duurzaam gaat, als het kan. Sommige kunstenaars denken hier dan aan door een duurzaam soort papier of medium te gebruiken voor hun kunst.
Klein en lokaal blijven
Wanneer ik vraag naar de toekomstplannen van Life’s a Peach dan is het antwoord simpel: “Klein blijven en steeds meer lokaal”. Daarnaast wil Vanessa nog minder afval creëren. Als voorbeeld, het grootste gedeelte van het groenafval komt van schillen. Daarom worden nu de schillen gekonfijt, om die weer in het gebak te gebruiken.
Ook klein blijven is belangrijk vertelt Vanessa: Als je groter wordt moet je uitbreiden en dan kunnen we niet meer garanderen dat we duurzaam zijn.” Maar belangrijker nog, Vanessa wil meer kleine zaakjes stimuleren die goed zijn voor andere lokale ondernemingen. Dat maakt Life’s a Peach zeker een inspiratie voor anderen.
Kom Langs!
Life’s a Peach is van dinsdag geopend van 11.00 – 15.00 en woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 15.00.
- Adres: Hardebollenstraat 9
- Website: https://www.lifesapeach.nl/
Tekst: Hannah
Foto’s: Hannah en Life’s a Peach
Meer duurzame initiatieven in Utrecht? Kijk op Milieuwijzer Utrecht.