Wist je dat er in Utrecht elk jaar 2,6 miljoen kilogram aan brood verspild wordt? Wat vinden de Utrechtse partijen hiervan? Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen organiseerde Food-Print Utrecht Region op 9 maart een Voedseldebat met Utrechtse gemeentepartijen over het bevorderen van lokaal geproduceerd en gezond voedsel in Utrecht.
In het oude stadhuis voerden de partijen het debat aan de hand van 4 stellingen.
Lokaal geproduceerd voedsel in Utrecht
Op dit moment wordt maximaal 5% van het voedsel geconsumeerd in Utrecht lokaal geproduceerd.
De eerste stelling: In 2025 is 20% van het geconsumeerde voedsel door Utrechters lokaal geproduceerd.
Bij1, PvdA en EenUtrecht waren het over deze stelling alle drie eens. Sterker nog, ze willen alle drie lokaal geproduceerd voedsel toegankelijker maken voor iedere Utrechter. Hun aanpak is wel anders. Zo wil de PvdA samenwerken met de provincie omdat de gemeente dit niet alleen kan. Bij1 wil boeren ondersteunen bij het onderhandelen met supermarkten en een beter vestigingsbeleid creëren voor lokale supermarkten. EenUtrecht wil niet zelf met ideeën komen maar dit aan de gemeenschap overlaten en samenwerkingen zoeken met de wijk.
Gezonde lunch op scholen
In de Utrechtse wijken Overvecht en Kanaleneiland heeft 1 op 3 kinderen overgewicht wist Jos Lutterman. Jos werkt voor Lunchmaatjes, een organisatie die gezonde lunches voor basisscholen regelt. Hij introduceerde hiermee de volgende stelling:
In 2025 ontvangt elke school geld voor een gezonde (groenterijke) lunch.
CDA, D66 en Stadsbelang Utrecht vonden dat gezonde lunches voor nu alleen nodig waren op de scholen waar dat het hardst nodig is. Dit zijn de scholen in de achterstandswijken van Utrecht, waar gemiddeld meer kinderen overgewicht hebben. Stadsbelang Utrecht voegde daar aan toe dat ze in 2020 een motie hadden ingediend om dit met EU-subsidie te doen. De VVD wilde het anders aanpakken door bij de scholen waar dit het hardst nodig is met de ouders te kijken naar oplossingen. Daarnaast wil de VVD de 30 miljoen die hiervoor nodig is liever besteden aan de kwaliteit van het onderwijs in Utrecht en niet aan lunches.
Fastfood locaties halveren
Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en Student & Starter voerden het debat over de stelling: het aantal fastfoodlocaties in Utrecht moet in 2025 gehalveerd zijn. Forum voor Democratie begon een betoog dat lokale ondernemingen het veel lastiger in Utrecht hebben doordat bedrijven zoals McDonald’s en Starbucks weinig belasting betalen over hun inkomsten door het gebruik van “offshore constructies” in Europa. Daarom stelde Forum voor Democratie dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen. Na de vraag over hoe het Forum voor Democratie dit in de gemeente wil aanpakken zag de partij de oplossing in het stoppen van de corona maatregelen en het verlagen van belastingen voor burgers door onder andere geen geld meer te steken in klimaatmaatregelen.
Student & Starter wilde de stelling nuanceren. Zij willen ongezonde opties niet verbieden maar gezonde opties stimuleren. Bijvoorbeeld door gezondere alternatieven zoals saladbars te stimuleren in Utrecht. Fastfood staat voor een snelle hap maar dat hoeft niet ongezond te zijn. Een patatje op z’n tijd moet gewoon kunnen. Partij voor de Dieren is helemaal voor het halveren van fastfoodketens en wil zelfs verder gaan. Fastfoodketens zijn niet alleen slecht voor mensen, maar ook voor dieren en klimaat. Daarnaast wil Partij voor de Dieren meer plantaardige fastfoodketens stimuleren, die minder impact hebben op de aarde dan fastfoodketens waar dierlijke producten worden gebruikt.
Afdeling ‘Voedsel en Voedselomgeving’
De laatste stelling was voor GroenLinks, de Piratenpartij, ChristenUnie en de Socialisten.
In 2022 heeft de Gemeente Utrecht een afdeling ‘Voedsel en Voedselomgeving’.
GroenLinks en de Socialisten Utrecht waren tegen deze stelling. Zij vrezen dat als dit een aparte afdeling is, voeding juist niet genoeg aandacht meer krijgt. De Socialisten vinden gezondheid en gezonde voeding een centraal onderdeel van preventieve gezondheidszorg en dus het best past in de afdeling volksgezondheid. GroenLinks vindt dat voeding integraal moet worden aangepakt. Juist omdat voedsel een belangrijk onderwerp is op erg veel verschillende terreinen, zoals in volksgezondheid en in het onderwijs.
De Piratenpartij is het “ergens eens” met deze stelling, er moet een multidisciplinaire afdeling komen die hier bezig gaat. Maar dit hoeft niet per se een gemeentelijke afdeling te zijn. Het kan ook een groep burgers zijn die hiermee bezig gaat. De Piratenpartij vindt het belangrijk dat de Gemeente Utrecht weer voor de Utrechters wordt. De ChristenUnie kan het wel vinden in deze stelling en ook in wat de andere partijen hebben gezegd en vindt dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Op dit moment houdt maar 1 persoon in de gemeente zich bezig met voedsel. Dit kan natuurlijk een afdeling of een team worden, maar er moet goed worden nagedacht over de inrichting hiervan.
Deelnemers
Aan het voedseldebat namen in totaal 14 politici mee: Mik Nordkamp (Bij1), Bert van Steeg (CDA), Kirsten Alblas (ChristenUnie), Has Bakker (D66), Gert Dijkstra (EenUtrecht), George Woodham (Forum voor Democratie), Julia Matser (GroenLinks), Dmitri Schrama (Piratenpartij), Ilse Raaijmakers (PvdA), Maarten van Heuven (Partij voor de Dieren), Floris Boudens (Socialisten Utrecht), Liesbeth Potters (Stadsbelang Utrecht), Rémi ter Haar (Student & Starter) en Anna Elkerbout (VVD).
Meer informatie
Lees het verslag van het Duurzaamheidsdebat van 7 maart dat het Milieucentrum Utrecht heeft gemaakt. Daarnaast heeft de gemeente Utrecht een kieskompas gelanceerd. Ook kun je op de kandidatenwebsite kijken naar de kandidaten. Natuurlijk kun je ook op de websites van de partijen zelf kijken voor hun verkiezingsprogramma’s. Veel succes met stemmen op 14, 15 of 16 maart!
Tekst: Hannah en Edmar
Beeld: Wendy Wei