Meer groen in de binnenstad, dat is een belangrijk doel van de herinrichting van Utrechts bekende stadsplein de Neude. Met de aanplanting van nieuwe bomen en plaatsing van extra banken wordt de Neude een verwelkomend stadsplein, in plaats van een zee van geparkeerde fietsen. Maar er zijn meer redenen voor de vergroening van dit plein. Wat gaat er veranderen, waarom en wanneer?
Waarom wordt de Neude opnieuw ingericht?
Groener
Een belangrijke reden voor de herinrichting van de Neude is het creëren van een groener en toegankelijker stadsplein met een fijnere sfeer. Slechts negen bomen op het hele plein en vooral veel geparkeerde fietsen: dat kan aantrekkelijker. Even ter vergelijking: in 2004 was de Neude op zijn groenst met 25 bomen op en rond het plein. De afgelopen jaren verdwenen bomen door natuurlijk verloop en aanrijdschade. Met een uitgebreid Bomenplan brengt de gemeente het groene boomrijke stadsplein weer terug. De extra bomen zorgen daarnaast voor meer verkoeling in warme zomermaanden en zijn ecologisch waardevol, bijvoorbeeld voor insecten.
Minder fietsen
Centraal gelegen, goed bereikbaar en genoeg ruimte: de Neude is op dit moment voor veel stadsbewoners een aantrekkelijke plek om de fiets te parkeren. Maar al deze fietsen zorgen voor overlast en een onrustige omgeving, dus het aantal geparkeerde fietsen op het plein moet omlaag. Dat is dan ook een belangrijke tweede reden van de herinrichting. Op dit moment is er op piekmomenten te weinig capaciteit met de officiële parkeerplekken rondom het plein, daarom kan de gemeente nog geen fietsparkeerverbod invoeren. Maar tegelijkertijd worden de stallingen niet optimaal gebruikt.
Betere doorstroming
Allerlaatst zorgt een groener en sfeervoller Neude voor meer doorstroom van bezoekers, richting minder bekende gebieden zoals de Voorstraat en het Janskerkhof. De druk op het huidige winkelgebied tussen Hoog Catharijne en de Oudegracht is groot, terwijl onze binnenstad natuurlijk veel meer leuke winkels te bieden heeft. De plannen voor de Neude sluiten dan ook aan op de vergroening van de Voorstraat en Wittevrouwenstraat in 2020.

Wat gaat er precies veranderen?
Volgens het Bomenplan van de gemeente Utrecht worden er twaalf extra bomen geplant. Een paar bomen krijgen boomspiegels: een stuk grond rondom de stam waardoor de boom lucht en water kan ontvangen. Daarboven komt een dichte en waterdoorlatende halfverharding waardoor het oppervlak ook als terras kan worden gebruikt. Ook wordt de groene omgeving diverser. Op dit moment staan er alleen nog kastanjebomen, die worden aangevuld met iepen, esdoorns en honingbomen.
Om stadsbewoners aan te moedigen hun fiets in de daadwerkelijke fietsenstalling (hoek van Neude en Drakenburgstraat) te zetten, wordt de route daarheen beter aangegeven. De fietsenrekken aan de rand van het plein worden vervangen door ruimere rekken, zodat daar meer parkeergelegenheid ontstaat.


Het plein wordt vriendelijker en toegankelijker door de nieuwe ronde banken die binnenkort worden geplaatst. Dat biedt dus meer zitruimte naast de terrassen, al is een ander doel van de gemeente om het stallen van fietsen op het middenplein te ontmoedigen. Het is nog even de vraag of de banken ook comfortabel zitten, ze krijgen bijvoorbeeld geen rugleuning. Daarnaast worden de betonblokken aan de voorkant van het plein vervangen door zwerfkeien, wat een natuurlijker beeld zal vormen.
Wanneer vindt de herinrichting plaats?
Sinds de eerste plannen in 2019 is er vooral overlegd, bijvoorbeeld met ondernemers rondom het plein en organisatoren van evenementen als Tweetakt. Na een lange aanloopperiode komt er nu schot in de zaak. De eerste stap is zelfs al gezet: half juli zijn de betonblokken aan de noordzijde van het plein vervangen door zwerfkeien en is de route naar de fietsenstalling beter zichtbaar gemaakt. Deze zomer worden ook de fietsenrekken vervangen en de banken geplaatst. Aankomende winter worden de bomen geplaatst, in het plantseizoen van november tot maart. Volgens het bomenplan zullen de huidige kastanjebomen gefaseerd worden vervangen, die zijn namelijk aangetast door de kastanjebloedingsziekte en hebben een beperkte levensverwachting.
Bronnen en verder lezen
- Informatiepagina gemeente Utrecht
- Raadsbrief ‘Neude wordt stadsplein’ 20 maart 2024
- Beantwoording vragen Neude uit Raadscommissie 30 mei 2024
- Bomenplan gemeente
- Artikel DUIC: Op de Neude in Utrecht heerst een ‘fietsparkeerprobleem’ en het is niet zo simpel dat op korte termijn aan te pakken
- Artikel RTV Utrecht: ‘Vijandige’ bankjes moeten het Neude een andere sfeer geven
Tekst: Evelien
Afbeeldingen: Evelien, gemeente Utrecht