In onze online gids duurzamer030.nl kun je van álles in Utrecht vinden, dus ook duurzaam speelgoed. Om daar meer over te weten te komen gaan we in gesprek met Marjolein, die onlangs haar eigen bedrijf is gestart: Neverending Toys.
Duurzamer030.nl is onze online gids met honderden Utrechtse organisaties en bedrijven die op één of andere manier met duurzaamheid en de toekomst van natuur en milieu in onze stad bezig zijn. De website wordt bijgehouden door een team van onze vrijwilligers.
Neverending Toys bestaat sinds een jaar in z’n huidige vorm, maar het verhaal erachter is veel langer. Marjolein vertelt dat ze jaren aan ervaring en kennis in haar eigen onderneming heeft gestopt.
Wat is Neverending Toys precies?
Bij Neverending Toys kunnen mensen kwalitatief, duurzaam speelgoed huren. Marjolein onderwerpt de speeltjes aan een strenge duurzame productselectie en stelt de pakketten ontwikkelingsgericht samen. “Zo wordt het speelgoed gemaakt én gebruikt op een manier die beter voor onze wereld en onze kinderen zorgt.” Bijkomend voordeel: geen huis vol met ongebruikt speelgoed meer.
“Sinds een jaar ben ik hier fulltime mee bezig, maar daarvoor heb ik ruim de tijd genomen om onderzoek te doen. En er was nogal wat te onderzoeken op het gebied van duurzaam speelgoed: materialen, merken, keurmerken… Ken je het logo ‘CE’? En wist je dat daar twee varianten van zijn? Het ene logo is een keurmerk dat te maken heeft met Europese regelgeving rondom veilige producten. Het tweede is bijna identiek, maar staat voor ‘China Export’. Dat is nogal een verschil!”

Hoe is het begonnen?
“Ik zal je het hele verhaal vertellen”, zegt Marjolein, “want het heeft allemaal met elkaar te maken.” We gaan er eens goed voor zitten. “Ik heb ooit AI gestudeerd. In die tijd was dat nog niet zo groot, maar wel heel interessant. Ik bevond me op het snijvlak van techniek en psychologie. Maar hoe ik dat kon toepassen in combinatie met maatschappelijke betrokkenheid, dat was de vraag. Mijn partner kreeg in die tijd een baan in Japan. Daar ben ik een master International Business and Development Studies gaan doen. Ik liep vervolgens stage bij een VN-instelling in Zuid-Korea waar ik daarna ook een periode gewerkt heb als consultant. Ook in die tijd bevond ik me tussen twee disciplines in: ICT en duurzaamheid. En daarna heb ik in Zuid-Afrika gewerkt bij een organisatie voor ondernemerschap in townships en volgde ik een opleiding Social Entrepreneurship.”
We kunnen voorzichtig concluderen dat Marjolein behoorlijk wat van de wereld gezien heeft. Ze vervolgt: “Ik had al heel lang de kriebel om zelf te gaan ondernemen. Ik had een aantekeningenboekje vol met ideeën daarover. Maar terug in Nederland heb ik eerst nog zo’n tien jaar bij MVO Nederland gewerkt, als programma- en projectmanager. Ik realiseerde me steeds meer dat veel van wat we lokaal doen, internationaal impact heeft. MVO Nederland ging zich door het politieke klimaat echter minder bezighouden met het internationale aspect. Ik heb daarna nog kort een project bij een andere organisatie gedaan, maar ondertussen kreeg mijn idee over mijn eigen onderneming steeds meer vorm.”

Bewustwording
“Overal waar ik gewerkt heb heb ik gemerkt dat er, vooral aan de top, een mannencultuur heerst. Dat maakte me heel bewust van genderrollen. Waar begint dat? Hoe groeien kinderen op? Als je ze niet te veel stuurt, geef je ze de kans om zich natuurlijker te ontwikkelen. Mijn speelgoedpakketten zijn daarom voor alle kinderen gelijk; een jongen ontvangt dus net zo goed een pop als een meisje. Ik wilde de pakketten divers en inclusief maken, en kijk daarbij ook naar de verpakkingen. Wat staat daarop afgebeeld?”
Dat klinkt alsof er stevig wordt nagedacht over alle aspecten van het speelgoed. “De keuzes die ik maak in het selecteren van speelgoed zijn niet altijd zichtbaar voor de ontvangers. Zo kijk ik ook naar de keten, duurzame productie, de arbeidsomstandigheden, en welk afval het oplevert. Ik duik daar diep in; het is eigenlijk best ambitieus wat ik aan het doen ben. Voor klanten is dat stuk ‘erachter’ soms minder interessant. Zij vinden het bijvoorbeeld een groot pluspunt bij het huren van speelgoed dat het kwalitatief goed is en dat ze het, als het kind uitgespeeld is, zelf niet hoeven te verkopen of zelfs weggooien.”



Veel uitzoekwerk
“Voor elk type speelgoed is er wel een duurzamere optie, maar het is veel werk om die te vinden. Precies dat is mijn passie: me daar helemaal in verdiepen. Wat kan er wél? Wat bestaat er wél? Op het moment is speelgoed met magneetjes erin populair. Dat is nogal moeilijk duurzaam te vinden. Ik vond twee aanbieders: Geomag en Polydron. Het zit ‘m met name in het materiaal om de magneet heen. Zij gebruiken gerecycled plastic. Wat ook opvalt: er is een verschil tussen duurzame merken en duurzame producten. Sommige merken verkopen slechts enkele duurzamere producten, die wél de moeite waard zijn om te ontdekken. Voorbeelden van geheel duurzamere merken zijn Grimm’s, Green Toys, Plan Toys en Tender Leaf.”
Doe je dit allemaal in je eentje? “Dit is mijn onderneming, dus in principe doe ik dit alleen. Alles waar ik kennis van heb komt hier bij elkaar: techniek, psychologie, maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid, ondernemerschap… Ik heb geen vaste partners, maar ik spreek graag anderen die een eigen (duurzame) onderneming hebben, of iets soortgelijks doen als ik maar dan in een andere regio. We kunnen van elkaar leren. En bij bepaalde klussen werk ik graag samen. Zo heeft mijn broer mijn logo helpen ontwerpen.”

Hoe ziet de toekomst eruit?
“Ik wil mijn bedrijf verder laten groeien. Ik doe dat stukje bij beetje, doel voor doel. Ik heb nu sinds kort een kantoorruimte aan de Ramstraat in Utrecht-Oost. Ook heb ik net een flyer laten drukken en er komen voor het speelgoed stevige tassen met mijn logo erop. Dat kostte overigens ook nog best wat werk: waar vind ik écht duurzame tassen in een niet al te grote oplage? Nou, dat is dus gelukt!
En meer in het algemeen: ik denk dat de jongere generatie het veel normaler vindt om duurzame keuzes te maken en bijvoorbeeld tweedehands kleding te dragen. Het gaat hen minder om ‘status door nieuwe spullen’ dan de wat oudere generatie. Er zit toekomst in tweedehands en duurzaam. Het is mooi om daar onderdeel van te zijn.”

Nieuwsgierig geworden?
Neverending Toys is actief in Utrecht-stad en nabije omgeving. Ophalen en terugbrengen is gratis. Laten bezorgen kan ook. Lees hier meer over duurzaam speelgoed huren of neem contact op met Marjolein.

Nieuwsgierig naar meer duurzame organisaties in Utrecht? Kijk op Duurzamer030.nl.