De gemeente Utrecht werkt met verschillende projecten aan een groene en schone binnenstad. We schreven bijvoorbeeld eerder al over de herinrichting van de Neude. Tijd voor een overzicht van deze projecten. In dit artikel met fotoserie beschrijven we wat er de komende maanden gaat veranderen, van TivoliVredenburg tot het Ledig Erf!
De binnenstad van Utrecht lijkt continu in verbouwing, maar dat is natuurlijk niet zonder reden. Van historische grachten tot moderne pleinen, overal in de stad wordt gewerkt aan projecten die de leefbaarheid moeten verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan een milieuvriendelijke en duurzame omgeving.
- Lees ook ons artikel over de herinrichting van de Neude.
Straten rond TivoliVredenburg
Eind september is de gemeente begonnen met de herinrichting van de straten rond TivoliVredenburg, als onderdeel van de Gebiedsaanpak Hollandse en Vlaamse Toren. De komende weken worden er plantenbakken, een groene gevel en extra lampen geplaatst. Daarna is de Hollandse Toren aan de beurt (de straat tussen Tivoli en Hoog Catharijne en voor de Sting en de Zara). Ook daar komen planten en extra lampen en tussen november 2024 en april 2025 (het plantseizoen) worden daar bomen geplaatst.
Sinds 1 oktober 2024 geldt er daarnaast een fietsverbod: je mag je fiets niet meer parkeren op de Hollandse Toren of de Vlaamse Toren (de straat tussen het Vredenburgplein en Vredenburg). Er worden extra fietsrekken geplaatst en er wordt verwezen naar stallingen in de buurt zoals Laag Catharijne, Vredenburg en House Modernes. Leuk om te weten: TivoliVredenburg werkt ook door aan de foyers in het gebouw. Met deze plannen worden het gebouw en de omgeving toegankelijker en leefbaarder.
Beurskwartier
Beurskwartier is de naam van een nieuw centrumgebied, achter de Jaarbeurs. Beurskwartier zal uit vier deelgebieden bestaan, de gemeente gaat eerst aan de slag met Beurskwartier 1. Er wordt hier een flink aantal nieuwe woningen gebouwd (onder andere Wonderwoods en de Galaxy Tower), maar ook twee nieuwe parken aangelegd. Binnen “bouwblokken” van verschillende gebouwen komen gedeelde tuinen. In de plannen voor dit deelgebied staat daarnaast dat er geen plekken voor eigen auto’s komen en dat lopen, fietsen en het openbaar vervoer worden gestimuleerd. De openbare ruimte is in theorie dus autovrij en wordt vooral ingericht met bomen, bloemen, hagen en struiken.
In de bouw van het nieuwe terrein is er op verschillende manieren gekeken naar duurzaamheid. In gedeelde mini-hubs worden voorraden, pakketjes en afval centraal verzameld. Er komt een gezamenlijk systeem voor het verwarmen en koelen van de gebouwen en er wordt zonne-energie gebruikt. Regenwater wordt opgevangen en opgenomen in de grond in het gebied, om zowel zware regenbuien als droge periodes aan te kunnen.
Het overige deel van het Beurskwartier gaat de gemeente samen met de Jaarbeurs vernieuwen, onder andere op de oude parkeerterreinen. De plannen daarvoor zijn nog niet bekend, wel bouwt de Jaarbeurs in 2025 een nieuwe parkeergarage.
Moreelsehoek
In het laatste kwartaal van 2024 worden er stappen gezet met de herinrichting van de Moreelsehoek. Zo wordt er gewerkt aan de bestrating, betere verlichting, minder taxistandplaatsen en meer fietsparkeerplekken in P1 en P4 van Hoog Catharijne. Ook plaatst de gemeente er extra bomen, wederom in het aankomende plantseizoen. De stad wordt dus steeds boomrijker. In 2025 wordt de straat Moreelsepark vergroend.
Dit is onderdeel van het project De Tuinen van Moreelse. In dit project staan duurzaamheid, energietransitie en biodiversiteit centraal. Het versteende gebied moet ruimte maken voor een groene ontmoetingsplek. Zo kan dit gebied bovendien de effecten van klimaatverandering beter opvangen. De Laan van Puntenburg is al vergroend en na de Moreelsehoek is het Vrouwe Justitiaplein aan de beurt.
Kruising Lucasbolwerk – Lange Jufferstraat
Enkele straten rondom Lucasbolwerk gaan open voor de vervanging van het riool. En als de straten toch opengaan, waarom niet meteen vergroenen? Er komen nieuwe plantenbakken, groenvakken, bankjes, fietsparkeerplekken en minder autoparkeerplekken. Dit project is in augustus begonnen en zal duren tot halverwege maart 2025.
Projecten in 2025 en later
Catharijnesingel
Om de Utrechtse binnenstad leefbaar en toegankelijk voor voetgangers en fietsers te houden, komt er in 2025 een verbod op doorrijden op een stuk van de Catharijnesingel. Het stuk tussen de Stationsstraat en Spoorstraat (onder Hoog Catharijne) wordt verboden voor auto’s of motoren en alleen toegankelijk voor fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en werkverkeer.
Park Paardenveld
Het park Paardenveld bij de Jeu de Boulesbar, waar voorheen Roost zat, wordt in 2025 opnieuw ingericht. Afgelopen jaar is er al een en ander veranderd. Het park is vergroot en er zijn bloemen, picknickbankjes en een tijdelijk podium geplaatst. Op dit moment is de gemeente bezig met de plannen voor de definitieve inrichting van het park. De uitvoering daarvan vindt plaats in het voorjaar van 2025.
Janskerkhof
In 2027 wordt het Janskerkhof gedeeltelijk autovrij. Daarnaast komt er een plan voor betere bescherming van de huidige bomen en worden eventueel extra bomen aan de zuidkant geplaatst. De versteende openbare ruimte kan namelijk geen hevige regenval of hitte aan op dit moment.
Ledig Erf en omgeving
Ook het gebied rondom Ledig Erf wordt groener en toegankelijker. De Zuidpoort (het gebied tussen het Ledig Erf, de Albatrosstraat, de Vondellaan en de Bleekstraat) moet meer ruimte voor voetgangers en fietsers krijgen. Het uitgangspunt is een doorrijverbod voor auto’s zodat dit gebied niet meer wordt gebruikt als toegang tot de binnenstad. Er worden nu concrete plannen gemaakt voor de verschillende onderdelen van de Zuidpoort. De uitvoering daarvan zal dus nog wel even duren.
Zelf de stad groener maken?
De gemeente is niet de enige die werkt aan een groenere stad. Op BuurtNatuur030 vind je diverse groene en schone buurtinitiatieven in de hele stad, dus ook in jouw buurt. BuurtNatuur030 is een initiatief van Milieucentrum Utrecht en Utrecht Natuurlijk.
Tekst: Evelien Mulder
Foto’s: Harrie van Veen
Afbeelding plattegrond: Gemeente Utrecht