Wie na 1 januari 2025 met een dieselvoertuig de binnenstad van Utrecht inrijdt, zal een aantal nieuwe verkeersborden opmerken. De meest vervuilende voertuigen worden vanaf dat moment uit de binnenstad geweerd. Utrecht heeft al jaren een milieuzone voor personen- en bestelauto’s, vrachtwagens en autobussen. Deze milieuzones gelden alleen voor dieselvoertuigen. Per 1 januari worden de voorwaarden om de stad in te komen met een dieselvoertuig aangescherpt; dan geldt er een zero-emissiezone voor bestelbussen en vrachtwagens.
1. Wat is een zero-emissiezone?
Een zero-emissiezone is een gebied waar alleen uitstootvrije bestelauto’s en vrachtwagens mogen rijden. Vanaf 2025 geldt dit in het centrum van Utrecht, binnen dezelfde grenzen als de huidige milieuzone. Schonere dieselvoertuigen krijgen een overgangsregeling tot 2030, zodat ondernemers hun wagenpark kunnen verduurzamen. Bij de toegangswegen worden verkeersborden geplaatst om de zones duidelijk aan te geven.
2. Mogen er helemaal geen bestelwagens en vrachtwagens op diesel het centrum in?
Nee, de invoering van de zero-emissiezone gebeurt stap voor stap. Vanaf 1 januari 2025 moeten alleen nieuwe bestelwagens en vrachtwagens uitstootvrij zijn. Voor bestaande voertuigen gelden overgangsregelingen en uitzonderingen. Op de website opwegnaarzes.nl kun je per voertuigtype de regels bekijken en met een kentekencheck zien welke emissieklasse jouw bestel- of vrachtwagen heeft.
In het nieuws
De VVD heeft onlangs een motie ingediend om de invoering van zero-emissiezones uit te stellen tot 2029. Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) gaat hier niet in mee. Wel mogen ondernemers met de schoonste dieselbedrijfswagens (emissieklasse 6) nog een jaar langer, tot 2029, in de zones rijden.
3. Welke regels gelden er vanaf 1 januari 2025 voor personenauto’s?
De milieuzone wordt strenger voor dieselpersonenauto’s. Alleen auto’s met een emissieklasse 5 of hoger mogen de zone inrijden. Soms zijn ontheffingen mogelijk. Controleer jouw emissieklasse via milieuzones.nl. Voor auto’s op andere brandstoffen dan diesel gelden geen beperkingen.
4. Wat is het doel van deze strengere maatregelen?
Met deze maatregelen werkt Utrecht aan schoner en duurzamer vervoer. Gezonde lucht is belangrijk voor de volksgezondheid, en de gemeente stimuleert elektrisch vervoer om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het uiteindelijke doel is een leefbare en gezonde stad voor iedereen.
Bronnen:
Gemeente Utrecht
Milieuzone en zero-emissiezone
Eisen personenauto voor milieuzone
NOS
Onduidelijkheid over emissievrije zones in steden blijft: kamer wil nog steeds uitstel
Tekst: Sandra Röling
Beeld: Gemeente Utrecht en Michael Fousert/Unsplash