Eind dit jaar is het schetsontwerp van de luchtruimherziening, waar de geplande vierde aanvliegroute onderdeel van is, gereed. De geplande route over Utrecht kan een negatieve impact hebben op mens en natuur. Daarom overhandigen bezorgde bewoners op 24 oktober een manifest aan minister Madlener en Tweede Kamerleden.
In het kort: wat speelt er?
Als onderdeel van een luchtruimherziening wil het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een vierde aanvliegroute richting Schiphol aanleggen, die onder andere over de provincie Utrecht loopt. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor mens en natuur in onze regio.
Weinig draagvlak
Er blijkt weinig draagvlak voor de gemaakte plannen. Burgerinitiatief Stop4deroute heeft inmiddels ruim 75.000 handtekeningen verzameld. Daarnaast spraken 32 gemeenten én de provincie Utrecht zich al uit tegen de komst van de nieuwe aanvliegroute.
“Inspraak mist”
Stop4deroute rekende uit dat met 200 à 300 vliegtuigen per dag 1,3 miljoen mensen extra overlast krijgen. Veel mensen in deze regio weten nog niet dat de vierde route er komt. Mensen die dit wel weten geven aan bescherming en inspraak te missen.
Achter de schermen werkt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al jarenlang aan de vierde aanvliegroute, waar naar verwachting één derde van alle landende vliegtuigen op Schiphol over zal vliegen. Zo is er eind 2021 al met de vierde route geoefend door Luchtverkeersleiding Nederland, met een naderingspunt bij Doorn.
Bron: Stop4deroute

Manifest aanbieden in Den Haag
De weerstand tegen de vierde route wordt op 24 oktober overgebracht aan minister Madlener en de Tweede Kamerleden. Onder het motto Geen snelweg boven ons hoofd gaat Stop4deroute samen met een grote groep burgers naar Den Haag om het manifest om 13:00 uur aan te bieden. Daarna sluiten zij aan bij het (openbaar) commissiedebat over luchtvaart in de Tweede Kamer.
Verder lezen
- Lees onze eerdere updates over de geplande vierde aanvliegroute
- Website burgerinitiatief Stop4deroute
- Factsheet ‘Herindeling luchtruim Midden-Nederland en Schiphol’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (2022)