
Als je de bakkerij van de Veldkeuken binnenloopt, komen allerlei heerlijke geuren je direct tegemoet. “Naast het brood bereiden we hier ook wat dingen voor voor ons restaurant, dat hier verderop in Amelisweerd zit”, vertelt Juliette. Samen met René is ze al ruim twintig jaar eigenaar van de Veldkeuken.
“Tsja, sla komt bij ons niet uit een zakje, maar met stronken en al”, lacht Juliette. “De keuken van de bakkerij is groter, en die ruimte is handig als je verse groenten uit de moestuin bereidt.” Tot het jaar 2000 was de huidige bakkerij een boerderij. De oude boer woont nog steeds in het voorhuis. René en Juliette wonen ernaast. Het pand is een rijksmonument, verhuurd door de gemeente Utrecht. Het restaurant verderop is een oud koetshuis.
“Het ligt hier voor het oprapen”

“We hebben zoveel mogelijk bewaard van de oude boerderij”, vertelt Juliette. Dat is te zien. Bij binnenkomst is de oude paardenstal nog duidelijk te herkennen. Nieuwe elementen in het pand wisselen af met oude bakstenen en voedergoten. In het hart van de bakkerij bevindt zich een elektrische oven. “Het fijne van elektrisch is dat je niet altijd de hele oven hoeft te verwarmen. Als je minder ruimte nodig hebt, verwarm je alleen dat stuk.”
Ook buiten is er genoeg te zien. “Een van de mooie dingen aan de Veldkeuken is dat we de plek gebruiken waar we ons bevinden. Deze unieke omgeving. Het ligt hier voor het oprapen: moestuinen, akkers.” Juliette loopt richting een grote knotwilg: “Hier, ons eigen akkertje met Utrechtse Blauwe. Dat is een oud graangewas. Het Utrechts Landschap stimuleert dit soort kleine akkertjes midden in het landschap. Met onze menukaart willen we die diversiteit extra stimuleren.”
Het blauwe karretje

De Veldkeuken maakte ooit een nomadische start met een fietskarretje, waar René en Juliette in hun vrije tijd hun gerechten en ander lekkers mee verkochten. Soms bewapend met handschoenen en dekens om warm te blijven. Juliette wijst naar het terrein achter de bakkerij: “Kijk, het karretje staat er nog. Die blauwe.”
Op een gegeven moment kwam de mogelijkheid om een vaste plek te krijgen in Amelisweerd/Rhijnauwen. Nu zijn er twee locaties: de bakkerij en het restaurant, waarin zich ook de bijbehorende Landgoedwinkel bevindt. René is een gepassioneerd bakker; tijdens de coronaperiode heeft hij een kleine graanmolen opgebouwd in de bakkerij, om zelf kleine hoeveelheden meel te maken en te kunnen experimenteren. Juliette is meer in het restaurant te vinden.
De diepte in

“Twintig jaar geleden had biologisch eten een ander image, dus we schreeuwden het destijds niet van de daken dat wat we verkochten biologisch was. Maar we deden het wél, want dat vonden we zelf belangrijk.” Tegenwoordig is dat anders. Juliette: “Er wordt ons weleens gevraagd of we in een andere stad ook een Veldkeuken willen opzetten, omdat het zo’n goed concept is. Maar dat willen we helemaal niet: we gaan liever de diepte in dan de breedte. We willen betrokken zijn bij onze medewerkers, samen nieuwe producten bedenken. Het is heel mooi zoals het nu is.”
Uit Juliettes ogen straalt positiviteit. “Je moet niet bang zijn om je kennis en ervaring te delen. De recepten van ons restaurant staan gewoon in ons kookboek. Geloof in je kwaliteiten; door te delen kunnen mooie samenwerkingen ontstaan. Als je trouw blijft aan die samenwerking, je leveranciers bijvoorbeeld, dan krijg je een waardevolle band met elkaar.“ Met een knipoog: “Misschien zijn we wel een beetje wereldverbeteraars, op ons eigen stukje.”

Kom langs!
Het restaurant aan de Koningslaan 11 (Bunnik) is geopend op dinsdag t/m zondag 9.30 – 21.00 uur.
De bakkerij is geopend voor het afhalen van webshop-bestellingen op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 14.00 uur en bevindt zich aan de Rhijnauwenselaan 5a (Bunnik).
Tekst & foto’s: Mirjam
Meer duurzame initiatieven in Utrecht? Kijk op Milieuwijzer Utrecht.