• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Milieucentrum Utrecht

Voor een duurzame en groene stad

  • Vergaderzaal huren
  • Contact
  • facebook
  • twitter
  • instagram
  • linkedin
  • Zoeken
  • Vergaderzaal huren
  • Contact
  • facebook
  • twitter
  • instagram
  • linkedin
  • Zoeken
  • Home
  • Wat wij doen
    • BuurtNatuur030
    • Het Wilde Stadscafé
    • Meet Je Stad Utrecht
    • Tuincoaches
    • Duurzamer030
  • Doe mee
    • Doe mee!
    • Verklein je voetafdruk
    • Toolkit partners & pers
  • Actueel
    • Nieuws
    • Agenda
  • Over Ons
    • Vergaderzaal huren
    • Vacatures
    • Partners
    • Jaarverslagen en jaarplannen
    • Onze geschiedenis
    • Teams
    • ANBI
    • Donaties en schenkingen
    • Contact
  • Vergaderzaal huren
  • Contact
  • Duurzamer030 >
  • facebook
  • twitter
  • Home
  • Wat wij doen
    • BuurtNatuur030
    • Het Wilde Stadscafé
    • Meet Je Stad Utrecht
    • Tuincoaches
    • Duurzamer030
  • Doe mee
    • Doe mee!
    • Verklein je voetafdruk
    • Toolkit partners & pers
  • Actueel
    • Nieuws
    • Agenda
  • Over Ons
    • Vergaderzaal huren
    • Vacatures
    • Partners
    • Jaarverslagen en jaarplannen
    • Onze geschiedenis
    • Teams
    • ANBI
    • Donaties en schenkingen
    • Contact
  • Vergaderzaal huren
  • Contact
  • Duurzamer030 >
  • facebook
  • twitter

Milieuwijzer Utrecht op bezoek bij De Veldkeuken

De Veldkeuken startte ooit nomadisch met een fietskarretje, nu zijn er twee locaties: de bakkerij en het restaurant. Eigenaar Juliette: “Je moet niet bang zijn om je kennis en ervaring te delen.”

1 juli 2021 • Laatste wijziging: 1 juli 2021

Als je de bakkerij van de Veldkeuken binnenloopt, komen allerlei heerlijke geuren je direct tegemoet. “Naast het brood bereiden we hier ook wat dingen voor voor ons restaurant, dat hier verderop in Amelisweerd zit”, vertelt Juliette. Samen met René is ze al ruim twintig jaar eigenaar van de Veldkeuken. 

“Tsja, sla komt bij ons niet uit een zakje, maar met stronken en al”, lacht Juliette. “De keuken van de bakkerij is groter, en die ruimte is handig als je verse groenten uit de moestuin bereidt.” Tot het jaar 2000 was de huidige bakkerij een boerderij. De oude boer woont nog steeds in het voorhuis. René en Juliette wonen ernaast. Het pand is een rijksmonument, verhuurd door de gemeente Utrecht. Het restaurant verderop is een oud koetshuis.

“Het ligt hier voor het oprapen” 

“We hebben zoveel mogelijk bewaard van de oude boerderij”, vertelt Juliette. Dat is te zien. Bij binnenkomst is de oude paardenstal nog duidelijk te herkennen. Nieuwe elementen in het pand wisselen af met oude bakstenen en voedergoten. In het hart van de bakkerij bevindt zich een elektrische oven. “Het fijne van elektrisch is dat je niet altijd de hele oven hoeft te verwarmen. Als je minder ruimte nodig hebt, verwarm je alleen dat stuk.”

Ook buiten is er genoeg te zien. “Een van de mooie dingen aan de Veldkeuken is dat we de plek gebruiken waar we ons bevinden. Deze unieke omgeving. Het ligt hier voor het oprapen: moestuinen, akkers.” Juliette loopt richting een grote knotwilg: “Hier, ons eigen akkertje met Utrechtse Blauwe. Dat is een oud graangewas. Het Utrechts Landschap stimuleert dit soort kleine akkertjes midden in het landschap. Met onze menukaart willen we die diversiteit extra stimuleren.”

Het blauwe karretje

De Veldkeuken maakte ooit een nomadische start met een fietskarretje, waar René en Juliette in hun vrije tijd hun gerechten en ander lekkers mee verkochten. Soms bewapend met handschoenen en dekens om warm te blijven. Juliette wijst naar het terrein achter de bakkerij: “Kijk, het karretje staat er nog. Die blauwe.”

Op een gegeven moment kwam de mogelijkheid om een vaste plek te krijgen in Amelisweerd/Rhijnauwen. Nu zijn er twee locaties: de bakkerij en het restaurant, waarin zich ook de bijbehorende Landgoedwinkel bevindt. René is een gepassioneerd bakker; tijdens de coronaperiode heeft hij een kleine graanmolen opgebouwd in de bakkerij, om zelf kleine hoeveelheden meel te maken en te kunnen experimenteren. Juliette is meer in het restaurant te vinden.

De diepte in 

“Twintig jaar geleden had biologisch eten een ander image, dus we schreeuwden het destijds niet van de daken dat wat we verkochten biologisch was. Maar we deden het wél, want dat vonden we zelf belangrijk.” Tegenwoordig is dat anders. Juliette: “Er wordt ons weleens gevraagd of we in een andere stad ook een Veldkeuken willen opzetten, omdat het zo’n goed concept is. Maar dat willen we helemaal niet: we gaan liever de diepte in dan de breedte. We willen betrokken zijn bij onze medewerkers, samen nieuwe producten bedenken. Het is heel mooi zoals het nu is.”

Uit Juliettes ogen straalt positiviteit. “Je moet niet bang zijn om je kennis en ervaring te delen. De recepten van ons restaurant staan gewoon in ons kookboek. Geloof in je kwaliteiten; door te delen kunnen mooie samenwerkingen ontstaan. Als je trouw blijft aan die samenwerking, je leveranciers bijvoorbeeld, dan krijg je een waardevolle band met elkaar.“ Met een knipoog: “Misschien zijn we wel een beetje wereldverbeteraars, op ons eigen stukje.”

Kom langs!

Het restaurant aan de Koningslaan 11 (Bunnik) is geopend op dinsdag t/m zondag 9.30 – 21.00 uur. 

De bakkerij is geopend voor het afhalen van webshop-bestellingen op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 14.00 uur en bevindt zich aan de Rhijnauwenselaan 5a (Bunnik). 

Tekst & foto’s: Mirjam

Meer duurzame initiatieven in Utrecht? Kijk op Milieuwijzer Utrecht.

FacebookTwitterShare

Categorie: NieuwsTag: milieuwijzer, opbezoekbij

Vorig bericht: «Fietsers Deelnemers gezocht voor nieuwe Belevingsapp in stiltegebieden
Volgend bericht: Workshop Meet Je Stad: bouw je eigen meetkastje! »

Footer

Meld je aan voor de Nieuwsbrief:

Mailing
   
Lees hier de oude nieuwsbrieven Algemeen >
Lees hier de oude nieuwsbrieven Meet je Stad >

Milieucentrum Utrecht
Oudegracht 60
3511 AS Utrecht
030-2367240
info@mcu.nl
NL 27 TRIO 0320 2347 70 t.n.v. St Milieucentrum Utrecht

Kijk op onze contactpagina voor de openingstijden. Reserveren voor een vergadering kan via de pagina zaalverhuur of via e-mail naar info@mcu.nl.

Privacyverklaring     ANBI informatie

Copyright © 2025 · Milieucentrum Utrecht

Cookie toestemming beheren
Om u de beste ervaring op onze website te bieden, maken wij gebruik van cookies. Wilt u cookies accepteren voor een optimale ervaring? U kunt uw cookie-instellingen op elk moment wijzigen.
Functional Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren bekijken
{title} {title} {title}