Dicht bij de snelweg en de stad runnen Boudewijn en Yessie Kwekerij Stekkers. Op dit stukje groen kweken en verkopen zij planten die geschikt zijn voor een ‘eetbare tuin’ of voedselbos. In september gaven ze een rondleiding over hun kwekerij. Het Milieucentrum Utrecht en zo’n twintig andere bezoekers waren benieuwd naar het werk van de kwekerij. Ter inspiratie voor hun eigen tuin, of zelfs voor een eigen voedselbos.
Boudewijn vertelt over hoe hij vlak voor de coronapandemie is begonnen met de kwekerij. Sinds 2021 werkt hij samen met Yessie. Boudewijn is geïnteresseerd in zelfvoorzienend kweken, en voelt de urgentie om nù aan de slag te gaan. Hij heeft veel gedaan om het stukje grond van een kwart hectare groot om te zetten in een kwekerij: “Het stuk grond was verwilderd en kletsnat, het was echte veengrond. Eerst groeide hier vooral bereklauw, nu groeien er talloze verschillende eetbare planten.”

Een keur aan eetbare planten
De missie van Kwekerij Stekkers is om zoveel mogelijk eetbare planten te kweken en te stekken. Veel fruit- en groentesoorten, maar ook veel noten en kruiden. Boudewijn leidt ons ook door een kas, waar veel vruchten groeien, zoals aubergines, granaatappels, vijgen en pepers. De pepers zijn voor een groot deel verdwenen. “Dat komt doordat ze zijn aangevreten door ratten”, vertelt Boudewijn. De vlinderstruiken zijn één van de weinige planten die niet eetbaar zijn. Boudewijn leidt de groep verder langs een keur aan verschillende eetbare planten. Hij nodigt mensen zo nu en dan ook uit om de vruchten te proeven. Ook bijzondere vruchten als de Nashipeer. De smaak lijkt op die van een appel, en bevalt goed.
Boudewijn vertelt dat ze tijdens het stekken pragmatisch te werk gaan. Hij probeert planten en kijkt dan maar of ze het redden. Proberen is het toverwoord. Daarnaast doen ze veel inspiratie op bij andere Nederlandse kwekers. Tijdens de rondleiding is ook te merken dat veel van de aanwezigen zelf ervaring hebben met kweken en stekken. Onderling worden her en der veel tips uitgewisseld.

Grond en voedselbos
Het kleine stukje grond wat Boudewijn en Yessie hier beheren, hebben ze zo efficiënt mogelijk gebruikt om zoveel mogelijk en zoveel mogelijk verschillende eetbare planten te kunnen kweken. Sommige planten staan vrij dicht op elkaar en- kunnen elkaar daardoor in de toekomst gaan verdringen. Eén van de aanwezigen vraagt zich af hoe hij dit stukje grond heeft kunnen bemachtigen. Boudewijn vertelt dat ze geluk hebben gehad met dit stukje grond: “Er is erg weinig beschikbaar en de grond is erg duur”.
Tot slot komen we bij een stukje bos, waar Boudewijn en Yessie nog graag een voedselbos van zouden willen maken. Aan ambitie geen gebrek, want het liefst zouden ze op een groter stuk grond kweken. Daarvoor zouden ze wel extra hulp nodig hebben. Boudewijn en Yessie rooien het nu met z’n tweeën, en dat is te bewonderen als je ziet hoeveel planten er groeien en bloeien op de kwekerij. Samen maken ze soms dagen van 12 uur. Extra hulp lijkt dan ook geen overbodige luxe.

Vragen aan de kwekers
Nadat we het bosje bekeken hebben is de rondleiding voorbij. Dan is er nog de mogelijkheid om producten te kopen. Betalen kan achteraf via de website van de kwekerij. Als Boudewijn en Yessie iedereen geholpen hebben met het uitkiezen van de juiste planten is er voor het Milieucentrum nog ruimte voor het stellen van een paar vragen aan Boudewijn.
Hoe ben je op het idee gekomen om een kwekerij te beginnen?
“Ik had altijd al interesse in zelfvoorzienend leven. Daarnaast voel ik de urgentie om bomen te planten en de bodem te herstellen. Ik merk dat steeds meer mensen daarin geïnteresseerd zijn en dat is leuk, andere mensen voelen ook de urgentie.”
Wat doen jullie qua duurzaamheid?
“We gebruiken alleen biologische potgrond en we gebruiken geen kunstmest. Ook worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast kweken we het liefst in de volle grond, we willen dus zo weinig mogelijk worteldoek gebruiken. Anders kun je ook op een industrieterrein gaan kweken. We proberen de natuur zoveel mogelijk te integreren op onze kwekerij.”
Welke stappen zouden jullie nog willen zetten qua duurzaamheid?
“In de toekomst zouden we het liefst alleen gerecyclede potten gebruiken.”
Tot slot: Wat voor tips zou je mensen willen geven die ook (op kleine schaal) willen stekken?
“Niet bang zijn en het gewoon proberen. Het is geen hogere wiskunde. En dingen die je niet weet kun je googelen. Veel lezen erover lezen helpt natuurlijk ook”.

Wil je zelf (eetbare) planten kopen van de kwekerij?
Kwekerij Stekkers zit in Overvecht achter Tuincentrum Steck aan de Gageldijk. Je kunt zelf langskomen om plantjes uit te kiezen. Betalen kan achteraf via de webshop op kwekerijstekkers.nl
Tekst & foto’s: Harm
Meer duurzame initiatieven in Utrecht? Kijk op Milieuwijzer Utrecht.