Duurzame Dinsdag is een jaarlijks initiatief op de eerste dinsdag van september, dit jaar dus op 3 september. Op deze dag wordt de aandacht gevestigd op duurzame initiatieven vanuit het hele land, dus ook vanuit Utrecht. Wat gebeurt er op deze dag, landelijk en in Utrecht?
Duurzame Dinsdag: wat houdt dat in?
Duurzame Dinsdag is bedoeld om de aandacht te vestigen op duurzame en innovatieve ideeën en initiatieven. Maatschappelijke organisaties uit het hele land konden een idee inzenden. Al deze initiatieven worden op 3 september in een koffer aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit jaar gaat het om ruim 200 initiatieven. Deze organisaties komen terecht in een duurzaam netwerk en maken kans op prijzen en onderscheidingen.
Het doel van Duurzame Dinsdag
Het doel van deze dag is om duurzame initiatieven vanuit de samenleving te ondersteunen en te stimuleren. Door bewustwording en extra aandacht wordt de impact van deze initiatieven vergroot. Bovendien bevordert deze dag de plek van duurzaamheid op de politieke agenda. Initiatieven uit de maatschappij worden zo beter gezien door de overheid en politiek. Daarnaast worden mensen hierdoor aangemoedigd om actief bij te dragen aan een duurzamere samenleving.
Dit jaarlijkse evenement wordt al sinds 1997 georganiseerd door verschillende partijen, waaronder programma’s van het Ministerie van Infrastructuur en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en GreenWish en MauritsGroen*MGMC, met steun van een flink aantal partners.
Dit gebeurt er op Duurzame Dinsdag
Duurzame Dinsdag wordt ook wel Prinsjesdag van de Duurzaamheid genoemd. Belangrijke onderdelen van de dag zijn:
- Duurzame Dinsdag-koffer: alle ingezonden initiatieven komen in de koffer en worden aangeboden aan een vertegenwoordiger van de Tweede Kamer. Vorig jaar was dat Rob Jetten, toenmalig minister voor Klimaat en Energie.
- Duurzame Troonrede: de Duurzame Troonrede wordt voorgedragen door een prominente figuur uit de samenleving die actief betrokken is bij duurzaamheid, zoals iemand uit de Trouw Duurzame Top 100.
- Prijzen en onderscheidingen: er worden verschillende prijzen en lintjes uitgereikt: drie initiatieven ontvangen de Duurzame Dinsdag Prijs en er is een publieksprijs.
- Trendrapport: elk jaar wordt er een Trendrapport gepresenteerd. Dit rapport op basis van de ingezonden initiatieven toont ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzame sector.
Duurzame Dinsdag in Utrecht
In Utrecht zijn er (vooralsnog) geen activiteiten gepland op 3 september door de gemeente of andere organisaties, maar… er zit wel een aardig aantal Utrechtse initiatieven in de duurzame koffer! Maar liefst 24 ingezonden initiatieven komen uit de provincie Utrecht. Dat zijn bijvoorbeeld concepten of projecten als ‘het Bos dat van zichzelf is’, dat streeft naar een autonome status van bossen, of het schoolprogramma Trees for Schools. Ook staan er duurzame bedrijven op de lijst, zoals Loos (verpakkingsvrije boodschappen) en duurzaam warenhuis E&CO.
- Lees ons interview met Loos
- Bekijk E&CO en meer duurzame Utrechtse initiatieven op Duurzamer030
Gaat een de Utrechtse initiatieven er deze september met een prijs vandoor? Hou de prijzenpagina van de Duurzame Dinsdag-website in de gaten!
Tekst: Evelien
Afbeelding: duurzamedinsdag.nl