Meer dan dertig gemeenten en provincies sloten zich dit schooljaar aan bij het project ‘Scholieren meten luchtkwaliteit’ om dichter bij het doel van het Schone Lucht Akkoord (SLA) te komen: vijftig procent gezondheidswinst in 2030. Gemeenten en provincies kunnen ook in het nieuwe schooljaar meedoen aan het project. Daarover gaat het webinar dat te volgen is op woensdag 19 maart.
Scholieren meten luchtkwaliteit
Tijdens het project ‘Scholieren meten luchtkwaliteit’, ontwikkeld door GLOBE Nederland in samenwerking met het SLA, KNMI, NSO en RIVM, meten leerlingen fijnstof, met snuffelfietssensoren, en stikstofdioxide (NO₂) met Palmes diffusiebuisjes. Hoe ziet dat eruit? Bijvoorbeeld zo, in de gemeente Nijmegen.
De Snuffelfiets is een oude bekende van Milieucentrum Utrecht; vanuit het citizen science-platform Samen Meten Utrecht hebben we de afgelopen jaren snuffelkastjes uitgegeven en de data daarvan geanalyseerd.
Webinar
‘Scholieren meten luchtkwaliteit’ breidt uit! Gemeenten en provincies kunnen ook in het nieuwe schooljaar meedoen aan het project. Met in de praktijk getest lesmateriaal kunnen zij zo op een kant en klare manier het SLA-thema citizen science en participatie invullen. Werk je bij een gemeente of provincie op het gebied van milieu, duurzaamheid, luchtkwaliteit, participatie en/of onderwijs? Meld je dan hier aan om het webinar te volgen.
Het webinar ‘Scholieren meten luchtkwaliteit’ vindt plaats op woensdag 19 maart van 16:30 tot 17:00 met de volgende sprekers:
- Tobias van Elferen, wethouder gemeente Nijmegen en lid Landelijke stuurgroep SLA – Wat is de meerwaarde van het betrekken van leerlingen bij het meten van luchtkwaliteit?
- Sjoerd van Schoonhoven, ministerie IenW – Hoe kun je invulling geven aan SLA-doelstellingen op het gebied van participatie middels dit project?
- Stephen van Aken, provincie Utrecht – Wat zijn de ervaringen in de praktijk met 30 scholen die met 300 Snuffelfietsen onderzoek deden en de resultaten presenteerden aan de gedeputeerde?
- Willie Kerkhof, GLOBE NL – Wat voor lesmaterialen zijn er beschikbaar en hoe betrek je scholen bij dit project?

Meer informatie
- Kijk op www.globenederland.nl/luchtkwaliteit voor meer informatie over de onderzoeksprojecten.
- Op www.globenederland.nl/sla is meer informatie vindbaar voor gemeenten en provincies.
- Meld je hier aan om het webinar te volgen.
