De landelijke Plataancheck is in volle gang. Sinds 3 april kunnen Utrechters meedoen aan het meten van de luchtverontreiniging in hun eigen wijk. Dat kunnen ze heel eenvoudig doen door een stuk van de schors van een plataan in de buurt af te halen en op te sturen naar klimaatorganisatie Urgenda.
Tot nu toe zijn in Utrecht zes platanen gecheckt, vertelt projectleider Tsjeard Hofstra van klimaatorganisatie Urgenda. “In totaal in Nederland zitten we op 71 stuks. Amsterdam is koploper. In Haarlem is op 30 april een plataanwandeling waarbij ze op een dag zoveel mogelijk platanen gaan doen.”
Amsterdam koploper? Dat kunnen we ons in Utrecht natuurlijk niet laten gebeuren! Op de kaart van het Franse Projet Ecorc’air, waarmee Urgenda samenwerkt, is te zien dat er vooral platanen zijn gecheckt aan de Beneluxlaan in Kanaleneiland. Op de bomenkaart van Utrecht is te zien waar er in de stad nog meer platanen staan die gecheckt kunnen worden.
Luistertip
🎧 Beluister aanstaande zondag een reportage over de Plataancheck in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1.
Hoe werkt het?
Het idee achter het meten van luchtvervuiling via een plataan is simpel. Elk voorjaar ‘vervelt’ de schors van de stam en die loslatende schors kan uitstekend gebruikt worden voor het meten van fijnstof in de buurt van de boom. Urgenda wil met dit citizen science-project aanvullende informatie verzamelen op de luchtverontreiningings-data die gemeenten al hebben.
Met de Urgenda-data kan heel precies worden weergegeven waar veel vieze lucht is door bijvoorbeeld autoverkeer. De gegevens kunnen worden gebruikt het verbeteren van de lucht in wijken.
- Ga naar Plataancheck.nl om details over deelname te bekijken en deel te nemen!
Projectleider Tsjeard Hofstra van Urgenda gaf half maart een lezing in de bibliotheek op de Neude.
Hoe ga je te werk bij een Plataancheck? Volg de instructies hieronder:

Of bekijk de video:
Wat is citizen science (burgerwetenschap)?
- Bij burgerwetenschap (citizen science) over de leefomgeving onderzoeken bewoners zelf de luchtkwaliteit, temperatuur, geluid door met sensoren te meten. Dit kan zelfstandig, in een community (zoals bij Meet Je Stad), of in samenwerking met wetenschappers of overheden. Jouw vraag staat centraal. Citizen science is ook een manier om met elkaar het gesprek aan te gaan over waar er verbetering zit voor een gezonde leefomgeving.
Lees ook:
Meer over Meet Je Stad
Bekijk video over Meet Je Stad:
- Bekijk voor meer informatie onze projectpagina Meet Je Stad Utrecht.
- Meer weten over Meet Je Stad of meedoen? Mail naar: projecten@mcu.nl
Tekst en foto: Harrie van Veen.