Steeds meer mensen maken zich zorgen over de klimaatverandering. En deze zorgen nemen steeds serieuzere vormen aan. Sommigen van hen gaan er zo onder gebukt dat ze gespecialiseerde hulp zoeken bij een psycholoog.
Zo’n 75% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de gevolgen van de klimaatverandering, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat vooral om jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Waar de gemiddelde Nederlander de klimaatproblematiek nog vrij gemakkelijk van zich af schudt, hebben met name de zeer klimaatbewuste mensen er echt last van. Als hun klimaatzorgen chronisch worden kan dat leiden tot chronische klimaatstress en zelfs tot klimaatdepressies.
Klimaatbewuste mensen kunnen last hebben van gevoelens als wanhoop, angst, woede en verdriet. Psychologen zien dat als een gezonde en begrijpelijke reactie op wat er met de wereld gebeurt. Dat neemt niet weg dat psychologen dezelfde technieken kunnen gebruiken als bij ‘gewone’ angststoornissen of depressies, om mensen van hun klimaatstress af te helpen.
Kom in actie
Het komt voor dat mensen zo wanhopig worden van de bosbranden, overstromingen, droogte en smeltende gletsjers dat ze gebaat zijn bij therapie, maar voor de meesten helpt het al als ze praten met gelijkgestemden. Praat erover met buren, vrienden, familie of start een praatgroep. Wat ook goed werkt, zeggen psychologen, is iets dóen.
Begin een actie voor zonnepanelen in de buurt, maak een website of sluit je aan bij een milieuclub, actiegroep of politieke partij. Stress werkt verlammend en dan kan het helpen om in actie te komen. Dan krijg je ook het gevoel terug dat je controle over dingen hebt. Je hebt er niets aan om thuis somber op de bank te gaan zitten, je kunt er beter iets moois van maken, oordelen deskundigen. Mocht dat allemaal niet lukken dan kan het helpen om een gesprek met een psycholoog aan te gaan.
Tekst: Siard
Foto’s: Elisa Ventur, MCU