In ons pand aan de Oudegracht hebben we meerdere huurders, waaronder de Jonge Klimaatbeweging (JKB). Wie zijn deze mensen? Wat beweegt hen? Op een woensdagmiddag spraken we af met Niek en Susanne, die in het bestuur van de JKB zitten.
“Het bestuur vergadert hier elke drie weken”, vertelt Niek. Ze kozen voor een plekje bij het Milieucentrum in Utrecht omdat de missies op elkaar aansluiten en omdat het lekker centraal gelegen is. Want de bestuursleden van de JKB komen uit het hele land.
Koepelorganisatie
Niet alleen het bestuur komt samen aan de Oudegracht. Een aantal keer per week zitten er werkgroepen van de Jonge Klimaatbeweging bij het MCU. In totaal vallen er 60(!) jongerenorganisaties onder de JKB. Da’s een aardige groep. “En het worden er nog meer”, zegt Susanne. “We groeien door. Alleen de koepelorganisatie, de JKB zelf, heeft nu al 70 vrijwilligers.” “Dat is het dubbele van twee jaar geleden”, voegt Niek toe.
De Jonge Klimaatbeweging bestaat nu vijf jaar. Destijds werd de beweging opgericht door de Nationale Jeugdraad, Studenten voor Morgen en Jongeren Milieu Actief. Zij wilden hun krachten bundelen omdat ze jongerenvertegenwoordiging in het klimaatdebat zo’n groot en belangrijk thema vonden dat ze het niet ‘erbij’ wilden doen.
Doelen
Susanne: “Er zijn dingen waar we ons hard voor maken. Een onafhankelijke klimaatautoriteit bijvoorbeeld. Heel belangrijk. En de generatietoets.” Generatietoets? “Dat er bij beslissingen wordt gekeken naar de gevolgen voor de volgende generatie. Langetermijndenken.” De Jonge Klimaatbeweging heeft doelen op het gebied van wonen, voeding, onderwijs, werken en mobiliteit. Deze hebben ze duidelijk uiteengezet in hun Jonge Klimaatagenda.
> Bekijk hier de Jonge Klimaatagenda
Wat beweegt jullie?
Niek: “Het is heel concreet wat we doen, constructief. We gaan in overleg met beleidsmakers. Een voorbeeld: onze voorzitter Aniek is naar de klimaattop in Glasgow gegaan en sprak daar onder andere met Rutte. Ook heeft ze eerder al eens Justin Trudeau ontmoet, de premier van Canada.”
Susanne: “Behalve aankloppen bij de politiek doen we nog zoveel méér. We zoeken jongeren op: we geven gastlessen op MBO-scholen. We doen dat heel bewust, in gesprek gaan met jongeren met allerlei achtergronden.”
Niek: “Oh ja, en Susanne kan ook heel goed taarten bakken…”
Urgentie
Hoe oud zijn de jongeren die aangesloten zijn bij de Jonge Klimaatbeweging? Niek: “We hebben een vrij ruime definitie van jongeren: 16 tot en met 32 jaar. Daar vallen ook jonge werkenden onder, niet alleen studenten. En die zijn weer onderdeel van jongerennetwerken binnen hun bedrijf.”
Zijn de jongeren van nu activistischer dan de generatie voor hen? “Ik denk het wel”, zegt Susanne aarzelend. Daarna, stelliger: “Maar er gebeurt nu ook meer. De coronacrisis, de afschaffing van de basisbeurs voor studenten… De urgentie is er. Dat brengt mensen in beweging.”
Hoe ziet jullie toekomst eruit?
Susanne, enthousiast: “Verder groeien. We zijn een beweging waarbij steeds meer jongeren aansluiten. We worden steeds meer een serieuze, gevestigde speler, die breed in gesprek kan gaan met de politiek. Maar het zou mooi zijn als we ooit overbodig zouden worden. Dat alle doelen bereikt zijn. Dat kan alleen nog wel even duren…”
Tekst: Mirjam en Hannah
Beeld: De Jonge Klimaatbeweging