In Utrecht vind je tegenwoordig veel deelfietsen, -auto’s en -scooters: OV-fietsen, Greenwheels auto’s en Cargoroo bakfietsen. Deelvervoer lijkt steeds populairder te worden. De gemeente helpt je zelfs op weg met 40 euro gratis rijtegoed. Maar wat is deelvervoer precies, waarom is het duurzaam en welke plannen zijn er voor de nabije toekomst?
Wat is deelvervoer?
Deelvervoersmiddelen worden aangeboden door bedrijven, zoals de OV-fiets van NS. Maar ook kunnen mensen samen een auto delen. Er zijn voordelen voor de gebruikers: je hoeft immers minder belasting over de auto te betalen. Ook voor de gemeente zijn er voordelen: meer deelvervoer kan leiden tot minder auto’s op de weg en lagere parkeerdruk in de stad. Zo wil de gemeente Utrecht jaarlijks 0.5 tot 1% van de parkeercapaciteit verminderen.
Is deelvervoer duurzaam?
Deelfietsen zijn niet per se duurzaam. Of deelvervoer duurzaam is, hangt af van het gebruik, met name welk ander vervoermiddel het vervangt. Elektrische deelfietsen, -scooters en -bakfietsen hebben bijvoorbeeld een kortere levensduur dan privé elektrische fietsen. Bovendien worden deelfietsen vaak gebruikt in plaats van vervoer met de bus, tram, eigen fiets of wandelen, niet als vervanging van de auto. Het Kennisinstituut voor Mobiliteit heeft berekend dat lichte elektrische deelvoertuigen twee keer zoveel CO2 uitstoot hebben dan hetzelfde voertuig in privébezit.
Bij autodelen daarentegen is er volgens een onderzoek van Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) een vermindering van 7 – 11% CO2 uitstoot per persoon. Dit heeft twee redenen. Ten eerste, zijn er mensen die ervoor kiezen geen auto zelf te bezitten. Ten tweede, gebruiken mensen minder snel een auto als ze gebruikmaken van deelauto’s. Daarnaast, kan het nog duurzamer worden wanneer de deelauto minder uitstoot dan de privéauto, bijvoorbeeld door een elektrische deelauto te gebruiken in plaats van een benzineauto.
Waar het op neerkomt is: hoe gebruik jij deelvervoer? Ga je altijd met de auto naar de supermarkt, maar gebruik je nu een deelbakfiets? Dan is dit duurzamer omdat je geen benzine verbrandt. Maar gebruik je nu een deelauto omdat dat sneller is dan de trein… dan is dat dus niet duurzamer.
Waar vind ik deelvervoer in Utrecht?
Deelvervoer heeft verschillende voordelen. Ten eerste hoef je niet zelf een auto of bakfiets te hebben, omdat je die makkelijk kunt huren. Ze zijn door heel Utrecht verspreid dus hoef je niet ver te zoeken. Zo waren er in maart 2020 waren er al 5225 deelauto’s te vinden in Utrecht! Ook zijn er plannen om in de toekomst e-deelsteps in de stad te hebben.
Om gemakkelijk een deelauto, -fiets of -scooter te vinden in Utrecht, kun je de app Gaiyo gebruiken om het deelvervoer te vinden en te huren. Hier kun je naast deelauto’s ook bakfietsen, scooters en fietsen vinden. Plus, veel van deze opties zijn elektrisch. Er zijn in Utrecht verschillende bedrijven die vervoersmiddelen aanbieden in Utrecht. Zo heb je op dit moment:
- Deelfietsen van OV-fiets, Tier en GoAbout
- Deelbakfietsen van Cargoroo
- Deelscooters van Tier
- Deelauto’s van MyWheels, Amber, Greenwheels en Stapp.in
Wil je het een keer proberen? Tot en met 31 juli 2022 stimuleert de gemeente Utrecht deelvervoer met €40,- gratis rijtegoed.
Gemakkelijk overstappen
Om gemakkelijk over te stappen van vervoersmiddel, kun je gebruik maken van deelhubs in Utrecht. Deelhubs zijn garages waar verschillende deelvervoersmiddelen al geparkeerd staan. Zo heb je naast het Centraal Station in Utrecht een deelhub met 17 deelauto’s. Hiermee kun je vanaf de trein meteen overstappen op een deelauto. Verder heeft parkeergarage De Grifthoek ook een deelhub, waar verschillende auto’s en fietsen staan. In de toekomst komt er nog een Mobiliteitshub XL in Papendorp, waar ook deelauto’s en deelfietsen te vinden zullen zijn.
Zoals je merkt is er veel gaande omtrent deelvervoer en in de toekomst zal er vast nog meer veranderen. Dus wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? De gemeente Utrecht heeft een webpagina over deelvervoer waar alle actuele informatie te vinden is. Deel ze!
Tekst en foto’s: Hannah