• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Milieucentrum Utrecht

Voor een duurzame en groene stad

  • Vergaderzalen / werkplekken
  • Contact
  • facebook
  • twitter
  • instagram
  • linkedin
  • Zoeken
  • Vergaderzalen / werkplekken
  • Contact
  • facebook
  • twitter
  • instagram
  • linkedin
  • Zoeken
  • Home
  • Wat wij doen
    • BuurtNatuur030
    • Samen Meten Utrecht
    • Meet Je Stad Utrecht
    • Het Wilde Stadscafé
    • Werk aan groen in de wijk
  • Doe mee
    • Doe mee!
    • Verklein je voetafdruk
    • Toolkit partners & pers
  • Actueel
    • Nieuws
    • Agenda
  • Over Ons
    • Vergaderzalen / werkplekken
    • Vacatures
    • Partners
    • Jaarverslagen en jaarplannen
    • Teams
    • Donatie
    • Contact
  • Vergaderzalen / werkplekken
  • Contact
  • Milieuwijzer >
  • facebook
  • twitter
  • Home
  • Wat wij doen
    • BuurtNatuur030
    • Samen Meten Utrecht
    • Meet Je Stad Utrecht
    • Het Wilde Stadscafé
    • Werk aan groen in de wijk
  • Doe mee
    • Doe mee!
    • Verklein je voetafdruk
    • Toolkit partners & pers
  • Actueel
    • Nieuws
    • Agenda
  • Over Ons
    • Vergaderzalen / werkplekken
    • Vacatures
    • Partners
    • Jaarverslagen en jaarplannen
    • Teams
    • Donatie
    • Contact
  • Vergaderzalen / werkplekken
  • Contact
  • Milieuwijzer >
  • facebook
  • twitter

Voedselverspilling

Voedselverspilling voorkomen en verminderen heeft grote impact. Als consument kun je op veel manieren bijdragen om de voedselverspilling te verminderen. Je kunt tips te vinden op het internet, of gebruik maken van de initiatieven bij jou in de buurt. Met een kleine verandering in je gedrag toch jouw impact te maken om minder voedsel te verspillen.

28 februari 2020 • Laatste wijziging: 3 maart 2020

Voedselverspilling heeft een grote impact op het milieu. Voor de productie en het vervoer van voedsel is water, land en energie nodig. Bovendien is er sprake van CO2-uitstoot. Wanneer voedsel dat geschikt is voor consumptie wordt weggegooid, is het verbruik van al die grondstoffen ‘voor niets’ geweest. Voedselverspilling voorkomen en verminderen heeft dus grote impact.

Het meeste voedsel wordt verspild in het productieproces en door de consument. Supermarkten en horeca verspillen relatief minder, maar kunnen zeker ook impact maken door minder te verspillen. Voorbeelden zijn een supermarkt die buitenbeentjes groenten verkoopt, of een restaurant die haar klanten een doggybag aanbiedt.

Wie verspilt wat?

Consumenten verspillen het meeste voedsel: ze zijn verantwoordelijk voor 42% van al het voedsel dat verspild wordt. Voedselproducenten hebben ook een groot aandeel (39%) in de voedselverspilling. Dit voedsel bereikt nooit de supermarkt of horeca. Horeca (14%) en de supermarkten (5%) komen als laatste in het rijtje voedselverspillers.

In 2019 onderzocht Milieu Centraal in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de voedselverspilling in Nederland. De resultaten laten zien dat de gemiddelde Nederlander 34 kilo voedsel per jaar verspilt. Dit is een afname ten opzichte van 2016, toen het vorige onderzoek plaatsvond.

Brood, deegwaren en zuivel worden het meest weggegooid in huishoudens, blijkt uit het rapport van Milieu Centraal. Hoewel deze producten een korte houdbaarheidsdatum hebben, worden ze toch vaak te snel weggegooid. Deze producten zijn voorzien van een THT datum. THT betekent tenminste houdbaar tot. Als deze datum verlopen is, is het product vaak nog prima te gebruiken.

De productie van een kilo groenten of fruit resulteert in ongeveer een kilo CO2-uitstoot. Voor vlees of zuivelproducten is dit al gauw vijf tot vijftien kilo CO2-uitstoot per kilo voedsel. Omgerekend naar 34 kilo verspild voedsel wordt er dus 34-340 kilo CO2 per jaar onnodig uitgestoten!

Wat kan je zelf doen?

De volgende tips laten zien hoe je met kleine stappen zelf kan bijdragen aan minder voedselverspilling.

  1. Koop niet te veel eten. Neem een boodschappenlijstje mee naar de winkel.
  2. Deel je koelkast in zodat elk soort eten zo lang mogelijk meegaat
  3. Controleer regelmatig de houdbaarheid van producten. Kook met restjes of producten die al langer open staan.
  4. Hergebruik je restafval: maak bijvoorbeeld zelf bouillon van groenafval of sapjes van je klokhuizen

Er zijn ook apps die je helpen om minder voedsel te verspillen. Heb je teveel gekookt, of juist geen eten in huis? Op de app Thuisgekookt verkoop of koop je thuis gekookte maaltijden tegen inkoopprijs. De app van Milieu Centraal, Verspillingsvrije Coach, geeft je regelmatig tips over hoe je meer bewust kan zijn van jouw voedselverspilling. In de supermarkt zie je de 35% afgeprijsd sticker op artikelen die tegen de houdbaarheidsdatum lopen. Door deze producten te kopen voorkom je dat ze bij het afval belanden. Maar koop er ook weer niet zoveel van dat het thuis alsnog in de afvalbak belandt. In de app TooGoodToGo kunnen restaurants en supermarkten producten en maaltijden aanbieden die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Deze items worden als een Mystery Box tegen de helft van de normale prijs aangeboden in de app. Niet alleen voordelig en duurzaam, je wordt ook nog verrast.

In Utrecht

Lokaal in Utrecht zijn er meerdere initiatieven die zich inzetten tegen de voedselverspilling. Het collectief Circle That gaat op vrijdag de winkels in Lombok langs om groenten en fruit op te halen die anders worden weggegooid. Op hun locatie middenin de stad kan je daar op vrijdag tegen een vrijwillige donatie groenten halen die anders verspild zouden worden.

Ook Taste before you waste Utrecht en Buurtbuik halen groenten, fruit en andere producten van lokale leveranciers op die anders verspild zouden worden. Vrijwilligers koken dan van deze producten elke zaterdag een maaltijd die je tegen donatie kan komen eten.

Restaurant InStock maakt maaltijden van producten die anders weggegooid zouden worden. Zij halen bij vestigingen van Albert Heijn en andere leveranciers producten op. Deze producten zijn nog goed, maar kunnen niet verkocht worden. Aangezien deze organisatie niet op vrijwilligers berust, betaal je hier wel voor je maaltijd.

Conclusie

Als consument kun je op veel manieren bijdragen om de voedselverspilling te verminderen. Je kunt tips vinden over bewust boodschappen doen en koken, of gebruik maken van de initiatieven bij jou in de buurt. Met een kleine verandering in je gedrag toch jouw impact te maken om minder voedsel te verspillen.

Tekst: Fayette Klaassen
Foto: ook

Meer over voedselverspilling in de Milieuwijzer

FacebookTwitterShare

Categorie: NieuwsTag: afval, duurzaamheid, gratis, voedsel, voedselverspilling

Vorig bericht: «permacultuur tuin Onze Milieuwijzer uitgelicht: milieuvriendelijk tuinieren
Volgend bericht: Groene Maandag 30 maart »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Footer

Meld je aan voor de Nieuwsbrief:

Mailing
   
Lees hier de oude nieuwsbrieven Algemeen >
Lees hier de oude nieuwsbrieven Meet je Stad >

Milieucentrum Utrecht
Oudegracht 60
3511 AS Utrecht
030-2367240
info@mcu.nl
NL 27 TRIO 0320 2347 70 t.n.v. St Milieucentrum Utrecht

Kijk op onze contactpagina voor de huidige openingstijden. Reserveren voor een vergadering kan via de pagina zaalverhuur of via e-mail naar info@mcu.nl.

Privacyverklaring     ANBI informatie

Copyright © 2023 · Ontwerp: Karen Folkertsma · Webbouw: Bronwasser Websites

Cookie toestemming beheren
Om u de beste ervaring op onze website te bieden, maken wij gebruik van cookies. Wilt u cookies accepteren voor een optimale ervaring? U kunt uw cookie-instellingen op elk moment wijzigen.
Functional Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren bekijken
{title} {title} {title}