Herken je dit? De batterij van je mobiele telefoon of tablet is stuk maar deze zit vastgelijmd in het apparaat. Vervangen is onmogelijk. Of dat ene kapotte onderdeeltje van je wasmachine heeft een levertijd van ruim vier weken. Daar zit je dan met je vuile was. Barrières die fabrikanten opwerpen om je maar direct een nieuw product aan te laten schaffen. Terwijl repareren een duurzamere optie is. Met de richtlijn recht op reparatie gaat hier gelukkig verandering in komen. Lees in dit artikel verder hoe en wat.
De Raad van de Europese Unie geeft goedkeuring op de richtlijn recht op reparatie
In 2019 begonnen enkele Europese organisaties de Right to Repair-campagne. Doel van deze campagne is dat consumenten het recht krijgen om hun apparaten te repareren. Eind mei 2024 is de richtlijn recht op reparatie goedgekeurd door de Raad van de Europese Unie en hiermee zet de EU een belangrijke stap richting een circulaire economie. Want voor een klimaatneutrale EU in 2050 moet de economische groei losgekoppeld worden van het gebruik van hulpbronnen. Daarbij moet worden overgestapt op circulaire productie- en consumptiesystemen.
Wat houdt de richtlijn in?
Binnen de richtlijn worden producenten verplicht om producten te repareren als dit technisch mogelijk is. Reparatiediensten worden toegankelijker en aantrekkelijker voor de consument. Het reparatieproces wordt transparanter met een reparatieformulier waarop termijnen en prijzen weergegeven worden. Ook komt er een Europees online platform waarop reparatiediensten eenvoudig te vinden zijn. En de wettelijke garantie wordt met 12 maanden verlengd als consument kiest voor reparatie in plaats van vervanging.
Wat heb ik hieraan als consument?
Als het voor jou makkelijker wordt om apparaten te laten repareren, gooi je waarschijnlijk minder snel een oud apparaat weg.
Bovendien gelden de volgende voordelen:
– Reparatiediensten worden toegankelijker en transparanter
– Vermindering van de afvalberg
– Besparing van kosten
– Langere levenscyclus van een apparaat
– Apparaten worden duurzamer en recyclebaar
Wanneer wordt deze richtlijn toegepast?
De Europese lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Nog even geduld dus tot de wetgeving in Nederland toegepast gaat worden Tot die tijd kan je zelf al veel doen om de afvalberg te verminderen. Kijk bij de aanschaf van een nieuw product naar de duurzaamheid en naar de reparatiemogelijkheden. Probeer wegwerpartikelen te vermijden en kijk ook eens naar refurbished of tweedehands producten.
Tekst: Sandra Röling
Beeld: Photo by Blaz Erzetic on Unsplash, Photo by Dan Cristian Pădureț on Unsplash, Photo
by Recha Oktaviani on Unsplash
Bronnen:
Recht op reparatie van apparaten definitief goedgekeurd door EU
Circular economy council gives final approval to right to repair directive
Recht op reparatie: wat houdt het in en waarom is het belangrijk