In het deel van de Catharijnesingel bij TivoliVredenburg is sinds vrijdag 18 januari 2019 een enorme plastic walvis te zien die ‘uit het water springt’. De walvis bestaat uit plastic afval uit de Oceanen.
Plastic soep zichtbaar in Utrecht in de vorm van een walvis
Ga eens een kijkje nemen bij de van plastic afval gemaakte walvis in de singel in Utrecht, en je hebt meteen een indruk van het probleem van het plastic afval. Het probleem van de plastic soep is iets dat ‘ver van ons bedje ligt’: de plastic soep is in ons land niet echt zichtbaar. Plastic afval (plastic zakken, plastic verpakkingsmaterialen en andere vormen van plastic afval) kan je wel op de straat zien liggen, of in de parken, bossen en in de wateren zien drijven. Daar blijft het echter bij. Overigens kregen we het in ons land begin dit jaar wel wat betreft het probleem (plastic) afval op ons bordje door de overboord geslagen containers in de Waddenzee. Gelukkig hielpen veel mensen mee met het opruimen. Daarmee is het probleem echter niet voorbij.
Eerste wolkenkrabber op zee
De walvis was eerder te bezichtigen in Brugge tijdens het kunst- en architectuurfestival Triënnale Brugge. STUDIOKCA (een innovatief bureau voor architectuur en design in New York) is de bedenker van het project ‘Skyscraper’. De makers willen zo aandacht vragen voor de problemen van de plastic soep in de oceanen. Ze verzamelden vier maanden lang blauw en wit plastic afval dat gevonden is aan de kusten van Hawaï, New York en Zeebrugge. “Als je kijkt naar gewicht, drijft er meer plastic afval uit onze steden in de oceanen dan er walvissen zijn”, aldus STUDIOKCA.
Volgens de initiatiefnemers is gekozen voor een walvis die ‘uit het water springt’ omdat dit de “eerste ‘wolkenkrabber’ op zee” is. Als grootste zoogdier in het water leek het hen gepast om de omvang en schaal van het probleem aan te tonen. De walvis is gemaakt van vijf ton plastic afval.
Van Brugge naar Utrecht in de singel
Op initiatief van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO) van de Universiteit Utrecht is het kunstwerk van Brugge vervolgens naar Utrecht verhuisd. Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht en programmaleider van het ‘Utrecht centre for Water, Oceans and Sustainability Law’, was voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge. Daar zag ze het kunstwerk voor het eerst. Met hulp van verschillende partners (provincie Utrecht, gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, e.a. organisaties) is het haar gelukt om de plastic whale naar Utrecht te halen.
De walvis ‘Skyscraper’ zal zes maanden in Utrecht verblijven. Daarna gaat de plastic walvis naar Parijs en vandaar weer verder naar een aantal andere steden in de wereld.
De Universiteit Utrecht verricht veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep. De komst van de Skyscraper in onze stad sluit daar dan ook goed bij aan.
Vier etages hoog
Van Rijswick: “De walvis past niet alleen heel goed bij ons onderzoek, het is ook een hele gave manier om mensen bewust te maken van het feit dat er echt wat moet gebeuren op dit gebied. Het kunstwerk is ongeveer zo hoog als een gebouw van vier etages, dus het valt enorm op. Het geheel ziet er vrolijk uit, totdat je goed kijkt en de herkomst van het plastic herkent. De kunstenaar heeft daar heel goed over nagedacht.”
Het plastic kunstwerk trekt al veel interesse. Rondom de walvis worden ook verschillende lezingen en andere activiteiten georganiseerd.
Ga kijken bij de walvis en aanschouw het probleem van de plastic soep. Of bezoek een van de activiteiten/evenementen die georganiseerd worden! Laat je informeren over dit immense probleem. En onderneem zelf ook actie. Daarover kan je hier meer lezen.
Meer weten over het probleem van de plastic soep: zie de Plastic Soup Foundation.