Wat levert ontspullen op? Minder chaos op je zolder en meer rust in je hoofd. Hebben spullen voor jou te veel waarde om weg te gooien? Maar verstoffen ze op zolder, verfrommelen ze achter in je kast of staan ze in de weg in je kamer? De Maarssense opruimcoach Ingeborg Koot komt bij je thuis als je moeite hebt met keuzes maken over spullen… en daar ook last van hebt. Milieuwijzer Utrecht sprak haar over de kunst van het opruimen.
Waarom ontspullen?
Van een doos met oud theeservies uit een erfenis tot ongevraagde en ongebruikte cadeaus: nog even en je spullen spreken je bestraffend toe. Over uitgestelde beslissingen, weemoed aan vervlogen tijden, of koopverslaving als gevolg van het gemis van iets anders. Staat het structureel in de weg en maakt het je leven zuur? Bijt door de zure appel. Breng je overbodige spullen in de circulariteit, zolang ze nog waarde hebben voor je medemens.
Ingeborg Koot is oprichter en kartrekker van Inzameldoelen.nl, te vinden op Milieuwijzer Utrecht: ‘Inzameldoelen.nl is een landelijk platform dat mensen inspireert. Schenk je teveel aan spullen aan verschillende goede doelen. Idealiter voordat het kapotgaat of uit de mode raakt.’
Professional Organisers
Inzameldoelen.nl bestaat sinds 2013. De aangesloten ambassadeurs kennen elkaar van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organisers (NBPO). Ingeborg: ‘Zij houden hun oren en ogen open als ze goede doelen zien waarvan ze denken: die plaatsen we er op de website bij.’
In haar werk als personal organiser beoordeelt Ingeborg Koot met haar cliënten de mogelijkheden en doet suggesties. Heeft je familie interesse in je spullen, ken je misschien mensen in de kerk of in de sportvereniging? Voor wat dan nog overblijft, vind je inspiratie op Inzameldoelen.nl.
Meer dan traditionele kringloopwinkels
Met een kringloopwinkel dichtbij, wat is dan de toegevoegde waarde van Inzameldoelen.nl? Je vindt er tal van andere sociale ondernemingen. Van een lokale welzijnsorganisatie als WALHALLAb, waar je materiaal of gereedschappen doneert tot een internationale charitatieve instelling als Terre des Hommes.
Sommige goede doelen richten zich op een niche. Ingeborg heeft ervaringen met klanten met overgebleven maandverband of tampons: ‘Het merk zit onprettig of de vrouw is in de overgang.’ Het project Menstruatiearmoede van het Armoedefonds zorgt dat het terecht komt bij iemand die het gebruikt.
Ook bedrijven nemen contact op met inzameldoelen.nl, bijvoorbeeld nadat ze een nieuw logo hebben en spullen over zijn met een oud logo. Ingeborg: ‘Die spullen heb ik op een project van de organisatie GAiN helpt gezet. Gain vraagt jonge kinderen of ze een schoenendoos willen vullen met een aantal spulletjes. En die schoenendozen gaan dan elk jaar naar een land dat het project uitkiest.’ Is er ruimte over in die schoenendoos? Dan vullen ze het op met schrijfblokken, pennen en andere goodies met een oud logo.
Groeiambities?
De gemeente Stichtse Vecht opent in 2024 met een nieuwe milieustraat. Ingeborg denkt graag mee over de mogelijkheid om aan die milieustraat een circulair ambachtscentrum te koppelen. ‘Ik kom als organiser vaak aan de Milieustraat als ik spullen voor mijn klanten afvoer. Meedenken vanuit inzameldoelen zodat we met zijn allen uiteindelijk minder spullen weggooien is een nuttige vervolgstap. Ik omarm graag suggesties of ideeën daarover met elkaar.’
Meer lezen over ontspullen en hergebruik?
- Zelf ontspullen? Bezoek de website Inzameldoelen.nl
- Contact met opruimcoach Ingeborg Koot? IK•organiseer
- Meer mogelijkheden voor hergebruik? Je vindt het op Milieuwijzer Utrecht.
Tekst: Huub Sweerts
Foto’s: Pixabay, Ingeborg Koot