Wil je weten waar in Utrecht bijzondere en beschermde planten en dieren zijn waargenomen? Neem dan een kijkje op de natuurwaardenkaart. Deze kaart is eind 2018 geïntroduceerd.
Er zijn verschillende leefgebieden waar je kan zien welke plant- en diersoorten er voorkomen. De leefgebieden zijn onderverdeeld in: 1) steen en gebouwen, 2) oever en water, 3) bomen, bos en struiken, 4) gras en kruiden, 5) biotoop overstijgende soorten. Door een leefgebied te selecteren zoals ‘steen een gebouwen’ kan je vinden welke plant- en diersoorten er voorkomen. Zoals bijvoorbeeld vleermuizen, of gierzwaluwen, de huismus, etc.
Waarnemingen via waarneming.nl en telmee.nl zijn de input voor deze kaart. De kaart is nog niet volledig.
Volgens gemeente Utrecht dienen de natuurwaardenkaarten om op stadsniveau het ecologisch netwerk te verbeteren en leefgebieden beter te laten functioneren.
Nieuw zijn de natuurwaardenkaarten om op stadsniveau het ecologisch netwerk te verbeteren en leefgebieden beter te laten functioneren. Die kaarten laten per wijk zien waar beschermde, Utrechtse soorten en hun leefgebied voorkomen.
Bron: Gemeente Utrecht
Natuur in je Buurtkaart
Daarnaast is er een ‘bekijk de natuur’ in de buurt kaart, of ook wel de “Natuur in je Buurtkaart”. Utrecht Natuurlijk: “Nieuw in ons stadsie! De gemeente Utrecht heeft de Natuur in je Buurtkaart ontwikkeld. Op deze kaart kun je zien welke planten en dieren er in jouw omgeving bekend zijn”. De kaart zoomt niet verder uit dan het wijkniveau.
Je tikt eerst een adres in op de ‘Natuur in je Buurtkaart, Vervolgens wordt ingezoomd naar dat adres (in dit geval een adres in de Rivierenwijk, Utrecht). Je ziet meteen rechts welke soorten er vervolgens waargenomen zijn binnen een straal van 100 meter. Waargenomen in deze buurt zijn o.a.: egel, tongvaren en de gierzwaluw.
Utrecht Natuurlijk organiseert excursies om de ‘witte plekken’ (waar nog niet veel over bekend is) in de kaart nader in te vullen. “Kennis over aanwezige soorten en natuurwaarden zijn belangrijk en kunnen gebruikt worden voor beheer, inrichting en bescherming, bijvoorbeeld bij ruimtelijke ontwikkeling”. Daarnaast gaan professionele onderzoekers ook inventarisaties uitvoeren.
Meehelpen?
Utrecht Natuurlijk kan wel wat hulp gebruiken bij de inventarisaties. Je hoeft geen expert te zijn, maar het is wel handig als je al basiskennis hebt van de soortgroep. De excursies zijn per fiets of lopend. Aanmelden is verplicht. Zie voor data en meer informatie Utrecht Natuurlijk.