In 2015 was de vluchtelingencrisis een van de grootste onderwerpen op de nieuwsagenda. Hierdoor ontstond bij Gijs Werschkull, de eigenaar van Gys, het idee om een plek te creëren waar vluchtelingen niet alleen aan het werk kunnen, maar ook hun netwerk kunnen uitbreiden. Na een succesvolle crowdfunding werd het idee werkelijkheid in de vorm een stichting en in 2020 is SYR nog altijd te vinden aan de Lange Nieuwstraat. Daarom ging de Milieuwijzer Utrecht deze keer langs dit unieke restaurant om te kijken hoe zij omgaan met duurzaamheid.
Het interieur van het restaurant heeft bij aankomst wel wat weg van de straat waaraan SYR gevestigd is: beiden zijn in onderhoud. Door de coronacrisis hebben de horeca voor de tweede keer in 2020 hun deuren moeten sluiten. Wat dat betreft is dat het uitgekozen moment voor een verbouwing. De ingang van de winkel is omgetoverd in een winkeltje waar klanten naast een goede fles wijn ook terecht kunnen voor biologische afhaalmaaltijden en een kop koffie to-go.
Een nieuwe start voor Syr
“De overheid ziet werk als het einde van het integratietraject, maar in mijn optiek is dat juist het begin van het integratietraject.” Met dat idee begon Werschkull samen met bekenden en een team van vrijwilligers met het opzetten van Syr omdat hij naar zijn idee niet veel kon bijdragen aan de crisis “maar ik kan wel horecazaken starten en runnen”. En zo werd Syr een nieuwe start voor vluchtelingen die naar Nederland kwamen.
Hoewel het concept nieuw is en volledig zonder subsidies opereerde, kwam vorig jaar het punt dat de stichting het idee had dat Syr niet meer genoeg innoveerde. “De stichting heeft het iets meer dan drie jaar gerund. Wij zijn al die tijd heel succesvol geweest. We hebben in die tijd meer dan 60 mensen met een vluchtelingenstatus werk en een netwerk kunnen bieden.” Maar toch bleek een stichting niet de ideale bedrijfsvorm voor een restaurant. Daarom begon Werschkull in 2019 nog een crowdfunding om Syr over te kopen. Ook deze actie was weer super succesvol.
Vlak voordat de coronacrisis in Nederland tot de sluiting van de horeca zorgde, opende het vernieuwde Syr haar deuren. “De situatie is niet meer zodanig als toen en zodoende is op zekere hoogte de oorspronkelijke raison de être van Syr niet meer helemaal van toepassing.” Syr is nu een bv. in plaats van een stichting, maar dat is niet de enige verandering die plaatsvond. De gerechten blijven beïnvloed door de Arabische keuken, maar het niveau van de menukaart is weer een stukje hoger getild dan voorheen. “Wat we nu doen is dat we echt leer/werkplaatsen voor mensen met een migratieachtergrond ontwikkelen waar ze leren koken op hoog niveau. Waar oorspronkelijke het doel was om zoveel mogelijk mensen te helpen, is het nu verschoven naar een kleinere groep mensen te helpen op een hoger niveau te leren koken.”
Meer vegetarisch en veganistisch
Het eten dat ze bij Syr maken is niet alleen lekker en maatschappelijk verantwoord, maar in principe is ieder gerecht vegetarisch of veganistisch. “We hebben wel dierlijke producten en voor een kleine meerprijs kun je die bij je gerecht erbij kopen. Het is wel zo dat het dan echt goed bij het gerecht past.” Op deze manier wordt vlees niet alleen weer een luxe product, in plaats van een massaproduct, maar toont de keuken van het restaurant ook dat veganistisch en vegetarisch eten ook echt lekker en van hoog niveau kan zijn. Daarnaast zijn de gerechten steeds meer biologisch en duurzaam.
Op deze manier is Syr innovatief door de Europese keuken te combineren met Arabische invloeden. Duurzaamheid betekent in de ogen van Werschkull niet alleen duurzaam op het gebied van eten, maar ook duurzaam kijken naar je medewerkers en je beleidsvoering. Door corona liggen de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid een beetje achter op schema, maar bij Syr blijven ze positief. “We willen eigenlijk net zo ver gaan als bij Gys. Ik vind het heel belangrijk als ondernemer dat je het juiste doet. We doen het niet alleen omdat het verkoopt, we doen het omdat we erin geloven.”
Duurzaamheid wordt een steeds groter onderdeel van onze samenleving en daarom is het fijn dat steeds meer ondernemers zich ook hiermee mee bezighouden. Van restaurants tot kledingketens en van supermarkten tot de dienstensector. Zoals Werschkull zegt: “Uiteindelijk gaat het er niet om of ze erin geloven, zolang ze het maar doen.”
Openingstijden & adres:
Di t/m Za: 17:30u – 21:00 (voor diner maar nu gesloten door corona)
Lange Nieuwstraat 71
www.restaurantsyr.nl
Tekst en foto’s door: Nica Wijma
Meer duurzaam eten in Utrecht? Kijk op de Milieuwijzer.