Update 2024: het Plantenhuis is verhuisd naar de Centrale Bibliotheek, Neude 11 in Utrecht. Kijk voor meer algemene info op Duurzamer030.nl (voorheen Milieuwijzer Utrecht).

Zes jaar geleden nam Fem regelmatig een gedumpte plant mee naar huis. Inmiddels is dat uitgegroeid tot het Plantenhuis aan de Oudenoord: een opvang voor dakloze kamerplanten, een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Milieuwijzer nam een kijkje.
“Ik heb meer grote planten dan de meeste andere plantenasiels, omdat ik hier de ruimte heb.” Fem wijst naar de grote hal naast de kamer waarin we ons bevinden. Daar staan flinke bakken met exotisch groen dat boven ons uitsteekt. Ik gluur tussen de bladeren door naar de buren. “Hiernaast zit een yogastudio.” Dat is behoorlijk zen, zo midden in het groen.

Niet zomaar weggooien
Het Plantenhuis begon bij Fem thuis, inmiddels zo’n 6 jaar geleden. Ze redde steeds meer dakloze planten, nam ze mee als iemand ze op straat had gedumpt. Haar toenmalige partner merkte op dat het op een plantenasiel begon te lijken. Fem: “Toen dacht ik: dat klopt eigenlijk wel. Kort daarna heb ik het wereldkundig gemaakt.” Na een tijdje kreeg het Plantenhuis een plek buitenshuis en sinds drie jaar bevindt het zich in Lou Oudenoord. Wat begon met een spontane actie, is nu echt een bedrijfje geworden. “Ik heb hier een geweldige plek en hoop die voorlopig te houden. Het pand is antikraak en heeft uiteindelijk een andere bestemming.”
Het eerste jaar kreeg het Plantenhuis veel aandacht in de media. “Ze vroegen me regelmatig waarom ik begonnen was, maar het was een spontane actie. Daarachter zaten wel bepaalde waarden: circulair werken, niet zomaar iets weggooien, de waarde inzien van wat we al hebben. Vroeger deden we dat meer dan tegenwoordig.”

Stukje natuur in een pot
“Een plantenasiel is een soort kringloop voor planten. Ik zorg ervoor dat ik met mijn inkomsten de kosten dek, en inmiddels heb ik er een inkomen uit.” Fem bemiddelt niet alleen voor particulieren, maar ook bij bedrijfsontruimingen. “Dan kan het weleens zijn dat er 250 grote planten op straat dreigen te komen staan. Ik kan helpen ze te herplaatsen. Zoveel beter dan weggooien!”
We zijn het ermee eens dat het verdrietig is als bij zo’n verhuizing alle planten bij het vuil worden gezet. “Vaak willen bedrijven dat er in een nieuw pand iets nieuws komt en gaan de planten weg. Ik probeer dat te voorkomen waar ik kan. Want een plant lééft. Je hebt toch echt een stukje natuur in een pot.”

De juiste match
Voor corona werkte het Plantenhuis met winkeltijden. Er was veel aanloop. “Maar een-op-een werkt ook heel goed”, vertelt Fem. “We maken een afspraak en dan kunnen we even rustig praten over de aanschaf. Dat gesprek is belangrijk. De plant moet goed matchen met de nieuwe eigenaar. Natuurlijk is het fijn als ‘ie goed in je interieur past, maar het is niet alleen decoratie. Hij heeft zorg nodig. Die zorg is voor elke plant anders.” Mensen doneren in overleg een bedrag voor hun nieuwe plant. Potten en andere toebehorende spullen hebben een vaste prijs.

Je bent welkom
Kan jouw huis wel wat nieuw groen gebruiken? Denk er eens over om een plant te adopteren. Voor iedereen is er een goede match te maken, van cactus tot uit de kluiten gewassen kantoorplant. Maak een afspraak met Fem en ze kan je er alles over vertellen!
- Adres: Oudenoord 330 (momenteel op afspraak)
- Website: www.plantenasiel.nl
- Volgen op Facebook
- Volgen op Instagram
Tekst & foto’s: Mirjam
Meer duurzame initiatieven in Utrecht? Kijk op Milieuwijzer Utrecht.