Het is winter. De ToekomstTuin in Bilthoven ligt er wat kaal bij. “Er staat nog prei en palmkool”, vertelt Leontien Ridder. Zij startte in 2015 met de tuin om moestuinlessen te geven aan kinderen. “En er ligt een flinke lading koeienmest zodat we na de winter weer van start kunnen.” Ze heeft er zichtbaar zin in.
Het afgelopen jaar was een vreemd jaar. Gelukkig was er met wat creativiteit veel mogelijk in en rondom de ToekomstTuin. Het seizoen zou starten in maart, maar toen kwam corona. Dus bedacht Leontien kweekkastjes voor bij de deelnemers thuis, waarin de kinderen thuis op kleine schaal (groente)plantjes konden opkweken. Toen de lente vorderde konden er weer gewoon buitenactiviteiten plaatsvinden. Ze laat me foto’s zien van de soep die ze met de kinderen gemaakt heeft van eigen geteelde groenten. Het doet me denken aan de tijd dat ik zelf een tuin had en een enorme opbrengst courgette had.
Ervaren waar je eten vandaan komt
De ToekomstTuin is in het verleden eerder een moestuin geweest. Het stuk grond is onderdeel van een landgoed en lag er verwaarloosd bij tot Leontien het twee jaar geleden nieuw leven in mocht blazen. In die tijd gaf ze al drie jaar tuinlessen op een tuin bij een biologische boerderij, De Groene Steen. Daar vormde zich bij haar als vrijwilliger in 2015 het idee om tuinles te geven aan kinderen. Niet zoals de bekende schooltuintjes waarbij ieder kind zijn eigen stukje grond heeft, maar sámen. “Ik wil kinderen echt laten ervaren waar hun eten vandaan komt. Ze zelf laten kweken, ze enthousiast maken om biologisch te moestuinieren.”
Ze volgde een opleiding tot moestuincoach, deelde haar idee voor een kindertuinderij met haar omgeving en zo kwam uiteindelijk de huidige tuin op haar pad. De aanmeldingen voor haar tuinlessen kwamen binnen via mond-tot-mond-reclame en organisaties als Sjors Sportief. Bij het werken in de tuin krijgen de kinderen een mapje met informatie, dat Leontien zelf maakt. Het mapje bevat uitgebreide handleidingen, bijvoorbeeld over hoe en wanneer je welke planten moet zaaien. Even verderop zie ik een plaatje van een regenworm. “Oh ja, regenwormen,” wijst Leontien op de pagina, “heel belangrijk in de tuin!”
“Het smaakt ook echt anders”
De ToekomstTuin levert veel op: niet alleen eetbare groenten en mooie bloemen, maar ook leuke gebeurtenissen. De ouders van de kleine tuinders krijgen regelmatig een bosje bloemen uit de tuin. Het seizoen wordt steevast afgesloten met een etentje met familie van de kinderen, en uiteraard worden er dan ook dingen uit de tuin bereid. “Het smaakt ook echt anders” vertelt Leontien. “Ik vind het grappig om steeds te horen dat onze worteltjes zo lekker zijn. Ze zijn zoeter. De tomaten trouwens ook.”
De groenten uit de tuin zijn niet alleen lekkerder, maar ook verser. “Wist je eigenlijk dat verse kapucijners groen zijn? De meeste mensen kennen ze alleen bruinig, gedroogd of uit blik. Verse kapucijners zijn behoorlijk duur. We hebben eens een keertje gekeken wat ze in de winkel kosten en de prijs op de zakken uit onze tuin gezet. Dan zie je wat het waard is.”
De ToekomstTuin staat in goed contact met andere organisaties in de buurt. De tuin is bijvoorbeeld onderdeel van een fietstocht van Biltsheerlijk die door Bilthoven, Groenekan en De Bilt leidt. (Tip! Download hier de fietsroute.) In samenwerking met Biltsheerlijk doet Leontien ook kinderactiviteiten en staat regelmatig op de streekmarkt.
Nieuwe seizoenen
In 2021 gaan de tuinlessen weer van start op de woensdagmiddagen. Er zijn drie seizoenen in het jaar, de eerste start naar verwachting in april. Er zijn al deelnemers aangemeld. Nieuwsgierig? Kijk op de website van de ToekomstTuin.
Tips van de tuinder
Leontien: “Heb je zelf een tuin? Maak een klein stukje vrij voor één groente. Het is zo leuk om te doen.” Ik vertel haar dat ik zelf geen tuin heb. “Oh, heb je een balkon? Probeer dan eens klimop! Kan bijna overal tegen. Of stop een pootaardappel in een grote pot, na vier maanden heb je je eigen maaltje aardappelen.” Als aandenken aan ons interview krijg ik een zak kruimige aardappels uit de tuin mee. “Niet te lang koken!”, is het advies.
Tekst: Mirjam
Foto’s: Mirjam en Leontien
Meer duurzame initiatieven in Utrecht? Kijk op Milieuwijzer Utrecht.