Het is een warme dag, maar in de winkel van Gerrit Takke is het aangenaam koel. Al 35 jaar bevindt zijn biologische slagerij zich hier, aan de Biltstraat nummer 66. De vitrine ligt vol met biologisch vlees, verlicht met LED-lampen. Aan de muur hangt een kaartje met de tip om je eigen verpakking mee te nemen.
“Ik kon de winkel overnemen van een oud-leraar van de slagersvakschool”, vertelt Gerrit. Het was destijds al een biologische slagerij. Gerrit had op verschillende plekken gewerkt om zoveel mogelijk verschillende ervaring op te doen. Het biologische beviel hem zo goed, dat hij hier bleef. De slagerij kreeg zijn naam en maakte in de loop der jaren een flinke groei door.
“Iedereen verklaarde ons voor gek”
In de beginjaren was het pionieren in de slagerij. “Biologisch moest je toen nog aan mensen uitleggen, bijna verdedigen”, zegt Gerrit met een glimlach. “Iedereen verklaarde ons voor gek. De tijden zijn veranderd: nu komen ze allemaal hier. Ze komen voor biologische kwaliteit, het moet echt lekker zijn.” Ook de horeca heeft slagerij Takke weten te vinden. De winkel levert aan hen met een elektrisch gekoelde bus.
Tijdens de coronaperiode nam de vraag vanuit de horeca logischerwijs af, maar in de winkel werd het juist een stuk drukker. Takke: “Het was typisch: mensen kochten bewuster biologisch. Sommigen aten minder vlees, maar áls ze het kochten, dan wilden ze het biologisch. Ook was er vooral in het begin van die periode opvallend meer vraag naar ‘nostalgische’ producten, zoals stoofvlees. We verkochten eerder ook vegetarische producten, daar was tijdens corona minder vraag naar. Dat komt nu weer.”
Vierkante varkens
Hoe zit het eigenlijk met biologisch vlees en duurzaamheid? “Biologisch vlees is absoluut milieuvriendelijk en duurzaam. Wij gaan uit van een kringloop, niet van intensieve veehouderij. Het zit ‘m niet in het vlees, maar in de manier waarop het geproduceerd wordt. Maar… alleen voldoen aan een keurmerk is niet voldoende”, legt Gerrit uit.
“Een varken heeft delen. Als je de schouders overhoudt omdat er meer vraag is naar de ham, dan ga je op zoek naar manieren om te verkopen wat overblijft. Dat is je verantwoordelijkheid, het is dus zaak daarover goede afspraken te maken met alles en iedereen in de keten. Wat je uiteindelijk wilt is, zoals wij dat noemen, ‘vierkantsverwaarding’ creëren: alle delen van een varken kunnen gebruiken.”
En de prijs? “Die is niet veel hoger dan als je je vlees niet-biologisch haalt. Behalve de kip, die is echt duurder. En terecht, want de meeste kip is veel te goedkoop. Dat komt omdat ze zo intensief gehouden worden. De gemiddelde Nederlander gaat langer op vakantie dan zo’n kip oud wordt.”
Het stopt niet bij vlees
“Nee, het stopt zeker niet bij het vlees. We willen verder gaan dan dat. Met die elektrische bus bijvoorbeeld, gekoeld met zonnecellen op het dak van de bus. Maar bijvoorbeeld ook met de verlichting in de winkel en het type verpakkingen.”
Wat voor verpakkingen? Gerrit: “Wij hadden altijd al bruine zakjes, want de witte worden gebleekt met chloor. Dat is niet bepaald milieuvriendelijk. Mensen hadden vroeger moeite met de bruine kleur, nu is het juist hip. Ook aluminium bakjes vind je hier niet, alleen papier.” Trots: “Als horecaleverancier gebruiken wij 95% minder plastic dan reguliere aanbieders.”
Het wordt duidelijk dat duurzaamheid in de hele bedrijfsvoering van slagerij Takke terug te vinden is. Gerrit: “Ook privé en zakelijk lopen wat dat betreft door elkaar heen. Ik zou bijvoorbeeld graag samen met een bioboer een windmolen aanschaffen.”
Levenswijsheid
Heeft de slager nog een tip of levenswijsheid voor de lezers van dit artikel? “Werkelijk willen is doen!” zegt hij direct. “Begin gewoon eens ergens, en blijf dat doen. Als het aankomt op duurzaam: begin met iets kleins, bijvoorbeeld met het vervangen van je lampen door ledlampen. Dus ja, ook als anderen je voor gek verklaren. Ook als je pionier bent.”
Waar?
Biologische slagerij Takke vind je aan de Biltstraat naast natuurwinkel Odin. Dat is geen toeval; ze vullen elkaar goed aan!
- Adres: Biltstraat 66 (alle dagen open behalve op zondag)
- Website: https://www.biologischeslagerijgerrittakke.nl/
Tekst: Mirjam
Foto’s: Mirjam en Gerrit Takke
Meer duurzame initiatieven in Utrecht? Kijk op Milieuwijzer Utrecht.