Koolmees natuurlijke vijand van eikenprocessierups
Huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Mensen die in contact komen met de haren van deze rups krijgen hier last van. Maar hebben we er niet eerder iets aan kunnen doen? Konden we dit voorkomen? Zijn we met z’n allen wel goed geweest voor de natuurlijke vijand van de eikenprocessievlinder?
De eikenprocessierups is niet geboren om de mens te pesten, ook dit diertje is onderdeel van de voedselketen. Koolmezen, grootoorvleermuizen en insecten leven van eikenprocessierupsen, zij zijn de natuurlijke vijanden van de jongen van de grote grijze nachtvlinder en hebben deze larven nodig voor hun voortbestaan. Roei je de eikenprocessierups uit, dan heeft dat grote gevolgen voor de populatie van grootoorvleermuizen en koolmezen. En dan wordt tuinvogeltellen toch een stuk minder leuk.
De eikenprocessievlinder is een grote grijze nachtvlinder en legt in september eitjes in de toppen van de eikenboom. In het voorjaar komen de jongen uit, de eikenprocessierups die bij gevaar zijn haren ‘uitschiet’. Deze haren zijn de grote boosdoener, want mensen kunnen hier allergisch voor zijn of er op een andere manier last van hebben. Voor velen is dit het sein om de rups te lijf te gaan. Uitroeien met huid en haar!
Maar waarom zijn er zoveel eikenprocessierupsen? Is het niet gewoon onze eigen schuld en zitten we nu met de spreekwoordelijke dikke bult? De komst van steeds meer lanen met eikenbomen is een reden. Een andere reden is dat bermen te kort worden gemaaid. In bermen met langer groen en planten wonen andere natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, roofkevers en wantsen, zij houden wel van dit eiwitrijke hapje. De opwarming van de aarde is de derde reden, de nachtvlinder gedijt beter in dit zachtere klimaat, meldt IVN.
Gebruik vooral geen gif om de jongen van de grote grijze nachtvlinder te bestrijden, dat doodt ook andere rupsen en insecten. De Vogelbescherming ziet ook geen heil in het zogenaamde stofzuigen, zij pleit voor meer biodiversiteit en het planten van inheemse struiken voor een gezond ecosysteem. Wil je ook je lokale overheid wijzen op het meedenken en het meewerken aan het verminderen van overlast in de toekomst, dan vind je hier een brief.
Wil jij volgend jaar beter voorbereid zijn? Dan is zorgen voor een gezond aantal koolmezen, grootoorvleermuizen, sluipwespen, roofkevers en wantsen een goed begin. Voer in de winter koolmezen bij, zorg voor nestkastjes, ook voor de vleermuizen en insectenhotels en laat bloemen in de bermen lekker groeien. Ontwijk de eikenprocessierups en bedenk: ook dit beestje is onderdeel van de voedselketen, en een noodzakelijk lekker hapje voor andere dieren. En gebruik vooral geen gif.
Tekst: Anneke Kuhurima
Foto: Gerhard Gellinger by Pixabay