Op 12 juli 2019 riep de Utrechtse gemeenteraad de klimaatcrisis uit. Daarmee beloofde ze maatregelen te nemen om de klimaatverandering tegen te gaan. Een half jaar later, op 29 februari 2020 presenteert een coalitie van Utrechtse organisaties tijdens de Klimaatmars vijf eisen aan de gemeente Utrecht om de goede voornemens om te zetten in acties.
Klimaatcrisis: wat betekent dat?
Na een motie van de Partij van de Dieren riep de Utrechtse gemeenteraad op 12 juli vorig jaar de klimaatcrisis uit. Aan het aannemen van deze motie zijn geen concrete doelen verbonden. Het is een intentieverklaring om maximale inspanning te leveren tegen de opwarming van de aarde. Volgens initiatiefnemer van de motie Maarten van Heuven is er nog te weinig ondernomen vanuit de gemeente om dit ook om te zetten in concrete acties.
Vijf eisen van de mars
De Utrechtse Klimaat Coalitie wil door middel van de Klimaatmars op 29 februari de gemeente aanzetten om daad bij woord te voegen. Zij hebben daarom een lijst van vijf eisen opgesteld om aan het eind van de mars te presenteren bij het Stadhuis. De eisen zijn: het informeren van burgers; het behoud van Amelisweerd; een autovrije binnenstad met gratis OV; het planten van 10.000 bomen en stimuleren van biodiversiteit; en het garanderen van duurzame energie. Dit zijn voorbeelden van maatregelen die daadwerkelijk impact op de klimaatverandering hebben. Met deze eisen hoopt de Utrechtse Klimaat Coalitie de gemeente en bedrijven verder in beweging te brengen.
Urgentie
De naam van de klimaatmars, In het oog van de storm, reflecteert hoe het internationale probleem van klimaatverandering niet altijd lokaal te voelen is. Zodoende blijven veel akkoorden symbolisch en verandert beleid slechts langzaam. De Klimaatmars draagt zo bij om de urgentie van klimaatverandering op de agenda van de gemeente en bedrijven te zetten en zo verandering teweeg te brengen.
Wil je meer weten over de Klimaatmars, of meelopen?
Tekst: Fayette Klaassen
Afbeelding van Utrechtse Klimaat Coalitie