Gemeente Utrecht roept klimaatcrisis uit, wat nu?
Op 12 juli riep gemeente Utrecht de klimaatcrisis uit, een oproep voor een maximale inspanning om de opwarming van de aarde tot een minimum te beperken. Hiervoor stemde de meerderheid van de gemeenteraad in met een motie van de Partij voor de Dieren. De stad volgt hiermee steden als Amsterdam, Haarlem, en Londen. Milieucentrum Utrecht wil graag weten wat er verandert voor het milieubeleid van de gemeente. Raadsleden van de Partij voor de Dieren en de VVD geven toelichting.
Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren is initiator van de motie. De opgaven die hij bij het uitroepen van de klimaatcrisis ziet zijn fors. Meer duurzame energie, meer natuur en biodiversiteit, meer duurzaam vervoer en veel meer plantaardige voeding. “Als PvdD brengen we altijd nieuwe plannen voor meer natuur en biodiversiteit en dringen we altijd aan op meer plantaardige voeding,” aldus Van Heuven.
Dit roept de vraag op waarom het uitroepen van de klimaatcrisis nodig is. “Het is een uiting van moreel besef dat we als overheid erkennen dat klimaatverandering gaande is en dat we de verantwoordelijkheid hebben het tegen te gaan,” zegt Van Heuven. “Het uitroepen van de crisis is niet bindend. Maar wanneer ons college beleid ontwikkelt dat niet of onvoldoende klimaatvriendelijk is, dan kunnen we wijzen op de crisis.”
Zonde van het papier
Dimitri Gilissen, fractievoorzitter van de VVD, noemt het uitroepen van de klimaatcrisis “zonde van het papier waarop het gedrukt was”. Volgens Gilissen gaat er niets veranderen in de gemeentelijke besluitvorming: “Er is geen beleid veranderd met het aanvaarden van de motie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen dus geen nieuwe aanspraken maken. De motie was pure symboolpolitiek.”
Gilissen geeft aan dat de koers van de VVD niet zal wijzigen. “Wij hebben de motie niet gesteund en blijven ons op onze eigen manier inzetten voor een gezonde stad, onder andere via innovatie. Deze motie verandert daar niets aan.”
Regenboogzebrapaden
Milieucentrum Utrecht vindt het belangrijk dat klimaatbeleid een grote rol krijgt in het gemeentebeleid. Het coalitieakkoord is flink groen gekleurd, wat ook verwachtingen schept.
Partij voor de Dieren-lid Van Heuven is ervan overtuigd dat het uitroepen van de klimaatcrisis ook de wisselingen van gemeenteraden zal overleven. “Het is wat mij betreft net zo belangrijk als het aanbrengen van de grondwet op het stadskantoor of het aanleggen van regenboogzebrapaden. Deze signalen worden door nieuwe raden ook niet zomaar weggestemd.”
Het staat in ieder geval als een paal boven water dat de Utrechtse natuur flink wat hulp kan gebruiken. Het Milieucentrum Utrecht wil dit samen met de bewoners en de gemeente van Utrecht mogelijk maken. Het Milieucentrum ziet het uitroepen van de klimaatcrisis dan ook als een goede ontwikkeling.
Door: Collin Molenaar