Aan de slag!
Op 22 september vond een unicum in de serie ‘Jouw huis en tuin klimaatproof’ plaats. Na één fysieke bijeenkomst en twee webinars, was deze editie een hybride vorm: geïnteresseerden konden fysiek in de Centrale Bibliotheek aanwezig zijn of de bijeenkomst via Zoom live volgen. Stichting Duurzame Week zet voor de maand september klimaatadaptatie op de agenda. In dit kader organiseerden Milieucentrum Utrecht, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Utrecht Natuurlijk en EnergieU deze informatiebijeenkomst met 10 praktische tips. Je kunt hier meteen zelf mee aan de slag om jouw huis en tuin nog meer klimaatproof te maken. In deze samenvatting komen de hoogtepunten nog eens aan bod. Hoe kan je met jouw huis en tuin de hittestress tegengaan en de waterafvoer verbeteren?
Warmte de deur uit
Rianne Bakker (EnergieU) vertelt over de opties om het koel te houden in huis. Belangrijk is om de warmte zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Dit kan met zonwering of gesloten gordijnen, of bijvoorbeeld een groot wit laken voor de ramen. Door de ramen en deuren te sluiten als het warm is houd je de warmte ook langer buiten. Zorg ook dat je apparatuur van goede kwaliteit is: een koelkast met A++ energielabel geeft minder warmte af dan een hele oude.
En als het toch warm wordt binnen – waar na 3 of 4 dagen sowieso geen houden meer aan is – hoe kom je dan zonder airconditioning van de warmte af? Ventilatoren helpen om de warme lucht te verplaatsen en kunnen in combinatie met een nat laken ook helpen extra koele lucht te creëren. Als de lucht ‘s avonds afkoelt kan je je huis doorluchten door de voordeur en de ramen op de bovenverdieping open te zetten. Krijg je het zelf te warm? Zet je voeten in een koud badje, trek natte sokken aan, of leg je lakens in de vriezer – zo kan je lekker fris de nacht in.
Daken in alle kleuren
Ieke Benschop (Natuur en Milieufederatie Utrecht,) vertelt meer over de mogelijkheden van klimaatadaptatie op het dak. Nederland heeft meer dan 200 vierkante kilometer ‘zwart’ plat dak. Dit houdt ontzettend veel warmte vast. Zowel de provincie als de gemeente Utrecht sturen aan op het stimuleren van meer klimaatbestendige daken, onder meer door subsidies. Een heel regenboog aan kleuren is mogelijk!
Groene daken, met sedumplanten, bevorderen de biodiversiteit en dragen bij aan de isolatie van je huis. Een blauw dak heeft daarbij ook nog een extra wateropslag, zodat ook bij heftige regenval het water vertraagd terug in de grond en het riool terecht komt. Een geel dak refereert aan zonnepanelen die geplaatst worden. Er zijn verschillende subsidies die tegemoetkomen in de kosten van het aanleggen van zo’n dak. Als alternatief kan je ook je zwarte dak wit verven of wit grind plaatsen: wit reflecteert meer zonnestralen en warmt minder snel op.
Afkoppelen – wat is dat?
Jenny Senhorst (Milieucentrum Utrecht) vertelt over de mogelijkheden van regentonnen. Je kan je regenpijp afkoppelen van het riool en naar een regenton leiden. Met verschillende soorten en maten aftap-mogelijkheden kan je vanaf 100 euro al zelf je regenwater opvangen. Niet alleen voorkomt dit een te grote belasting van het regenwater op het rioolnetwerk, maar ook kan je met dit water de planten in je tuin en huis bewateren. Ook zijn er opties om het opgevangen water in een ‘regenwaterschutting’ op te vangen, of kan je het regenwater naar een vijver of greppel met kiezels voeren. Het grind zorgt dat het water langzamer terug in het grondwater wordt opgenomen.
Je moet wel een beetje handig zijn en durf hebben om een regenton aan te leggen: je moet namelijk in je regenpijp zagen! Maar met instructievideo’s op Youtube of een handige kennis lukt het zeker!
Méér tuin in je tuin
Tot slot worden de tips voor een klimaatproof tuin van Ursula Engel (Utrecht Natuurlijk) gedeeld. Meer groen rondom je huis draagt bij aan een koelere omgeving op hete dagen. Niet alleen schijnt de zon niet direct op de muren of ramen, maar ook nemen planten een deel van de warmte op. Ook voor waterbeheer zijn planten in je tuin heel nuttig: hoe groter de plant, hoe meer water deze in zijn wortels op kan slaan.
Kijk in je tuin dus of je meer de hoogte in kan, maar ook of je op onverwachte plekken je tuin kan vergroenen. Bijvoorbeeld tegen de muur of schutting. Via de gemeente kan je een aanvraag doen voor een geveltuintje aan de voorkant van je huis: tegels eruit, planten erin! Je kan bij de gemeente aanvraag doen voor plantenbakken in de straat of een bijdrage voor de aanleg een geveltuin, of doorgeven als je een boomspiegel wilt zelf-beheren. Leuk om samen met je buren te doen: je helpt elkaar met onderhoud en samen zorg je voor een groenere en klimaatproof straat!
Aan de slag!
Met de praktische tips uit deze hybride bijeenkomst kan je vandaag nog aan de slag om jouw huis en tuin meer klimaatproof te maken. Ga je een geveltuin aanleggen (geen toestemming van de gemeente nodig als je je aan de voorwaarden houdt)? Of adopteer je een boomspiegel (tot en met zondag 25 oktober kan je plantjes en bollen ophalen bij stadsboerderijen)? Waar ga jij als eerst mee aan de slag?
Tekst: Fayette Klaassen
Fotos: Jenny Senhorst
Meer informatie uit de serie Jouw huis en tuin klimaatproof