Jos Cozijnsen, voormalig bestuurslid van Milieucentrum Utrecht en werkzaam bij de Climate Neutral Group in Utrecht, reisde naar Glasgow om de Klimaatconferentie bij te wonen. Hoe heeft hij het ervaren? Wat viel hem op? Welke afspraken op de Klimaattop kunnen invloed hebben op onze stad Utrecht?
Was het dit keer anders dan anders?

“Van te voren meldden mijn collega en ik online: we verwachten een ‘action boost’ uit Glasgow. En dat was het ook. Dit jaar was voor mij de 25e Klimaattop; ik houd me dus al een kwart eeuw bezig met klimaatbeleid. Het was dit keer een lastige ervaring, vanwege de hele testcultuur. We moesten elke dag een zelftest opsturen om binnen te mogen komen. Ook was het lastig omdat het niet mogelijk was te praten met de delegaties van landen: dat deden we via vertegenwoordigers. We bereidden dat wel goed voor, maar echt lobbyen was er niet bij deze keer.”
Wat was jouw doel op deze Klimaattop?
“Ik was er vanuit mijn bedrijf om ervoor te zorgen dat er meer ambitie zou komen (scherpere CO2-doelen) en meer middelen en flexibiliteit om die doelen te halen. Dat betekent onder andere gebruik maken van de CO2-markt: betalen voor emissies en dat het ook mogelijk is om klimaatprojecten in het buitenland te doen. Het is immers een mondiaal probleem en in het buitenland kan je met dezelfde euro twee keer zoveel doen: dus HIER actie en ook DAAR.”
Wat is er afgesproken?

“Op de Klimaattop in Glasgow zijn regels aangenomen over rapportage door de landen en over het gebruik van de CO2-markt. Nu kan het Parijs-akkoord geïmplementeerd worden. Omdat landen vrijwillig de eigen CO2-verplichtingen bepalen – en Nederland via de EU als verplichte partij bij het Parijs-akkoord – is het essentieel dat landen elkaar daar steeds op aanspreken.”
Hoe spreken landen elkaar daar op aan?
“Dat regeringsleiders elk jaar bijeen gaan komen om de invoering van gemaakte afspraken te checken en aan te scherpen, is de sleutel naar het succes om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Het lukte ook voor het eerst om het gebruik van fossiele brandstoffen (kolen, olie, gas) zelf in een slotverklaring op te nemen. Het bleek evenwel niet mogelijk landen als China en India te dwingen kolen af te schaffen. In Zuid-Afrika wel: door er financiering van alternatieven vanuit het Westen tegenover te zetten.”
De top is voorbij – hoe nu verder?

“Alles hangt nu af van het concreet maken van aangekondigde toezeggingen door landen: afschaling van kolen, afbouw van subsidie voor olie en gas zonder CO2-afvang, methaanreductie in 2030 in energiesector, afval en landbouw en het tegengaan van tropische ontbossing. Dit is een brede ‘call for action’ dus! Nederland en de EU moeten nu concreter worden met de klimaatplannen voor 2030, maar ook een tussendoel formuleren voor 2025. En omdat de regels voor de internationale CO2-markt zijn vastgesteld, kan Nederland ook aanvullend bijdragen aan tropische bosbescherming en reducties in landbouw, energie- en afvalsector in ontwikkelingslanden.”

Dichter bij huis… Wat betekent dit voor Utrecht?
“Snelle uitvoering van klimaatplannen is essentieel. Langetermijntransitie, van het gas af en meer schone energie is belangrijk, maar actie op korte termijn ook! Specifiek moet er meer aan de groen-blauwe inrichting van de stad gedaan worden, iets waar het Milieucentrum zich ook sterk voor maakt. Het vervangen van tegels door vegetatie kan de lokale temperatuur al 0.4°-0.6°C terugbrengen. Bomen in een straat kunnen de temperatuur 4.5°C terugbrengen. Nederland zou mijns inziens ook moeten overwegen om een daadwerkelijk ‘afkoelingsdoel’ aan te nemen: x graden Celsius gemiddelde temperatuurverlaging van de steden en het land met witte daken en groen-blauwe infrastructuren.

Maar naast doelen voor landen en steden, kunnen we als inwoners van de stad ook zelf iets doen. Denk aan het besparen van energie, minder spullen kopen, kiezen voor duurzame voeding. We maken elke dag keuzes. Daarom hebben we de Milieuwijzer Utrecht in het leven geroepen, zodat je makkelijker duurzame keuzes kunt maken. Hopelijk is mijn verslag ook een call for action voor jou!”

Meer lezen?
Lees Jos’ column ‘Glasgow-resultaat: meer ambitie en flexibiliteit door de CO2-markt‘