Duurzaam volgens Milieuwijzer Utrecht
De Milieuwijzer Utrecht wijst Utrechters de weg naar duurzamer leven. Samen naar een duurzaam Utrecht. Maar wanneer is iets duurzaam? Wat vinden wij van het team Milieuwijzer eigenlijk zelf?
De Milieuwijzer is een dynamische website. Met z’n drieën actualiseren en verbeteren we elke week ons pareltje van het MilieuCentrum Utrecht. Het is en blijft precisiewerk. Want hoe geloofwaardig is een duurzaamheidsclaim? Hoe uniek is een organisatie echt? Is het nog steeds bijzonder in deze tijd? Er blijven altijd grijze gebieden. We nemen je mee.
Uniek is interessant
Op de Milieuwijzer staan geen fietsenmakers. Waarom eigenlijk niet? Repareren is toch duurzaam omdat er minder energie en grondstoffen nodig zijn voor een nieuwe fiets? In de Milieuwijzer Utrecht staan organisaties die niet alleen duurzaam zijn, maar ook uniek. In elke Utrechtse wijk is wel een fietsenmaker. Mensen snappen echt wel wanneer ze een fiets repareren of een nieuwe fiets kopen. Bovendien, heel praktisch: veel fietsenmakers hebben geen eigen website om naar te verwijzen. Dat is anders voor reparateurs van smartphones, tablets, laptops en desktops. Die markt is relatief nieuw en het aanbod nog klein. Die nemen we makkelijker op, ook al moeten we de duurzame claims op hun website soms met een vergrootglas zoeken.
Henk van Vugt, de initiator van de oorspronkelijke versie van de milieuwijzer: ‘De vraag is niet: wáár vind ik – duurzame – informatie? Die is er meer dan genoeg sinds de opkomst van het internet. De vraag is: waar vind ik informatie die overzichtelijk is samengebracht en behapbaar? En vooral… die objectief en betrouwbaar is! Dit stond en staat centraal bij het maken van de Milieuwijzer Utrecht.’
Waken voor greenwashing
We vertrouwen in beginsel op de eigen claims van organisaties. We hebben simpelweg niet genoeg mensen om alle duurzame claims te checken. Hoewel het best lastig is om als medewerker van Milieuwijzer Utrecht het verschil te zien proberen we de vinger aan de pols te houden. Neem bijvoorbeeld vintagekleding. De term vintage geeft tweedehands een hip imago. Organisaties liften soms mee op dat imago door de term te koppelen aan producten die er alleen maar oud uitzien.
Tijden veranderen
Wanneer is een restaurant duurzaam genoeg voor de Milieuwijzer? Wat tien jaar geleden de moeite waard was, hoeft dat nu niet meer te zijn. De eerste versie van de milieuwijzer in 2012 had een lijst met restaurants die vegetarisch eten serveerden. Inmiddels is dat standaard. We verwijderen dus ook organisaties die ooit voorop liepen maar nu achterop raken.
Tekst: Huub Sweerts
Wat is duurzaamheid eigenlijk? Hoe besluiten we om een organisatie op te nemen? In 2019 hebben we de duurzame criteria zorgvuldig vastgelegd. Vind je dat deze lijst beter kan? Deel het met ons via e-mail naar milieuwijzer@mcu.nl. Dank voor je feedback.