Meer groene en blauwe verbindingen in Utrecht, voor inwoners en dieren
Wandelen, sporten of ontspannen in het groen. In je eigen buurt of iets verder weg. Voor elke inwoner van de stad. En ruimte voor de dieren die in de stad leven. Dit wil de gemeente Utrecht mogelijk maken door extra te investeren in een fijnmazig groen en blauw netwerk met aantrekkelijker groen, met meer bomen en beplanting. In de stad én rond de stad. Ook komen er ‘Groene Ommetjes’ in de buurt. Inwoners én de dieren in onze stad profiteren van al dat groen. En de stad wordt beter bestand tegen klimaatverandering. In het Meerjaren Groenprogramma 2019-2022, jaarsnede 2019 (MGP) zet de gemeente haar groenplannen uiteen.
Jaarlijks geeft de gemeente in het MGP aan welke doelen en resultaten ze met welk project wil bereiken. Alle grote groenprojecten die de gemeente Utrecht uitvoert staan in het Meerjaren Groenprogramma.
Een voorbeeld van groene en blauwe (water) verbindingen in de stad zijn een groene zone langs het kanaal of een bomenlaantje. Door meer groene verbindingen aan te leggen komt er een betere aansluiting tussen parken in de stad en groene gebieden rond de stad en tussen de wijken. Daarnaast komen er ‘groene ommetjes’ in de buurt. Hiermee wil de gemeente Utrecht bereiken dat elke Utrechter dichtbij huis van groen kan genieten.
‘Een groene omgeving maakt ons gelukkiger en gezonder’
Lot van Hooijdonk, wethouder: “Iedereen moet in zijn buurt een groen ommetje kunnen maken. Een groene omgeving maakt ons gelukkiger en gezonder. Daarnaast heeft groen allerlei praktische voordelen. Groen zorgt voor betere afvoer van regenwater, verkoeling in de zomer en biedt kansen voor het dierenleven in de stad”.
De belangrijkste groenplannen van de gemeente Utrecht in 2019:
Groene Ommetjes
De gemeente wil Groene Ommetjes realiseren dichtbij iedere inwoner van onze stad. De Groene Ommetjes komen ten eerste in de groenarme buurten (Zuilen, Ondiep, Dichterswijk, Lombok en de Rivierenwijk) en in buurten waar de gemiddelde ervaren gezonde levensjaren lager is dan de rest van de stad (zoals buurten in Overvecht en Kanaleneiland). Voor meer inwoners wordt groen zo aantrekkelijker en beter te bereiken. Samen met bewoners en de scholen wordt bekeken waar en hoe de groene ommetjes worden aangelegd.
Meer bomen
Er komt een pilot in een wijk om meer bomen toe te voegen. Waar kunnen bomen geplant worden? Met die bomen in de wijken wil de gemeente een verhaal gaan vertellen over bijzondere plekken. Door deze bomen te markeren, gaan zij het verhaal ‘rondvertellen’ over het vergroenen van de stad.
Overal in de stad wordt ingezet op het verbeteren van de groeiomstandigheden voor bomen. Bomen leveren heel wat op. Ze dragen bij aan verkoeling, biodiversiteit, gezondheid, opslag van CO2, luchtzuivering, verhogen de WOZ-waarde en beperken wateroverlast en hittestress.
Tiny Forests
Er komen vier Tiny Forests bij in de stad (minibossen, beplant met inheemse bomen en struiken), waarvan er eentje al is geplant in het Baden Powellpark (Hoograven, richting Lunetten). Er zijn overigens al twee andere Tiny Forests in Utrecht.
Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.
Groen Lint, natuurvriendelijke oevers
In Overvecht komt samen met bewoners een plan voor het ‘Groene Lint’. Dit Lint is vergelijkbaar met het Lint in het Máximapark, Ringpark Dichterswijk en het rondje Stadseiland. Het rondje rond de singel wil de gemeente afmaken. Dit is mogelijk omdat er gewerkt wordt om het laatste deel van de singel uit te graven en het water ook daar weer terug te brengen, zodat het water binnenkort weer rond het centrum stroomt.
Ter hoogte van het Zandpad langs de Vecht komen natuurvriendelijke oevers. Daarnaast blijft de gemeente investeren in de Parkzone Amsterdam-Rijnkanaal, de binnenstedelijke Vechtoevers, de Kromme Rijnzone en kleinere verbindingen zoals de Minstroom. Het Niftarlakepark krijgt een avontuurlijk speelbos en een fietsbrug en fietspad om het gebied aantrekkelijker en bereikbaar te maken.
Wandelpad, faunapassage
Er komt een wandelpad tussen het Oosterspoorbaanpark en Maarschalkerweerd; dit pad is inmiddels geopend.
De groenstructuur rond de forten Lunet 1 en 2 wordt verbeterd.
Er wordt een faunapassage aangelegd onder de Biltse Rading (ten oosten van de A27) om de twee gebieden die in beheer zijn van het Utrechts Landschap te verbinden. En de Provincie Utrecht legt een faunapassage onder de Utrechtseweg aan. Faunapassages zorgen ervoor dat dieren zich veilig kunnen verplaatsen van het ene groene gebied naar het andere.
Meer recreatiegebieden om de stad
Naast het groen in de stad is ook het groen om de stad van belang. Door de groei van stad en regio is er een toenemende vraag naar groen recreatiegebied om de stad en het uitbreiden van dit aanbod is daarom noodzakelijk. Hierin investeert de gemeente samen met de provincie, buurgemeenten en recreatieschappen.
Uit het Meerjaren Groenprogramma 2019-2022, jaarsnede 2019:
Het Meerjaren Groenprogramma (MGP) 2019 is een uitvoeringsprogramma waarmee we invulling geven aan de ambitie van het collegeakkoord ‘Ruimte voor iedereen’, waarmee we samen met inwoners en maatschappelijke partners aan een gezonde groene stad bouwen. Want de ontwikkeling van het groen in Utrecht moet gelijke tred houden met de ontwikkeling van de stad. Een gezond leefklimaat met voldoende groen, water, een aantrekkelijke openbare ruimte en gezonde lucht is essentieel. We geven een impuls aan het groen in de stad met oog voor mens en dier en maken de openbare ruimte toegankelijker voor iedereen. De parken, het water en de groenvoorzieningen bieden Utrechters een ideale gelegenheid om te ontspannen. Bovendien draagt groen bij aan het klimaatbestendig maken van de stad.
Meer informatie is te vinden in het Meerjaren Groenprogramma 2019-2022, Jaarsnede 2019.
Milieucentrum Utrecht wil samen met jou de stad groener maken. Heb je al een kijkje genomen in onze projecten, zoals project ‘De Groenwachter’? Groenwachters maken van Utrechtse wijken prachtig stedelijk natuurgebied. Doe je ook mee?
Onze Milieuwijzer: Ontdek de mooiste plekjes (tuinen, parken, natuurgebieden) in en rond Utrecht