Kijk je wel eens naar het groen aan je voeten als je door de stad wandelt? Tussen de stoeptegels en in de voegen van het wegdek groeit een rijkdom aan wilde stadsnatuur. De Hortus Botanicus van Leiden startte een campagne om zulke stoepplantjes in de schijnwerpers te zetten. Het idee: schrijf met stoepkrijt de naam bij een stoepplantje en deel dit via social media met de tags #stoepplantje en #botanischstoepkrijten. Een mooie aanleiding om bewust te worden van de natuur die – ook in de stad – aan je voeten ligt.
Natuurlijke airco
Groen in de stad is erg belangrijk. In de zomer kan het in de stad goed warm worden. Stenen gebouwen en straten koelen maar langzaam af. Ook kan na heftige zomerse regenbuien het water niet makkelijk wegstromen, wat weer tot verstopping en overstromingen kan leiden. Planten en bomen in de stad zorgen dat het koeler blijft. Ze bieden schaduw en nemen warmte uit de lucht op, die ’s nachts weer wordt afgegeven. Ook zorgt begroeiing voor een betere doorstroming van regenwater naar het grondwater. Daarnaast vergroot stadsnatuur de leefbaarheid voor mensen (recreatie) en dieren (grotere biodiversiteit) en verbetert groen ook de waterkwaliteit (zuiverend effect van planten).
Groen in de stad
Als je zelf geen tuin of balkon hebt om tussen het groen af te koelen, kun je ook op andere plekken veel groen vinden in de stad. Natuurlijk zijn er de stadsparken en de aangeplante bomen in de wijken en langs de wateren. Langs de Singel is bijvoorbeeld veel groen te vinden. Projectteam Singel 030 houdt zich bezig met het verbeteren van deze natuur, zodat ook dieren hier goed kunnen leven. Ook kan je groen ontdekken als je omhoogkijkt, bijvoorbeeld op de daken van de bushokjes, waar sinds vorig jaar sedumplanten groeien. Niet alleen leuk om te zien, maar ook nuttig. Zo filteren de plantjes fijnstof voor een schonere lucht, en dragen bij aan de biodiversiteit en afkoeling van de stad. Om af te koelen in de zomer kan je in Utrecht ook proberen een hofje te ontdekken door een steegje in te slaan. Ook is er een scala aan binnentuinen die door de buurtbewoners worden beheerd. Er is genoeg stadsnatuur om midden in de stad de natuur op te zoeken.
Wilde natuur ontdekken
Met de actie #stoepplantjes en #botanischstoepkrijten komt ook de ‘wilde’ natuur in de stad in de aandacht. De plantjes die spontaan tussen de tegels groeien worden vaak gezien als onkruid, maar dragen ook bij aan de biodiversiteit in de stad. In onderstaand filmpje van Utrecht Natuurlijk neemt plantendeskundige Wim Vuik je mee op een wandeling langs de kades van de Singels en de grachten.
Hij laat zien dat er van alles groeit in de stad: van zeldzame varens tot uitheemse planten. Je kan zelf ook op ontdekkingstocht gaan. De Hortus Botanicus van Leiden heeft een poster gemaakt waarmee je de stoepplantjes bij jou in de straat kan identificeren. En als je een stoepkrijtje meeneemt en de naam opschrijft, kan je ook een ander op deze groene pracht attenderen.
Tekst en fotos: Fayette Klaassen
Meer over recreëren in de Milieuwijzer