Om te begrijpen wat de standpunten zijn van politieke partijen omtrent duurzaamheid organiseerde de Natuur en Milieufederatie het Duurzame Verkiezingsdebat. Een kort verslag.
Deelmobiliteit
Student & Starter ziet deelmobiliteit van autos en fietsen als een “easy win”, waarmee de hoeveelheid auto’s in de stad gemakkelijk gereduceerd kan worden. Maar daarbij moet er goed op gelet worden dat deelmobiliteit toegankelijk is voor iedere Utrechter. ChristenUnie was het eens met Student & Starter. Verder vond de ChristenUnie dat de gemeente een actieve rol moet spelen bij integratie van deelmobiliteit in Utrecht, want wanneer dit alleen aan de markt overgelaten wordt, zal deelmobiliteit een verdienmodel zijn en niet meer voor iedereen toegankelijk. De SP vond dat de gemeente zich niet moest focussen op deelmobiliteit, maar juist op de isolatie van huizen. Hiermee zal meer CO2 gereduceerd worden en -zo stelde de SP- je kunt je geld maar een keer uitgeven.
Nieuwbouw
D66, PvdA en Stadsbelang Utrecht debatteerden over nieuwbouwprojecten en of die natuurinclusief moeten zijn. D66 is voorstander om meer met duurzame houtgebaseerde materialen te bouwen. Stadsbelang Utrecht wil letten op dubbelgrondgebruik, zoals zonnepanelen op daken en parkeerplekken te vergroenen. De PvdA wil elk nieuwbouwproject natuurinclusief, maar geeft wel aan dat niet elk bouwproject biobased kan zijn (zoals de houtgebaseerde woningen). Daarnaast vindt de PvdA het belangrijk dat bij nieuwbouwprojecten goed gelet wordt op de CO2-uitstoot.
Warmtetransitie samen met de burger
Tijdens het debat tussen Volt, GroenLinks en CDA kwam het belang van burgerparticipatie binnen de warmtetransitie naar voren. Volgens Volt gaat het nu vaak fout bij verduurzamingsprojecten doordat de burger niet betrokken is bij het maken van plannen, daarom wil Volt burgerfora op wijkniveau. Zo kan de burger vanaf het begin meepraten. Ieder van deze partijen vindt het belangrijk, maar zien wel verschillen in uitvoering. Voor het CDA moet er meer aandacht komen voor bewonersinitiatieven, omdat die de katalysatoren voor de warmtetransitie kunnen zijn. Zo kunnen er ook collectieve warmtenetwerken komen, als alternatief voor de stadsverwarming. Voor GroenLinks is het een samenwerking tussen wijk en de gemeente om de warmtetransitie zo soepel mogelijk door te lopen.
Deelnemers aan het debat
Twaalf kandidaten namen deel aan het debat: Gerjan te Hoonte (VVD), Gert Dijkstra (EenUtrecht), Maarten van Heuvel (Partij voor de Dieren), Jantine Zwinkels (CDA), Rachel Heijne (GroenLinks), Anton Stam (Volt), Victor Paalman (Student & Starter), Chris Baerveldt (SP), Rik van der Graaf (ChristenUnie), Stefan Gaillard (Stadsbelang Utrecht), Mirthe Biemans (Partij van de Arbeid) en Maarten Koning (D66).
Meer informatie
Wil je dit hele debat zien? Dat kan nog op YouTube! Het Milieucentrum Utrecht heeft ook een verslag van het Voedseldebat op 9 maart.
Wil je meer weten over de partijen, kandidaten en hun standpunten? De gemeente Utrecht heeft een kieskompas gelanceerd. Daarnaast kun je op de kandidatenwebsite kijken wie er per partij kandidaat staat en waarom. Natuurlijk kun je ook op de websites van de partijen zelf kijken voor hun verkiezingsprogramma’s. Veel succes met stemmen op 14, 15 of 16 maart!
Tekst: Hannah en Edmar
Beeld: Roadlight