Het is bijna kerst. Ben je op zoek naar een kerstboom? Wil je een kunstkerstboom kopen of ga je voor een echte, naar dennen geurende boom? Kies je voor het laatste, wil je dan een kerstboom met kluit? Wat is eigenlijk de meest duurzame keus? Of kies je voor iets heel anders.
En waar kan je in Utrecht terecht voor een duurzame kerstboom? We zetten wat keuzes voor je op een rij. Wees er snel bij want steeds meer mensen kiezen voor een duurzame boom. Met als noot: “Alleen géén boom geeft een nóg groenere kerst”.
🎄 Een update voor het jaar 2023 is hier te vinden.
Jaarlijkse kopen Nederlanders zo’n 2,5 miljoen bomen, blijkt uit cijfers van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers. Dit jaar is de verwachting dat er wel drie miljoen kerstbomen aangeschaft gaan worden.
Wil je een kerstboom in huis (of in je tuin), dan heb je de keus tussen een echte of een kunstkerstboom.
Of een kunstkerstboom beter is voor het milieu dan een echte kerstboom is moeilijk te zeggen. Milieu Centraal zocht het een en ander uit. Volgens Milieu Centraal kan niet goed berekend worden welk type kerstboom de minste milieu-impact heeft. De milieu-impact van kunstkerstbomen en levende kerstbomen is heel verschillend, waardoor de milieuvriendelijkste boom niet valt aan te wijzen.
Kies een boom van dichtbij
Ga je voor een echte boom, kies er dan eentje van Nederlandse grond.
Voor alle boomsoorten – kunst of echt – geldt: haal de boom niet te ver van huis anders gaat de milieuwinst verloren. Met name het autoritje om de boom op te halen (en eventueel weer terug te brengen) is het meest vervuilend. Zo berekende Milieu Centraal. Als je meer dan 10 kilometer (enkele reis, zo’n 25 kilometer heen en weer) rijdt om je echte kerstboom op te halen, dan heeft die rit al meer impact op het klimaat dan de teelt, het transport en het wegdoen van de kerstboom zelf. Dit geldt ook voor kunstkerstbomen.
Doe lang met je boom
Hoe langer je met de boom doet, hoe beter dit voor het milieu is. Herplant een echte boom na de feestdagen en gebruik een kunstkerstboom meerdere jaren. En voor de kerstversiering geldt: gebruik ledlampjes in de boom: deze zijn het goedkoopst in energieverbruik en hebben de minste milieubelasting.
Educatieve functie
De impact van een duurzame kerstboom kan echter ook overschat worden. “Als je de wereld wil verbeteren, dan is hier weinig winst te behalen”.
Maar een kerstboom kan ook een educatieve functie hebben. “De les voor kinderen dat een boom een ding is waar je zuinig mee om moet gaan, is ook wat waard.”
Alleen géén boom geeft een nóg groenere kerst
Een boom in je tuin optuigen met ledlampjes en slingers is de meest duurzame manier om van een kerstboom te genieten. Dat stelt wetenschapper Joop Spijker van de Wageningen Universiteit in een interview met dagblad De Telegraaf. Elke andere manier, van een echte geurende spar in huis tot de aanschaf van een kunstboom, is meer belastend voor het milieu. Alleen géén boom geeft een nóg groenere kerst. „Als je wél voor een echte boom kiest, neem er dan eentje met kluit”, zegt Spijker.
Tips van Milieu Centraal bij het kiezen van een kerstboom
- Haal je boom dicht bij huis.
- Huur of adopteer een levende kerstboom. Je neemt dan tegen betaling van huur of statiegeld een boom in huis en levert hem na de feestdagen weer in.
- Wil je een echte kerstboom en die later in de tuin planten, kies er dan een met een grote kluit in een pot, en geef veel water. Indien in de buurt beschikbaar, kies dan een kerstboom die milieuvriendelijk geteeld is.
- Ga je voor een kunstkerstboom, kies er dan een die lang meegaat of koop een tweedehands exemplaar. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats.
- Afgedankte (kunst)kerstbomen leveren in afvalverwerking nauwelijks milieuvervuiling op. Bij verbranding van kerstbomen op straat ontstaat wel luchtvervuiling.
Of je kan natuurlijk ook je eigen kerstboom maken! Deze tip en enkele andere adviezen kan je op de website van Milieudefensie vinden.
Maak je eigen kerstboom zelf
Maak je eigen kerstboom: voor alle knutselaars: maak een kerstboom van je favoriete materiaal. Bijvoorbeeld van resthout. Zo’n boom gaat jaren mee en je kunt hem naar eigen smaak verven en versieren. Maar je kan ook een boom op de muur maken met washi tape (decoratief plakband). Of teken met krijtstift of ander materiaal een boom op het raam.
Oké. We hebben wat dingen voor je uitgezocht. Aan jou de keuze voor welk soort boom je gaat. Ga je voor de levende kerstboom? Waar kan je dan terecht in Utrecht en omgeving?
Adopteer een Kerstboom, via ’n Groene Kans in Groenekan
Miljoenen kerstbomen verdwijnen elk jaar in de verbrandingsoven. Niet nodig vindt AdopteerEenKerstboom. Je kan een kerstboom huren die in januari weer wordt terug geplant. Zo gaat een kerstboom meerdere jaren mee. De bomen zijn bovendien allemaal biologisch gekweekt, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Elke boom heeft een uniek nummer. Door jouw boom met dit nummer te registreren, kan je volgend jaar je eigen boom opnieuw adopteren. Zo krijgt je kerstboom een eigen ‘thuis’.
Wil je ook een adoptieboom? Ga dan naar het uitgiftepunt in jouw buurt en zoek een exemplaar uit naar eigen wens en smaak.
In de buurt van Utrecht vind je adoptiebomen bij ’n Groene Kans in Groenekan. Zie voor informatie, adres en ophaaltijden uitgiftepunt ’n Groene Kans.
LET OP: Helaas zijn alle bomen bij ’n Groene Kans uitverkocht. U kunt hen wel een mailtje sturen, zodat u volgend jaar tijdig een berichtje krijgt wanneer het aanmelden begint. Mailadres: info@groenekans.nl.
Duurzame kerstbomen
Een boom is een levend organisme. En dan is het jammer, vinden ze bij duurzame kerstbomen, dat een kerstboom na bewezen diensten, bij het afval belandt. Of erger nog, op een vuurstapel. De bomen worden op milieuvriendelijke wijze gekweekt. En ze krijgen een nieuw leven na de feestdagen. De boom wordt na inleveren terug in de natuur geplant. Dat kan in een bos of op een landgoed zijn.
Met de aanschaf van een duurzame kerstboom steun je ook de uitgiftepunten.
- Kanaal030 (info en bestellen)
- Kinderboerderij Nieuw Rotsoord (info en bestellen)
- Hof van Cartesius (info en bestellen)
- Pop Up Moreelsepark – initiatief van Circle That
Duurzame kerstboom via BeterBoompje
Beterboompje vindt dat er veel te veel kerstbomen weggegooid worden. De organisatie wil wegwerpkerstbomen vervangen door kerstbomen die teruggeplant (en hergebruikt) kunnen worden. Voor elke wegwerpkerstboom (kerstboom zonder kluit) plant Beterboompje twee nieuwe herbruikbare biologische adoptiekerstboompjes in het Lowlander Kerstbomenbos. En voor een BeterBoompje met kluit geldt dat je deze kerstboom bij een afgiftepunt van Beterboompje terugbrengt. De kerstboom wordt teruggeplant in de natuur.
In Utrecht kan je je BeterBoompje ophalen bij de Werkspoorkathedraal.
Kies je eigen boom bij Kerstboomkwekerij Van Zijl in Bunnik
Bij Kerstboomkwekerij Van Zijl in Bunnik kan je zelf een boom uitkiezen. Zie de website voor info en openingstijden. Op de website van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers vind je meer kerstbomenkwekerijen in de buurt van Utrecht.
Kies een kerstboom in een pot
In de stad kan je bij een aantal adressen naast gekapte kerstbomen ook bomen in een pot kopen. Je kan bijvoorbeeld terecht bij Jopies Bloemenhuis, zij verkopen kerstbomen op de hoek van de Kanaalstraat en de J.P. Coenstraat, bij de Antoniuskerk. Volgens de website is de kerstboom die in een pot wordt verkocht, in Nederland gekweekt.
Kap je eigen boom
We hopen dat de milieuvriendelijke, duurzame kerstbomen op bovenstaande locaties nog wel verkrijgbaar zijn. Steeds meer mensen kiezen namelijk voor een duurzame boom. Vorig jaar waren de milieuvriendelijke kerstbomen heel gewild.
Je kan natuurlijk ook voor een kerstboom zonder wortels kiezen. Ga dan naar een kerstboomverkoper in je eigen buurt. Leuker is natuurlijk om zelf een boom te mogen omkappen. Hiervoor moet je wel vaak wat langere afstanden afleggen. Zie bijvoorbeeld Staatsbosbeheer (het Kuinderbos, hier kan je een kerstboom met kluit zelf uitspitten, of je kan de boom zagen/kappen). Of kap en kies je eigen kerstboom bij het Nationale Park De Hoge Veluwe. “Op te halen wegens stikstofoverschot: duizenden gratis kerstbomen”.
Keuze gemaakt? En wat met je boom na de kerst?
En dan is de kerst alweer voorbij. Hopelijk heb je voor een duurzame kerstboom gekozen. Maar als je voor een gekapte kerstboom gaat, wat doe je dan met je boom? De gemeente Utrecht haalt ze op (De pagina is nog niet bijgewerkt). De bomen worden vervolgens verwerkt tot compost.
Bij Huureenkerstboom.nu kan je al een aantal jaren een milieuvriendelijke, duurzame kerstbomen huren. Helaas is het dit jaar door het coronavirus niet mogelijk. Hopelijk kan het volgend jaar wel weer.
Opmerking: Dit is een bijgewerkte versie van het artikel van vorig jaar