Ben je van plan om je woning te verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Ga dan eens op bezoek bij de modelwoning van ‘Jouw Huis Slimmer’ in Overvecht-Noord. Milieucentrum Utrecht nam een kijkje.
Jouw Huis Slimmer is een initiatief van 15 Utrechtse gemeenten. Onderdeel hiervan is een energiezuinig voorbeeldhuis in de Utrechtse wijk Overvecht. Overvecht-Noord is de eerste Utrechtse wijk in de stad die officieel van het gas af gaat. Het huis dient als inspiratie voor iedereen die met verduurzaming, isolatie en energiebesparing aan de slag wil. Het pand is in 2018 van energielabel C naar A gegaan.
Een kijkje in de woning
Op het eerste oog ziet de ‘woning van de toekomst’ er weinig futuristisch uit: de hoekwoning aan de Costa Ricadreef 183 is een gemiddelde doorzonwoning aan een hofje uit 1969.
Voor in de woonkamer een bank, salontafel en wat stoelen. Achter uitzicht op de tuin. Aan een eenvoudige eettafel in de achterste helft van de woonkamer zit Femke Holsbeek. Zij leidt mij vandaag rond in deze voorbeeldwoning. Vrijwel niets wijst hier op een woning waaraan veel – en duur – is verbouwd om de boel groen te krijgen.
“Het hoeft ook niet allemaal in één keer”, zegt Holsbeek. “Hier is het vooral de bedoeling om te laten zien wat de onderdelen van een duurzame woning kunnen zijn en de mogelijkheden.”
Ze wijst op een decentrale ventilatie-warmte terugwinning, waar ze erg tevreden over is. “Het apparaat aan de achterkant van de woonkamer heeft een handige CO2-sensor en is daarmee vraaggestuurd. Het zorgt dus voor verse lucht op maat en minder koude tocht in de woonkamer. De binnenkomende lucht wordt opgewarmd met de uitgaande lucht (dit is de warmteterugwinning functie). Hierdoor is het altijd prettig en fris.”
Quick fixes
Aan de wanden van de woonkamer hangen kleurrijke illustraties waarop staat hoe je kunt verduurzamen. Eén ervan geeft een overzicht van drie zogenoemde ‘verbeterpakketten’ Ze zijn gericht op de verschillende ‘typen’ verduurzaming: ‘comfort’, ‘spijtvrij’ en ‘afgifte’.
Het verbeterpakket ‘Comfort’ richt zich vooral op ‘quick fixes’: wat kan je met weinig geld en tijd snel doen aan een oude, misschien tochtige woning?. Holsbeek legt uit: “Het is altijd van buiten naar binnen. Begin met isolatie van deuren en ramen. Dan heb je al veel gewonnen.” De pakketten ‘Spijtvrij’ en ‘Afgifte’ gaan uit van genoeg financiële ruimte voor grotere aanpassingen en voor eventuele verkoop van de woning.
Daarnaast heeft het huis ook nog een klimaatvriendelijke tuin die in staat is al het regenwater op te vangen en daarmee het riool kan ontlasten tijdens hevige regen. In de tuin vind je ook de buiten-unit van de warmtepomp die op een duurzame manier warmte uit de omgeving haalt en daarmee het huis verwarmt.
Ook je huis verduurzamen?
Je kunt een rondleiding aanvragen via de website Jouw Huis Slimmer. Als je besluit mee te doen, krijg je een quiz met vragen over je huis. Aan het eind krijg je een ‘rondleider’ toegewezen die je ontmoet bij aankomst aan de Costa Ricadreef. Het is een boekje aan de hand waarvan je jezelf door het huis kan leiden. Een persoonlijke rondleiding van Femke, of iemand anders, kan natuurlijk ook.
Op de site van Jouwhuisslimmer kun je ook de Isolatie Zelfscan van Milieu Centraal uitvoeren. Deze geeft aan waar voor jou de meeste duurzaamheid is te winnen.
Niet futuristisch, wel duurzaam
Ook de bovenetages zien er doorsnee uit: twee slaapkamers, badkamer en een zolder. Niets futuristisch aan. Maar wel alles duurzaam en energiezuinig. Holsbeek heeft als belangrijkste tip voor de hele verduurzaming: “Je moet jezelf afvragen: ‘wat werkt voor mij?’ Dat is het belangrijkste.”
Aan het eind van de rondleiding laat Holsbeek boven nog een kamer zien met een samenvatting. Ze wijst op de illustraties die speciaal voor dit project zijn gemaakt door Anabella Meijer. Zij is auteur en illustrator van het boek ‘Eerste Hulp bij Klimaatverandering’.
Meer duurzame initiatieven zoals Jouw Huis Slimmer? Kijk in onze online gids duurzamer030.nl!
Tekst en foto’s: Harrie van Veen