Domstad erkend als bijvriendelijke gemeente door Nederland Zoemt.
Utrecht is in het voorjaar van 2019 erkend door Nederland Zoemt als een bijvriendelijke gemeente. De erkenning werd meteen als startpunt genomen voor een campagne voor de wilde bijen. Wie helpt er mee? Heel Utrecht Bloeit en Zoemt!
Motie gemeenteraad
Het begon met een motie in de gemeenteraad in 2018 aan burgemeester en wethouders om aansluiting te zoeken bij Nederland Zoemt. Voorjaar 2019 heeft onze gemeente deze erkenning gekregen. De gemeente mag zich zo noemen omdat ze zich als gemeente inzet voor de wilde bijen. Utrecht zorgt voor bloemrijk hooiland (voedsel) en voor bijenhotels (nestgelegenheid). Ook door ecologisch te maaien wordt rekening gehouden met wilde bijen en andere dieren.
Een bord met de tekst ‘Utrecht zoemt; bijvriendelijke gemeente’ is door wethouder Lot van Hooijdonk onthuld in het Griftpark op 11 april 2019. Samen met kinderen hing de wethouder ook een bijenhotel op en werden er bloemenzaadjes ingezaaid voor de bijen.
De gemeente wil het plaatsen van het bord als startpunt nemen voor een campagne voor de wilde bij op allerlei kanalen (via o.a. de website, sociale media).
In actie voor de wilde bij
Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.
Gazons als een biljartlaken
Volgens Nederland Zoemt is de grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. “Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen. Bijen worden niet blij van gazons “als een biljartlaken” en bermen waaruit alle bloemen zijn verdwenen”.
Nederland Zoemt wil dat er structureel meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen is in ons land. Iets waar de gemeente Utrecht volgens Nederland Zoemt dus wel voor zorgt. Vandaar de erkenning als bijvriendelijke gemeente. Maar jij kan ook wat doen.
Doe ook wat voor de wilde bij!
Misschien heb je meegedaan met de bijentelling die werd georganiseerd door Nederland Zoemt? De telling werd verlengd tot vrijdag 19 april in verband met de kou van het weekend van 13 en 14 april.
Heb je een eigen tuin en wil je weten wat je het beste kan doen om de (wilde) bij te helpen kijk dan hier. Je vindt er van alles over bijvriendelijke planten, zelf een bijenhotel maken, zaadbommen maken en meer. Op de website van de bijenstichting vind je ook de nodige informatie.
Of doe mee met ‘Samen zetten we Nederland in bloei!’: de actie van Natuurmonumenten!
Heel Utrecht Bloeit en Zoemt
Het valt veel mensen op: insecten, bloemen en vogels verdwijnen uit ons landschap. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Daarom zet Natuurmonumenten heel Nederland in bloei. Binnen onze natuurgebieden, maar vooral daarbuiten. Samen zorgen we voor meer wilde bloemen in Nederland.
Inwoners van Utrecht doen jullie ook mee? Zodat heel Utrecht Bloeit en Zoemt!!
Natuurmonumenten roept iedereen op om mee te doen. Zaai wilde bloemen in je eigen tuin of zet samen met buurtbewoners je buurt in bloei. Je kunt ook je gemeente vragen om meer plaats te maken voor bloemen. In de gratis toolkit vind je alles om zelf aan de slag te gaan.
En er zijn meer acties, zoals op maandag 22 april de landelijke zaaidag voor bijen en vlinders.
En wist je dat 20 mei door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot ‘World Bee Day‘?
20 mei: World Bee Day
Waarom World Bee Day?
Bees and other pollinators, such as butterflies, bats and hummingbirds, are increasingly under threat from human activities.
Pollinators allow many plants, including many food crops, to reproduce. Not only do pollinators contribute directly to food security, but they are key to conserving biodiversity – a cornerstone of the Sustainable Development Goals. They also serve as sentinels for emergent environmental risks, signaling the health of local ecosystems.
Invasive insects, pesticides, land-use change and monocropping practices may reduce available nutrients and pose threats to bee colonies.
To raise awareness of the importance of pollinators, the threats they face and their contribution to sustainable development, the UN designated 20 May as World Bee Day.
Why this date?
20 May coincides with the birthday of Anton Janša, who in the 18th century pioneered modern beekeeping techniques in his native Slovenia and praised the bees for their ability to work so hard, while needing so little attention.
WorldBeeDay #SavetheBees
Bron: UN, World Bee Day 2019