Pientere Tuinen is een participatieproject dat inzicht geeft in de invloed van vergroening en de afwegingen die tuinbezitters maken om wel of niet te vergroenen. Dat gebeurt onder meer door onderzoek te doen naar de bodemgesteldheid in tuinen in Utrecht en omgeving. En daar kunt u aan meedoen door een gratis bodemsensor aan te vragen en in uw tuin te plaatsen. De sensor meet de vochtigheid en de temperatuur van de bodem. Ook handig als u wilt weten wanneer u de tuin moet sproeien. Mensen met (deels) verharde tuinen kunnen ook meedoen.
Pientere Tuinen is te vinden op het platform Samen Meten Utrecht. Milieucentrum Utrecht is communitymanager van dit platform, samen met Natuur- en Milieufederatie Utrecht. Jenny Senhorst van Samen Meten Utrecht: “In de provincie Utrecht doen al bijna 500 mensen mee en landelijk 1100. Door de gegevens van al die sensoren te vergelijken ontstaat een schat aan informatie over de bodemgesteldheid in privétuinen. Met die gegevens is over drie jaar te zien hoe tuinen groener, duurzamer en klimaatbestendiger te maken zijn. Het succes van dit project staat of valt met de betrokkenheid van de deelnemers.” Doe dus mee! Kijk hiervoor op Samen Meten Utrecht.
Voorlichting op maat
De data die worden verzameld worden inzichtelijk gemaakt voor de deelnemers. Via pienteretuinen.nl kunt u in een persoonlijk dashboard zien hoe het er voor staat met uw tuin en krijgt u tuintips. Ook krijgt u in het najaar een uitnodiging voor een bijeenkomst waarbij u uw ervaringen kunt delen met andere deelnemers. De data worden verder gebruikt voor twee onderzoeksprogramma’s. Eén concentreert zich op milieu- en gezondheidsaspecten, het andere onderzoekt wat er bevorderend of juist belemmerend werkt in het gedrag van mensen. Jenny: “Het project hoopt inwoners op deze manier bewust te maken van de noodzaak van vergroening door het geven van voorlichting op maat.”
Van versteend naar groen
Het project is net gestart en zeer laagdrempelig georganiseerd om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Jenny: “Het is dan ook meer een participatieproject dan een puur onderzoeksproject. Het project wil vooral bewustwording in gang zetten en aanzetten tot actie: van versteend naar groen. Het project onderzoekt daarom ook de motivatie van tuinbezitters om wel of niet voor een groene tuin te kiezen. Zo ontstaat meer inzicht in de afwegingen die tuinbezitters maken en zijn er beter adviezen te geven.”
In de tuin van Milieucentrum Utrecht aan de Oudegracht staat sinds mei ook een sensor. Omdat het in juni lang warm en droog weer is geweest is op het dashboard een verdrietige smiley te zien: het vochtgehalte is te laag. Sproeien dus!
Pientere Tuinen is een samenwerkingsverband van o.a. Stichting Steenbreek, Stichting Future City, WeCity, RIVM en Hogeschool Van Hall Larenstein. Het project Pientere Tuinen bouwt voort op ervaringen die in Vlaanderen zijn opgedaan met het project Curieuze Neuzen.
Meer weten over burgerwetenschapsprojecten als Pientere Tuinen? Kijk dan op Samen Meten Utrecht.
Tekst: Siard
Foto’s: Pientere Tuinen