Vanaf donderdagmiddag 4 april 2019 is onze stad een Tiny Forest rijker: wethouder Lot van Hooijdonk opende samen met kinderen en betrokken organisaties Tiny Forest ‘Eigenwijze Artan’ in het Baden Powellpark in de wijk Hoograven.
Drie minibossen
Utrechts derde Tiny Forest ligt op de groenstrook (het Baden-Powellpark) langs het fietspad van Hoograven/de Bokkenbuurt richting Lunetten. Om preciezer te zijn: je kan het vinden naast het fietstunneltje onder het spoor door. Een Tiny Forest is een klein, dichtbegroeid, inheems bos. Met de komst van dit minibos heeft Utrecht nu drie kleine bossen. Eentje is te vinden bij de Cremerstraat – Tiny Forest ‘Cremertuin’ – en de ander bij het Muziekplein in Terwijde (Leidsche Rijn).
Samenwerking
Het minibos in de wijk Hoograven is geplant op de dag voor de opening. Schoolkinderen van BSO Ludens hebben woensdagmiddag samen met IVN Nederland, Stichting The Tree Party, Utrecht Natuurlijk, gemeente Utrecht en buurtbewoners het minibos geplant.
Naast buurtbewoners en andere belangstellenden, kinderen, wethouder Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht waren er o.a. de volgende organisaties aanwezig: IVN Nederland/Utrecht, Stichting the Tree Party, Starters4Communities, BSO Ludens, gemeente Utrecht, Utrecht Natuurlijk, Wijkbureau Zuid en vertegenwoordigers van de wijk Overvecht. Vertegenwoordigers uit de wijk Overvecht gaven tijdens de bijeenkomst aan ook een Tiny Forest in hun wijk te willen hebben.
Lokale biodiversiteit
Er was gitaarmuziek en er werd speciale wijn geschonken. De wijn paste goed bij het thema: voor elke geopende fles Treeborn, plant WeForest een boom, om zo ontbossing tegen te gaan. En zoals gebruikelijk bij openingen, vonden er toespraken plaats. Ook wethouder Lot van Hooijdonk hield een korte speech en opende het minibos met kinderen. Het Tiny Forest kreeg de naam ‘Eigenwijze Artan’ (Artan betekent kleine beer).
Er zijn op het gebied ter grootte van een tennisveld wel 600 bomen geplant. Het veldje ziet er nu nog kaal uit. Maar een Tiny Forest is zodanig opgezet dat alles snel groeit.
Het project is mede te danken aan een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het Tiny Forest Eigenwijze Artan is daarnaast mogelijk gemaakt door Stichting The Tree Party,Gemeente Utrecht, Ludens, Utrecht Natuurlijk, Hoek Hoveniers en Queridon.
Nog nieuwe plekken voor minibossen in Utrecht gezocht
Utrecht wil binnen drie jaar nog drie zogeheten ‘Tiny Forests’ aanleggen. Het college wil de minibossen bij voorkeur realiseren in wijken waar nu nog weinig groen is. Bewoners en scholen kunnen het initiatief nemen voor een Tiny Forest in hun buurt. IVN Natuureducatie en de gemeente Utrecht zijn op zoek naar initiatiefnemers en scholen die in hun eigen wijk deze minibossen willen realiseren. Wil jij een Tiny Forest aanleggen bij jou in de buurt? Dien je plan in via ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer-worden.
Tiny Forest voor een beter klimaat en biodiversiteit
“Wat Cruyff Courts zijn voor het voetbal, moeten Tiny Forests worden voor de natuur“. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos met de grootte van een tennisbaan: zo’n 200 m2. Er staan ongeveer 600 bomen/struiken.
Een Tiny Forest wordt aangelegd volgens de bosbouwmethode van de Japanse professor Miyawaki. Daardoor groeien de jonge boompjes extra goed. Alhoewel het principe waarop Tiny Forest is gebaseerd bij elk nieuw bosje overal wordt toegepast is iedere Tiny Forest toch weer anders. De vorm van het bos, en de buitenruimte eromheen is afhankelijk van de locatie en wensen van de buurt en gemeente.
Wat zijn de effecten van een Tiny Forest
- Meer en een verbeterde biodiversiteit. Het bos van 200 m2 bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.
- Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.
- Het minibos dient als een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en hun kinderen.
- De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit én gaat hittestress tegen.
- Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stres gerelateerde klachten.
Over Tiny Forest®
Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.
Zelf aan de slag
Bron: IVN/tinyforest
Wie zelf een Tiny Forest in de achtertuin wil aanleggen kan aan de slag met hulp van de “Miyawaki-methode”. Die kan je vinden op de website van Afforestt, het bedrijf van Shubhendu Sharma.
Stap voor stap staat uitgelegd hoe je voor de beste bodem en bomen zorgt, waar je bomen het beste kunt planten en hoe je het kleine bosje moet onderhouden. Op de website van IVN is een handboek te vinden. De organisatie werkt daarnaast aan filmpjes waarin de methode wordt uitgelegd.
Tiny Forest Cremerstraat
Wil je in Utrecht een ‘volwassener’ Tiny Forest bekijken neem dan een kijkje bij het bosje langs de Cremerstraat in de wijk Lombok, langs het drukbereden spoor. Dit minibos is ongeveer twee jaar oud. Dit bosje is het eerste Tiny Forest van de Provincie Utrecht en het derde van Nederland.