De vrijwilligers van Milieucentrum Utrecht stellen zich voor, deze keer Erik Vleugel uit het bestuur.
Wanneer ben je begonnen bij het Milieucentrum Utrecht?
Al voor 2000 werkte ik met het Milieucentrum samen vanuit de stedenband tussen de Nicaraguaanse stad León en Utrecht, tot voor kort was dat rond de ondersteuning van een project van klimaatproductiebossen in León.
In 2017 werd ik actief bij het Milieucentrum. De gemeentelijke subsidie zou stoppen en de beroepskrachten werden ontslagen. Jos Kloppenborg en ik startten toen het nieuwe bestuur om het MCU als vrijwilligersorganisatie te behouden. Als werk- en vergaderplek en ook als platform voor natuur- en milieuorganisaties. Ook voor de continuïteit van voorlichting en educatie via de website: de duurzame Milieuwijzer Utrecht*, nieuwsbrief en activiteitenagenda in de stad, het werk van veel vrijwilligers van vele jaren! Natuurlijk ging het ook om de voortzetting van activiteiten gericht op meer groen in de stad, een schoner milieu en de meer dan ooit noodzakelijke bestrijding van de klimaatverandering!
* Milieuwijzer Utrecht heet tegenwoordig duurzamer030.nl
Wat is je taak?
Mijn taak als secretaris binnen het bestuur is het bewaken van de uitvoering van afspraken binnen de organisatie.
Zoals elk bestuurslid samen met de coördinatoren plannen en begeleiden van activiteiten met milieu-impact, in overleg met bewoners(groepen) en samenwerkingspartners.
Wat vind je er mooi aan en wat zijn de uitdagingen?
Het geeft energie om samen met veel vrijwilligers wat bij te dragen aan een organisatie die adviezen geeft voor een duurzame leefstijl en werkt aan een groenere, gezondere stad. En ook als je ziet hoeveel mensen enthousiast mee doen aan het project Meet je Stad. Mooi dat metingen van temperatuur en de waarnemingen door Meet je Stad betrokkenheid creëren bij de klimaatverandering, de gevolgen daarvan en de aanpak.
Het blijft een uitdaging om structurele financiering binnen te halen voor coördinatie, huisvesting en vernieuwende activiteiten, naast de huidige professionele inzet voor projecten. De milieucentra in de andere grote steden beschikken wel over die financiële basis. De uitdaging door Corona en weinig vergaderinkomsten is om toch ook te kunnen investeren in een meer digitale aanpak van de ondersteuning van bewonersinitiatieven, uitwisseling met organisaties en samenwerking met partners.
Wat heb je met duurzaamheid?
Van huis uit kreeg ik het voorbeeld van de Zeeuwse zuinigheid mee. Die sloot mooi aan bij de oproep tot duurzaam-heid in het Rapport van de Club van Rome: zuinig met grondstoffen (hergebruik), (fossiele) energie en CO2. Dat was voor mij een reden te kiezen voor de fiets, het OV en – later – te stoppen met het eten van vlees. Vanaf de planfase in 1989 ben ik betrokken bij het eerste ecologische bouw- en woonproject in Utrecht, Het Groene Dak in Voordorp. Bij het ontwerp en de bouw van de huizen is gelet op duurzame materialen, laag verbruik van energie en water, weinig parkeerplekken. Volgend jaar komen er zonnepanelen bij op de nog lege daken. Het is er fijn wonen, vooral door de gemeenschappelijke binnentuin met tuinhuis, ook al is het dichtbij de A 27….
Foto banner: het Groene Dak Voordorp