Interview door Dorien Gijsbertse met Buurt Mobiel Utrecht.
Buurt Mobiel, wat houdt dat in?
Op eigen initiatief zijn Jeroen en Moyra vier jaar geleden gestart met een bewonersinitiatief genaamd Buurt Mobiel. Buurt Mobiel biedt (hybride) vervoer in Utrecht. Dit is duurzaam, plezierig, comfortabel en veilig over korte afstanden. Vrijwilligers uit diverse wijken besturen de voertuigen en halen mensen thuis op, brengen hen weg of stoppen onderweg om iemand in te laten stappen. Dit doen zij elke dag in de week met vier schillende auto’s en inmiddels al meer dan 21.000 klanten.

Hybride vervoer
Waarom is hybride milieuvriendelijk? Hybride rijden betekent niet alleen schoner én klimaatbewust, maar ook stiller. Het vermindert de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstofdioxide. Deze laatste twee zijn schadelijk voor de mens en daarom is het zeker in de stad belangrijk dat hier extra aandacht voor is. Hybride auto’s stoten tijdens elektrisch rijden geen fijnstof uit en circa 20 keer minder stikstofdioxide dan modern diesel vervoer. Elektrische auto’s stoten helemaal niets uit.
Voor en door de wijk
“We werken nauw samen met veel lokale ondernemers. Denk aan de bakker, apotheek of supermarkt. Zij verkopen de strippenkaarten voor Buurt Mobiel”. Wat begon als een bewonersinitiatief is hierdoor in een aantal jaar tijd uitgelopen tot een stichting met als motto: “voor en door de wijk”. “Wij zien Buurt Mobiel niet als iets van ons, maar van de wijk”. Mensen uit de buurt zetten zich vrijwillig in, bijvoorbeeld als chauffeur of centralist en worden ambassadeur. Daarnaast werken vele ondernemers mee. “De betrokkenheid bij elkaar is heel groot. De tijd die actieve buurtbewoners in Buurt Mobiel steken is enorm. Daar zijn we dankbaar voor”.
In de wijk ziet Jeroen tevens veel ideeën en initiatieven ontstaan voor nieuwe ontmoetingsgroepen of activiteiten voor verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld een sportevenement om ouderen meer te laten bewegen of een buurtlunch. Waar echter vaak niet over is nagedacht, is hoe mensen bij de betreffende activiteit komen. Dan gaan wij graag een samenwerking aan om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Zo houden we diverse clubs en verenigingen in stand. “Het is heel mooi om te zien hoeveel mensen zich vrijwillig inzetten om anderen te ondersteunen en de kwaliteit van het leven van buurtbewoners een zetje te geven”.
Omzien naar elkaar
“Laatst had een van de chauffeurs een gesprek met de klant. Het betrof een dame die haar man recentelijk was verloren. Ze zat middenin het rouwproces en wist zich er geen raad mee. De betreffende vrijwilliger kende toevallig iemand die werkt bij een rouwverwerkingsgroep en attendeerde de klant daarop. Deze dame gaat daar nu naartoe. Dit verhaal laat zien dat je als chauffeur ook echt een signalerende functie hebt. Wij zien onszelf dan ook als dienstverleners”, vertelt Jeroen. “Ik kom dan ook gelijk bij wat ik het mooiste vind aan dit werk: de momenten dat de chauffeurs terugkomen met verhalen over wat zij hebben meegemaakt met klanten. Soms zit ik zelf ook bij de telefoon in de centrale. Je hoort dat je mensen samen blij maakt”.
Duurzaamheid in de stad Utrecht
Jeroen: “Utrecht is heel vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Er wordt actief over nagedacht en dat is positief. Dit zie je terug op wijkniveau, stadsniveau en op provinciaal niveau. Duurzame initiatieven worden gestimuleerd en het leeft aan alle kanten. De bewustwording is heel groot en dat resulteert in diverse ontwikkelingen, zoals bij het Milieucentrum Utrecht. Wij hebben ons aangemeld bij een van de projecten van het MCU: de Milieuwijzer Utrecht om zo ook ontwikkelingen in de gaten te houden”.
Je steentje bijdragen aan het welzijn van een ander
Buurt Mobiel trekt hele diverse vrijwilligers aan. Hogeropgeleiden, gepensioneerden, iemand die bij een vliegtuigmaatschappij werkt en door het coronavirus niet kan vliegen, maar wel wil rijden voor Buurt Mobiel. Iemand die in een mindere tijd zit in zijn leven, bijvoorbeeld met een burn-out en een tijdje vrijwilligerswerk wil doen. Maar ook een directeur van een basisschool of gevangenis. “Het is kicken om te zien hoe al deze doelgroepen met elkaar omgaan en elkaar over en weer helpen”.
Jeroen en Moyra werken naast hun vaste baan enorm hard om alle ballen hoog te houden. Zij zijn voortdurend op zoek naar vrijwilligers. Iedereen is met zijn of haar helpende hand en expertise van harte welkom!
Buurtmobiel een sociale ondernemer
“Duurzaamheid. Daarbij denken we al snel aan het milieu, maar in onze ogen draait het niet enkel daarom. Duurzaamheid gaat voor ons over het creëren van een positieve sociale impact in de maatschappij”, aldus Jeroen Blokland, mede- oprichter van Buurt Mobiel Utrecht.
Milieuwijzer Utrecht
De Milieuwijzer is een initiatief van Milieucentrum Utrecht, mogelijk gemaakt door steun van Utrecht Natuurlijk. Het Milieucentrum zet zich in voor een duurzame en circulaire stad. Milieuwijzer Utrecht is een digitale gids die bewoners van de stad Utrecht helpt bij het maken van natuur- en milieuvriendelijke keuzes. We geven een overzicht van bedrijven en organisaties in Utrecht. Wil je eenvoudig een overzicht van duurzame bedrijven en organisaties in Utrecht? Neem dan een kijkje op de website van de milieuwijzer.