De kwaliteit van Nederlandse sloten, plassen en meren is vaak slecht. Dit blijkt uit onderzoek van de Utrechtse organisatie Natuur & Milieu, die hulp kreeg van 850 burgers. 22 procent van de onderzochte wateren scoorde slecht en 61 procent matig. Bij de wateren van slechte kwaliteit is volgens Natuur & Milieu dringend actie nodig.
Bij de onderzochte wateren waren de stikstof- of fosfaatwaarden regelmatig hoger dan de gehanteerde norm. Dit laat zien dat de stikstofcrisis ook in het water speelt. En dat heeft grote gevolgen voor de planten en dieren die in en rond het water leven. Het water wordt voor hen te zuurstofarm, te zuur, of te donker door overwoekering van planten.
Burgerwetenschappers
Volgens organisatie Natuur & Milieu doet de overheid weinig onderzoek in kleine wateren. Om toch een beeld te krijgen over de kwaliteit van deze wateren, schakelden zij de hulp in van huishoudens over het hele land. Vrijwilligers kregen een watermonster-meetkit thuisgestuurd, waarmee ze metingen deden in alle typen wateren en in alle provincies.
Ook Milieucentrum Utrecht vraagt hulp van burgerwetenschappers om metingen te doen: zo gaan we samen met inwoners van de stad Utrecht aan de slag om klimaatverandering te meten. Dit kan bijvoorbeeld door het bouwen van meetstations om hittestress of temperatuursveranderingen te meten. Heb je een goed idee om klimaatverandering te onderzoeken of heb je een vraag over klimaatverandering en wil je hier een antwoord op vinden? Het Milieucentrum helpt je bij het vinden van gelijkgestemden en met het opzetten van een onderzoeksplan. De eerstvolgende bijeenkomst is op 3 februari. Voorkennis is niet nodig en iedereen is welkom.
Tekst: Collin Molenaar