Supermarkten produceren flinke hoeveelheden plastic verpakkingsmateriaal. Alhoewel een deel hiervan gerecycled wordt, komt een ander deel als zwerfafval terecht in de oceanen: plastic soep.
Utrechters maken zich hier wel zorgen om, maar een klein deel wil hier wat aan doen.
Supermarkten en plastic afval
Supermarkten overstelpen de consumenten met verpakkingsmateriaal. Ga maar eens naar de supermarkt bij je in de buurt: tomaten bevinden zich in folie, de aardappels in een plastic zak en zoveel andere eetwaar in plastic en karton. De supermarkten willen best minder van al dat verpakkingsmateriaal, maar alles op termijn, anders gezegd, wanneer het de directeuren en managers uitkomt.
Albert Heijn heeft, bijvoorbeeld, de deksels op plastic bakjes voor fruit en aardbeien vervangen door een dun plastic folie. Volgens de grootgrutter uit Zaandam scheelt dat liefst 300.000 kilo plastic per jaar (= 300 ton). Onder druk van de publieke opinie nemen de Supers nu serieuze stappen hun verpakkingsmateriaalberg te reduceren. Ze streven naar zo’n 20 tot 30 procent reductie van plastic verpakkingsmateriaal. Maar verpakkingsexpert Niels van Marle vindt dat supermarkten meer naar lokale producten zouden kunnen kijken in relatie tot de houdbaarheid van voedsel, want dat scheelt in plastic verpakking. Ook Rob Buurman, directeur Recycling Netwerk Benelux, vindt de acties van de supermarkten veel te mager, ze zijn de grootste afvalleveranciers en hebben de meeste macht de markt bij te sturen en eisen te stellen.
Statiegeld zou een relevante oplossing voor plastic flesjes en blikjes zijn, zegt Buurman, dat zou een enorme hoeveelheid zwerfvuil verkleinen.
Plastic Soep
Al die hoeveelheden plastic verpakkingsmateriaal dragen bij aan de hoeveelheid plastic afval. Deels wordt dit gerecycled maar een deel wordt zwerfvuil, dat uiteindelijk leidt tot ‘plastic soep‘ in de oceanen.
Voelen Utrechtse consumenten zich ook betrokken bij het probleem plastic afval? Bij RTV Utrecht zochten ze dat uit, in het kader van ‘Schoon Utrecht’ doken ze in de wereld van het afval. Met vandaag, donderdag 4 oktober, een item over plastic soep. Ruim negentig procent van de leden van het RTV Utrecht panel maakt zich zorgen over de plastic soep in de oceanen. Maar minder dan de helft wil iets doen om het probleem aan te pakken.