De Clique is een circulaire Utrechtse start-up die handelt in afval. Hun fietskoeriers halen de restproducten bij lokale restaurants op. De bestemming: zes zeecontainers aan de Europalaan. Vanaf daar verkoopt de Clique dit restafval door aan ondernemers die het als grondstof gebruiken voor hun producten. Het afval krijgt zo een tweede leven.
Reduce, re-use, recycle!
Het hergebruiken van afval is goed voor het milieu, want dit kost minder energie dan hetzelfde materiaal opnieuw te produceren. Doordat er minder afval wordt verbrand komen er minder broeikasgassen in de atmosfeer.
Om afval goed te kunnen hergebruiken, is het belangrijk verschillende afvalsoorten van elkaar te scheiden. Als consument kan je hier op veel manieren aan bijdragen. Denk aan het scheiden van je groenafval, papier, glas en plastic in plaats van één vuilniszak met huisvuil. Voor textiel vindt je op straat vaak containers van het Leger des Heils of Sympany op veel plekken inleveren. Let op: Sympany waarschuwt dat momenteel de textielstroom te groot is, omdat de afzetmarkt te klein is! Bewaar je textiel voorlopig thuis. Daarnaast kan je overig afval verder sorteren op de afvalscheidingsstations (bijvoorbeeld elektronische apparaten of grofvuil) of verzamelpunten van Wecycle.
Hergebruik is het meest rendabel voor grote hoeveelheden van hetzelfde soort afval. Cateringbedrijven en restaurants produceren veel afval van hetzelfde soort. Denk aan de koffiedrab uit de espressomachines of de sinaasappelschillen van sinaasappelsap. Door deze restproducten bij meerdere bedrijven op te halen, komen er grote hoeveelheden bij elkaar. In deze grote hoeveelheden kunnen ondernemers het rendabel verwerken in nieuwe producten.
Cirkeltje rond
De Clique heeft een nieuwe markt op de kaart gezet: een handel in afval. Wat de één als afval ziet, is voor de ander een waardevolle bron. Wat kan je zoal maken van afval? Creatieve ondernemers maken bijvoorbeeld etherische olie van sinaasappelschillen of kweken paddenstoelen op de koffiedrab. Plastic flessen worden verwerkt tot stoeptegels. De Clique brengt de grote afvalstromen terug naar een lokaal zelfvoorzienend systeem. Van het restaurant naar de zeecontainer, naar de producent, terug naar het restaurant of de consument. Op deze manier behouden de grondstoffen hun waarde.
Bedrijven in duurzame wijk Merwede
De Clique is één van de ondernemingen die zich in de nieuwe wijk Merwede hebben gevestigd. Merwede is een wijk in aanbouw, tussen park Transwijk en het Merwedekanaal. Bij de ontwikkeling van deze wijk is veel aandacht voor duurzaam en circulair leven en ondernemen. De Clique past hier goed tussen met een duurzame, lokale en circulaire misse: “Afval is voor ons een grondstof die de stad voedt, kleedt en opbouwt.” Ken jij een bedrijf met veel afval? Tip hen of De Clique, en zo kan ook jij aan deze missie bijdragen!
Wil je meer weten over de bedrijven in Merwede? Bij de ‘broedplaatsen’ van Merwede, zoals Vechtclub XL, de Alchemist, Kanaal30, de Createur, de Stadstuin, zijn veel maatschappelijke en duurzame ondernemers aangesloten.
Tekst en foto: Fayette Klaassen
Meer over afvalinzameling in de Milieuwijzer