Recycle Sint geeft speelgoed een tweede kans
Op mijn vrijwilligerswerk bij Milieucentrum Utrecht praat ik regelmatig met collega’s over duurzame initiatieven. Zo attendeerde collega Judith me erop dat ze de ruilmarkt Recycle Sint had toegevoegd aan de Milieuwijzer. Als vader van kinderen van 7 en 12 wekte dat mijn interesse en bezocht ik het evenement in mijn woonwijk. Recycle Sint goes Lunetten geeft speelgoed een tweede kans.
Onverkochte rommelmarktspullen
Voor de rommelmarkt tijdens de wijkdag Lunetten in september hadden mijn jongste zoon en ik al spullen verzameld om te verkopen. Wat daarvan over was lag nog in een zak op zijn kamer. Een mooie basis die we aanvulden met meer overtollig speelgoed dat mijn vriendin in de week voorafgaand aan Recycle Sint uitzocht.
Per ongeluk aangeboden spullen
Het eerste onderdeel van Recycle Sint is speelgoed inleveren. Organisatoren Maaike en Carola keuren al mijn speelgoed en vragen regelmatig of ik het eens ben met de vertegenwoordigde waarde in bonnetjes. Deze waardebonnen kan ik het tweede deel van de avond weer inwisselen tegen ander speelgoed. Omdat ik een slechte onderhandelaar ben en mijn huis vooral wil opruimen zeg ik op alles ja. Ik merk daarbij pas laat dat ik ook een hele verzameling ‘Hot Wheels’ auto’s inlever. Omdat ik wist dat mijn zoon deze eigenlijk nog wilde houden vraag ik of ik ze weer mee kan nemen. Gelukkig is dat geen probleem.
Als ik mijn vriendin zie en haar vertel dat ze per ongeluk de ‘Hot Wheels’ heeft meegegeven kom ik erachter dat de miscommunicatie groter was: de hele derde tas was niet voor Recycle Sint bedoeld. Balen! Ik geef haar mijn 26 waardepunten, zodat ze de overige per ongeluk aangeboden speeltjes weer terug kan ‘kopen’. Bij deze terughaalactie doneert ze de resterende waardebonnen aan iemand die het harder nodig heeft. Helaas voor mij heb ik daardoor niks meer te zoeken op het tweede deel van de avond.
Goede doelen
Omdat ik toch benieuwd ben naar de hele ‘Recycle Sint Experience’ neem ik zonder waardebonnen een kijkje op het tweede deel van de avond. In plaats van kopen is het vooral kijken. Daarnaast heb ik tijd om een praatje te maken met een aantal van de elf vrijwilligers. Sabine biedt aan dat ik uit de doneerpot weer een aantal bonnen terugkrijg. En ik hoor de ervaring van vorig jaar: er gaat niets naar de vuilstort.
Ten eerste nemen de vrijwilligers kapotte spullen niet in. Tenzij het nog waardevol is en het de volgende zaterdag bij Repair café Lunetten hersteld kan worden. Ten tweede gaat het speelgoed dat na de ruilbeurs over is naar de lokale voedselbank. Dat is voor organisator Maaike het echte hoogtepunt: ‘Deze doelgroep is vaak heel bescheiden. We moeten ze echt stimuleren om genoeg speelgoed mee te nemen.’ Wat ten slotte na de ronde voor de voedselbank overblijft doneert Recycle Sint aan een AZC, Blijf Van Mijn Lijf Huis of een kringloopcentrum.
Op 13 november is er nog een Recycle Sint in het Hof van Cartesius. Zie onze Agenda.
Meer lezen over Recycle Sint:
Recycle Sint Lunetten
Recycle Sint goes Lunetten op Facebook
Recycle Sint NL
Lees meer over hergebruik in de Milieuwijzer
Tekst: Huub Sweerts