Dit is een afgelopen project.
Groen koelt
Naar verwachting leidt klimaatverandering tot meer hittedagen per jaar. Het onderzoek laat zien dat dit een aanzienlijk stedelijk hitte-eiland effect geeft met gevolgen voor de leefbaarheid en gezondheid van de bevolking. Groen in de stad kan voor verkoeling zorgen. Binnen het project Hittestress willen de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), IVN en Milieucentrum Utrecht (MCU) daarom op een aantal plaatsen in de stad de hitte met groen tegengaan.
Warmte-eiland Utrecht
Utrecht is soms wel 5 graden warmer dan de omgeving. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU), Milieucentrum Utrecht en IVN. Op 19 juni 2013 organiseede NMU een hitte-fietsexcursie voor belangstellenden. Ook binnen de stad lopen de temperaturen sterk uiteen. Waar veel steen en weinig groen is, koelt het ’s nachts maar weinig af. Utrecht-stad straalt zelfs zoveel warmte uit, dat de temperatuur in De Bilt, de officiële meetlocatie van de KNMI, hoger uitvalt.
Metingen
De drie Utrechtse natuur- en milieuorganisaties brachten samen met bewoners de hitte in Nieuwegein, Amersfoort, Utrecht en Veenendaal in kaart. Ze maten de temperatuur op drie manieren. Bewoners noteerden drie keer per dag de temperatuur tijdens een warme zomerweek in augustus 2012 en vulden een enquête in over hun beleving van de hitte. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zetten meetapparatuur op een bakfiets en fietsten daarmee op een warme dag routes door Utrecht. Op een aantal plaatsen legden meetstations ruim een jaar de temperatuur, luchtdruk en regen vast.
Bewonersonderzoek
Honderdtwintig mensen hebben in de zomer van 2012 een week lang in en om hun huis de temperatuur gemeten. Meer stenige wijken zijn gemiddeld warmer dan wijken met veel groen. Vooral ‘s nachts geeft dat overlast. Het bewonersonderzoek diende om de temperatuurverschillen te laten zien door meer of minder groen in de directe woonomgeving.
Bakfietsmetingen
Meetapparatuur op een bakfiets legde de verschillen tussen groene en stenige delen van de stad Utrecht vast. Die verschillen blijken groot: de stad kan meer dan 5 graden warmer worden dan de buitenomgeving. Op zonnige dagen met weinig wind vormt Utrecht ’s nachts een zogenaamd “hitte-eiland”. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit fietsten op een zomerse dag (24 juli 2012) diverse routes door de stad Utrecht en soms even daarbuiten.
Weerstations
Om een goed beeld te krijgen van de verschillen in temperatuur in verschillende typen wijken zijn op acht plaatsen in Utrecht en Amersfoort weerstations neergezet. Resultaat: het stedelijk hitte-eilandeffect is bijna altijd aanwezig, maar de sterkte hangt af van het weer. De weerstations hebben vanaf de zomer van 2011 tot en met de zomer van 2012 de temperatuur geregistreerd. Ze stonden tussen uiteenlopende bebouwing, groen en water.
Hittestress
Dit is een afgelopen project.