In het bos in de zomer zijn de loofbomen meestal de aandachtstrekkers, in de winter wordt die rol overgenomen door de altijd groene naaldbomen. Deze coniferen zijn best lastig uit elkaar te houden maar hoe beter je kijkt hoe meer onderscheid je ziet. We hebben het over de den, spar, zilverspar, douglas, hemlockspar, lariks en taxus; ook de levensboom hoort in dit rijtje thuis.
Naaldbomen zijn interessant, niet alleen als je het verschil ziet en de naam weet maar ook omdat er veel (volks-)verhalen over te vertellen zijn. Zo is de taxus zowel een nuttige als een gevreesde boom. In de steentijd werden er al bogen van taxushout gemaakt, het vee sterft na het eten van de taxus maar daarnaast wordt taxol, afkomstig uit de taxus, nog steeds als medicijn gebruikt. Er valt veel te vertellen. En om alvast in de kerstsfeer te komen besteden we ook aandacht aan het liedje “O dennenboom, o dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon”, terwijl we een fijnspar in huis halen. We zullen uitleggen waar dit misverstand vandaan komt.
Deze altijd groene bomen stralen iets uit van onsterfelijkheid en eeuwigheid. Wilt u meer te weten komen over deze naaldbomen, en als u open staat voor bijbehorende verhalen, dan is deze bomenwandeling in december vast iets voor u. Ook kinderen zijn van harte welkom!
Organisatie: IVN
Kosten: gratis
Aanmelden: niet nodig
Contact: wandelingen@ivnhkr.nl
Meer info: IVN